Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Kordina 12:02, 02 wrz 2024

Aga a przypomnij przy okazji ogród Mamy pliss
Polon 12:18, 02 wrz 2024

No właśnie obecny ogród, czy Ex będzie o niego dbał, czy raczej pozbędzie się roślin? Szkoda pięknego założenia, alejek, zakątków z kutymi elementami, pni itd.

„Płynnie” przechodząc do codzienności - czy masz u siebie heptakodium? Widziałam w ofercie Twojej ulubionej szkółki, że mają (albo mieli) dwie odmiany i ciekawa jestem czy je masz, czy widzisz różnice i w ogóle Twojej opinii. Ajka ma u siebie hepta kupowane lokalnie, więc mogłabym też to samo kupić. Chciałabym jednak sprawdzić też inne możliwości.
anuska2507 12:41, 02 wrz 2024

Co ja czytam po takiej porcji pięknych zdjęć. Ale mocno trzymam kciuki za realizację planów, zarówno tych życiowych, jak i ogrodowych
Agatorek 14:01, 02 wrz 2024

Marysia, dzięki

Gosia, nie planuję sama robić porządku z klonami, czy nawłocią. Raz że nie mam czasu, a dwa ochoty .
Miejsca na rabaty (słoneczne też) mi wystarczy, będzie go aż nadto .
Oczywiście zapraszam, czy wiosną czy w październiku. Powinnam już wtedy być też bardziej dostępna.
No i nie mów, że masz aż tak daleko do mnie, czy innych dziewczyn. Raptem godzina jazdy.

Basiu, u mojej mamy rzeczywiście jest sporo kamienia, głównie polnego. Ja natomiast myślałam bardziej o łupku. Ale to wyjdzie "w praniu". Raczej na 99% nie będzie kowalskich dzieł

Tarcia, no jakoś będę musiała sobie poradzić z niechcianymi roślinami

Bożenko, jak tylko będę miała aktualne fotki, to je wrzucę

Malgo, nie zastanawiałam się nad tym, co ex będzie robił z tym, co mu zostanie. Tak samo nie zastanawiałam się, kto mu będzie gotował . Z tego, co mówił, nie zamierza pozbywać się roślin. Ale co będzie za jakiś czas, to się okaże.
Heptakodium nie mam, ale właśnie też podziwiałam u Ani

Dzięki Aniu
ajka 14:37, 02 wrz 2024

O, kurczę, ale wiadomość !? Życie jednak jest nieprzewidywalne, nowy basen, cudny ogród, a tu nagle trach i koniec tego etapu .. Życzę szczęścia, decyzja za wami, powinno być już z górki, najważniejsze to rozstać się teraz w zgodzie. Świetnie sobie do tej pory radziłaś więc i teraz dasz radę, wierzę w to mocno. Szkoda twojej pracy włożonej w ogród, tak bardzo go uwielbiałyśmy wszystkie, ale nowy na pewno też będzie piękny. Nowa działka ogromna i piękna, będę nadal całym serduchem kibicować.

Polon 14:39, 02 wrz 2024

No nie porównywałabym gotowania z ogrodem, roślin po prostu szkoda

Rozważam wycieczkę do „Twojej” szkółki, bo czekam na dostępność określonych roślin (kupiłam, ale dostałam pomylone), a jak już pojadę przez pół Polski, to bym chętnie więcej ciekawostek kupiła, stąd pytanie.
Judith 14:48, 02 wrz 2024

Agnieszko, opowiadaj, w jaki projekt domu celujesz? I jaki styl ogrodu? Kurczę, nie mogę się doczekać początku prac .
Nawiasem mówiąc, powiem Ci na ucho, że brak dzieł kowala w nowym ogrodzie uważam za świetną decyzję .
Agatorek 15:35, 02 wrz 2024

Aniu, bardzo dziękuję
Na razie będę jeszcze korzystać z basenu, póki tu jestem. Zresztą ex mi mówi, że później w każdej chwili też mogę przyjeżdżać

Malgo, wiadomo . Ale na pewne rzeczy nie mam wpływu i nie będę tracić energii na zastanawianie się, co się z tym stanie . Nie zabiorę wszystkich roślin, raz, że nie mam miejsca na nie na nowej działce, a dwa, że ex też chce mieć ogród .
Napisz maila do tej szkółki, przyślą Ci aktualny wykaz dostępnych roślin.
Heptakodium mają (sprawdziłam, bo akurat mam tą listę): gatunek, Temple of Bloom i Tianshan. Wszystkie w donicach C5, ceny 42-55 zł (netto).

Judith, zaraz wrzucę screeny i napiszę więcej o planach ogrodowych (oczywiście plany, jak to plany, mogą się zmienić).
Agatorek 15:44, 02 wrz 2024

Celuję w projekt domu Arizona (wersja podstawowa), z wrocławskiej pracowni Dobre Domy.
Skreeny są z ich strony.

Front

Tył

Powierzchnia 128,6 m.kw., podwójny garaż.

Wg projektu ten dom ma strych i antresolę, ale z nich zrezygnowałam, będzie tylko parter.
No i oprócz salonu (zostaje oczywiście wysoki sufit) i kuchni, zmieniłam całą resztę w środku.
I będzie też inna kolorystyka drewnianych elementów.

Rojodziejowa 15:47, 02 wrz 2024

Aga, nie wysyłają nie? Co to za szkółka?