Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

sylwia_slomc... 09:52, 15 paź 2025

Wrzosowisko piękne W naturze wrzosy są przycinane przez kopytne i przez nie rozmnażane. Oglądałam film, w którym pokazywano jak jelenie ogryzały kępki, a co spadło na ziemię było kopytem przydepnięte ukorzeniało się.
Basieksp 10:13, 15 paź 2025

Masz idealnie warunki na wrzosowisko Świetnie, że to wykorzystałaś, bo Twoje wrzosy naprawdę robią mega fajne wrażenie
Ichigo 15:34, 15 paź 2025

Pięknie, jesiennie u Ciebie. Wrzosy jak zwykle dają show. Uwielbiam taką złotą jesień, jeszcze zanim przyjdzie listopadowo-grudniowa szaruga. Tylko niskie temperatury czasem nie nastrajają do pracy na świeżym powietrzu. Ja ostatnio bardzo przemarzłam z mężem mimo termosu z gorącą herbatą . Trudno sobie zamówić dobrą pogodę akurat wtedy, kiedy jest czas jechać na działkę.
Gosialuk 19:42, 15 paź 2025

Ja nawet na działce nie byłam, bo padało.
Wrzosowisko naprawdę robi wrażenie. Fajny pomysł miałaś na elektrośmieci.
Przebarwienia jesienne uwielbiam. Dziś byłam w szkółce kupić kielichowca dla mamy. Tyle tam było pięknie przebarwionych klonów, jarząbów, ambrowców i innych krzewów. I wypatrzyłam parocję, na którą się chyba skuszę, tylko muszę wymyśleć, gdzie ją posadzić, aby docenić jej piękno.
Bee 10:44, 16 paź 2025

Bożenko, Asiu, Sylwio, Basiu, Magdo i Gosiu, Miłe Dziewczyny odpowiem Wam zbiorczo:

Wrzosowisko dziękuje za pochwały.

Sadząc wrzosy chciałam dopasować charakter ogrodu do kaszubskiego krajobrazu pełnego sosnowych lasów z łanami wrzosów i brusznic. Wrzosy są bardzo wytrzymałe i na moim suchym kwaśnym piasku nie wymagają wiele pracy a zdobią działkę od końca lata do jesieni.

Magdo ja też już marznę na działce i powoli tracę zapał do prac ogrodniczych. Miałam duże plany na jesień ale chyba je zostawię na wiosnę. Jakoś wiosną jest więcej słońca i ochoty do grzebania w ziemi.

Gosiu też myślę o jarząbach - są fajne odmiany z jadalnymi owocami. I jeszcze chcę jabłonkę ozdobną. Tylko gdzie to posadzić aby nie zacieniać dodatkowo działki? Ech, będzie cała zima na zastanawianie się.
Ichigo 13:36, 16 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
Ja nawet na działce nie byłam, bo padało.

Tak miałam cały wrzesień. Co miałam jechać na wieś, to deszcz. Wkurzające.
Ichigo 13:46, 16 paź 2025

Bee napisał(a)
Magdo ja też już marznę na działce i powoli tracę zapał do prac ogrodniczych. Miałam duże plany na jesień ale chyba je zostawię na wiosnę. Jakoś wiosną jest więcej słońca i ochoty do grzebania w ziemi.
.

Chciałabym zostawić prace jesienne na wiosnę... Ale nie da rady. Mam "trochę" cebulowych do posadzenia, a żeby to zrobić, muszę wpierw wypielić. Jak już z tym się uporam, nawiozę obornikiem granulowanym i zaściółkuję korą. Myślę, że jeśli utrzymam obecne tempo prac, do połowy grudnia zdążę .
Chyba nie będę kopczykować róż. W zeszłym roku tego nie zrobiłam i nic im nie było.

Mnie wiosną też pracuje się w ogrodzie znacznie lepiej. Jestem taka wyposzczona po zimowym letargu, że jak tylko robi się trochę wiosennie, od razu pędzę do ogrodu. Cieszy mnie wtedy najmniejszy kwiatek i promień słońca.