Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Magara 23:35, 27 lis 2024

Aga - zaglądam I gęba mi się śmieje, jak widzę, że do przodu idziesz jak taran Oby tak dalej
Agatorek 23:40, 27 lis 2024

Dziękuję Danusiu

Magarku, ❤️
Rojodziejowa 23:45, 27 lis 2024

Aga, Kobieta Rakieta jesteś! Świetnie sie to posuwa do przodu
Makao 04:51, 28 lis 2024

Łał ale fajnie. Moment a w odwiedziny będę jeździć do Kasi i po sąsiedzku do Ciebie. Za jednym zamachem
TAR 08:57, 28 lis 2024

Czyli nie masz tak calkiem zlej gleby skoro pod piachem glina. Nośność gruntu tez ok?

Z tymi oszczedzonymi środkami to roznie bywa, ja mialam na poczatku oszczedzone a potem w kilku miejscach wyszlo niedoszacowanie. Na ogrod tez jakas kaska sie przyda na poczatek.
Np. nie policzylam w kosztorysie rozprowadzenia wody w ogrodzie i bach kilka tysi poszlo. Plus jeszcze kilka nieprzewidzianych wydatkow jak prad budowlany, myslalam ze raz zejde jak dostalam rachunek. To koszty budowy, o ktorych czasem nie myslimy a robia górke wydatkow.

Aga czy najpierw nie pwoinnas uzgodnic zjazdu na dzialke? Czy to juz architekt robi przy adaptacji projektu?

Cudownie, ze juz masz poogarniane ekipy i terminy. To bardzo duzo. Bedzie wiecej czasu na przemyslenie wykonczeniowki kiedy nie absorbuja inne tematy.
Rumianka 14:30, 28 lis 2024

Ogrodzona działka i zaraz wszystko rusza do przodu...fajnie, gdy tak wszystko można ogarnąć na kolejne prace...Trzymam kciuki...
Agatorek 15:27, 28 lis 2024

Asia, nooo, wszystko, odpukać, idzie na razie jak po maśle

Ania, zapraszam zawsze, czy tu, czy tam

Tarcia, zjazd z drogi gminnej już mam ogarnięty, uzgodniony i zatwierdzony , zrobiłam to już jakiś czas temu, przy okazji załatwiania zezwolenia na wycinkę drzew.
Wiadomo, budowa to jak studnia bez dna. I zawsze coś tam wyskoczy. Liczę się z tym. Na szczęście na pierwszy rok mam opał, najwyżej będę tylko tak się ogrzewać .
Niestety o ogrodzie będę myślała na samym końcu, w sensie o kupnie nowych roślin, czy sprzętu. Ale pamiętam o różnych punktach z wodą, żeby znów nie było, że latam z wężem o długości 40 metrów . To ogarnę podczas budowy.
Priorytetem w tej chwili jest dom i jego wykończenie.
Wyznaczę se rabaty, przygotuję ziemię i powoli, jak będę miała już pewność, że coś mi zostanie na koncie , będę zaczynać działać .
Zastanawiam się też jeszcze nad oknami, tzn drzwiami balkonowymi w jednym miejscu, nie wiem, czy nie zamienię ich na zwykłe okno (tam nie jest mi potrzebne wyjście na zewnątrz, kilka metrów dalej są kolejne drzwi). W innym miejscu (w łazience) chyba całkowicie zrezygnuję z okna. Zobaczę jeszcze i podejmę decyzję podczas budowy.

Nie mam pojęcia jak z nośnością gruntu, nie wczytywałam się w raport - dziś dostałam już na maila. Przeczytałam pobieżnie, że są to „grunty należące do pierwszej kategorii geologicznej i proste pod względem warunków gruntowo-wodnych, czyli są korzystne dla potrzeb budowlanych”. To tak w skrócie

Dzięki Elisko
Juzia 19:46, 28 lis 2024

Super ta działka Ci się trafiła.
Grunt idealny pod ogród... i pod budowę
Zapierniczasz. Już ekipa umówiona! Fajowo!
Będę kibicować czekając na swoją kolej... hahaha!
Agatorek 12:11, 29 lis 2024

Juzia, dzięki . Za Ciebie też trzymam kciuki!

Agatorek 12:13, 29 lis 2024

Dziś działeczka została zamknięta, przyjechała tymczasowa brama .

Całe frontowe ogrodzenie będzie robione po budowie, lub pod jej koniec.

Od zewnątrz

Od wewnątrz