Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 19:13, 23 lis 2024

Ania, no cudnie jest ❤️.

Elisko, jestem zadowolona z ekipy od czyszczenia działki, to ta sama, która stawiała mi ogrodzenie
Jeszcze te wszystkie kupki gałęzi będą zezrębkowane (te cieńsze) lub pocięte na „rozpałkę”. I przeniesione w jedno miejsce. Bo takich kupek jest kilka
Mam podobne wrażenie odnośnie brzóz, szczególnie w tej tylnej części

Magarku, m też tak coś mówi ❤️

Lidka, bardzo dziękuję ❤️

Ula, nie mam takich planow na sadzenie roślin w lasku. Raz, że psy będą i tak biegać w tym miejscu, a dwa, mam sporo miejsca z przodu działki
Rumianka 13:02, 24 lis 2024

Aguś, wyczytałam we wcześniejszych Twoich wpisach, że ze względu na wąską drogę gminną będziesz chciała cofnąć swoje ogrodzenie z przodu działki, dla bezpieczeństwa, by ktoś tam nie wjechał w nie...itp.
Zrobisz jak zechcesz...ale napiszę Ci odczucia i spostrzeżenia mojej znajomej, która w identyczny sposób zrobiła ze swoim płotem...
Otóż kierowcy, w celu mijanki na drodze, zjeżdżają sobie w to szersze miejsce...i w ten sposób prawie cały czas zatrzymują się jakieś pojazdy w jej bramie wjazdowej...Znajoma jest wkurzona sama na siebie, że utworzyła kierowcom swoistą zatoczkę, a tym samym zafundowała sobie więcej spalin, które podczas ruszania aut są emitowane w większym stopniu...
Zaplanowała na wiosnę zrobić rewolucję i ogrodzenie będzie przesuwać we właściwe miejsce granic jej działki...bo tej sytuacji ma serdecznie dosyć...
To tyle - uważam, sprawa do przemyślenia...
Kordina 13:26, 24 lis 2024

A ja pamiętam zdjęcie Agi (teraz nie mogę znaleźć) jak pomiary geodezyjne pokazały, że Jej ziemia kończy się na drodze gminnej, więc zgodnie z regułami "powinna" stawiać płot swój na drodze więc chyba tego dotyczy cofnięcie płotu na całości.
Elisko a co do przykładu Twojej koleżanki, to pewno zależy od punktu siedzenia jak zwykle, bo mnie z kolei denerwuje taki przejazd w mieście, gdzie właściciel posesji mając sporą działkę nie zrobił sobie z ulicy wjazdu gdzie mogłoby się zmieścić jego auto w oczekiwaniu na otwarcie bramy, tylko płot i brama równo z ulicą i jak zatrzymuje się przed posesją, wstrzymuje cały ruch (kilka aut lub kilkanaście w godzinach szczytu) zanim mu się powoli elektryczna brama nie otworzy.
TAR 13:59, 24 lis 2024

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. W poprzednim domu mialam zatoczke i wszyscy u nas nawracali co mnie bardzo irytowalo. Zatoczka byla z przeznaczeniam dla naszych gosci a nie nawrotek dostawczakow i parkingiem dla spacerowiczow do lasu. Teraz zrobilam rowno z droga i zawracaja u sasiadow z zatoczkami jak rowniez tam zostawiaja grzybiarze swoje trajtki. Sasiadka sie piekli, ze droga prywatna ale jak byla propozycja zrobienia znaku to ona byla na nie. Kurtyna
Agatorek 17:53, 24 lis 2024

Dziewczyny, na pewno się cofnę z ogrodzeniem z asfaltu . A ile dalej, to jeszcze zobaczę.
Nie mogę iść zgodnie z granicami, bo na granicy rosną ogromne kasztanowce, które mi nie przeszkadzają.

Na pewno chcę tak zrobić, żeby nie stawać autem na jezdni i czekać aż się brama otworzy. To wkurzające dla innych.
Chociaż u mnie jest kilka domów na krzyż, więc i ruch niewielki…wręcz znikomy. Także nie robiłabym korka, stojąc na jezdni kilka, kilkanaście sekund. .
Oczywiście bezpieczniej będzie się cofnąć od asfaltu, żeby wyjeżdżając od siebie mieć pełny widok z obu stron. A ogrodzenie i brama nie będą „przejrzyste”.

A zaraz za moim planowanym zjazdem z drogi jest skrzyżowanie, na którym jest dużo łatwiej zawracać i z tego, co zauważyłam tak ludzie robią.

Muszę jeszcze zrobić porządek z granicą na asfalcie, ale to już jak dostanę warunki zabudowy .
Agatorek 15:28, 27 lis 2024

Badania geologiczne

Judith 15:55, 27 lis 2024

Hurra!
Dzieje się!
antracyt 16:11, 27 lis 2024

Jestem na bieżąco i cały czas kibicuję
TAR 16:14, 27 lis 2024

Pieknie, widze tam wierzby w tle, maja mokro? One to takie wodolubne, Żuławskie
Agatorek 16:23, 27 lis 2024

Judith, powoli do przodu

Zuza, dzięki ❤️

Ania, wierzby są, ale mokro za bardzo nie jest

Z tego co zauważyłam, to gleba wygląda tak, że na wierzchu jest trochę czarnej ziemi (tak na łopatę/półtorej), później jest piaseczek 0,8-1,0 m. A dalej glina.

Wody nie ma do głębokości 3 m (taki robili odwiert).