Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

ewsyg 18:40, 29 lis 2024

Aga, ale się u Ciebie dzieje. Kibicuję Ci z całego serca. Dziwne, że granicę masz przy asfalcie. Ja bym odsunęła ogrodzenie, bo widzę co się dzieje u nas. Tam gdzie nie było chodników zabierają ludziom teren i je robią. Tak było tu gdzie teraz mieszkam. Nie wiem jakie to ma umocowania prawne. Jeżeli chodzi o okno w łazience, to w poprzednim domu go nie miałam. Tutaj zrobiłam. Ja lubię zimą gorące kąpiel, więc jest dużo pary. Nawet po prysznicu też jest. Zawsze w tym pomieszczeniu jest więcej wilgoci.
LIDKA 19:17, 29 lis 2024

No a ja lubie łazienki z oknem. Ale nie mam
Kiedyś miałam w mieszkaniu w kamienicy. Duże okno. Łazienka toneła w roślinach doniczkowych.

Jak położenie łazienki w budynku by pozwoliło to bym robiła to okno.

Aguś dobrze Ci idzie i wybrałaś ładny plot.
A front tej działki masz w ładnej okolicy też. Sąsiedzi widoczni w dobrej odległosci.
Zanim sie dobrze obejrzymy to juz dom będzie stał.
Judith 19:24, 29 lis 2024

Ewo, jesteś pewna, że ktoś zabrał ludziom fragment działki??
U mnie właśnie będzie powstawać chodnik. Fragment szerokości chyba 3 metrów został od każdego odkupiony przez gminę, a temat toczył się kilka lat - od projektu po odkupienie działek. Większość mieszkańców już ma przesunięte ogrodzenia.
Makao 19:43, 29 lis 2024

Ja też wolę okno w łazience. Mam założone żaluzje drewniane więc jak trzeba to zasłaniam ale ogólnie lubię od czasu do czasu ją przewietrzyć i bardzo lubię poranne słońce gdy rano patrzę w lustro. To dodaje mi energii.
TAR 20:11, 29 lis 2024

Gdybym mogla to w kazdej lazience byloby okno. Ale mam tylko w jednej. Bardzo lubie obserwowac zwierzaki z poziomu lazienkowego a wiosna jest tam jasno od wschodu slonca i najlepszy widok na bajoro.
Agatorek 20:31, 29 lis 2024

Tarciu, serio , żaluzjowe droższe, przynajmniej w wersji z aluminium (bo idzie na to więcej materiału). Nad oknem w łazience jeszcze się zastanawiam .

Ewa, sprawę granicy na asfalcie wyjaśnię, jak tylko dostanę warunki zabudowy . Ogrodzenie tak, czy inaczej będzie cofnięte, ze względu na rosnące z jednej strony bramy kasztanowce plus to, że chcę sobie posadzić trawy przed nim.
Dziękuję za kibicowanie

Lidka, ja teraz mam okno w łazience, dość duże, teraz zrobiłabym je dużo mniejsze, albo w ogóle. Ale chciałam zostawić, żeby było symetrycznie z drugą częścią domu (tam akurat jest mój „gabinet”, więc duże okno jest tam mile widziane ).
Za roślinami domowymi nie przepadam. Wiem, trochę to dziwne, jak na osobę, której pasją jest ogród .

Judith, też mi się wydaje, że nie można komuś zabrać fragmentu działki ot tak. Właśnie dlatego zapytam, jak to jest w moim przypadku.

Ania i Ania , może zostawię to okno w łazience. Mam jeszcze czas do namysłu . Planuję, o ile budżet mi pozwoli , założyć rolety lub żaluzje zewnętrzne, więc nikt mnie nie będzie podglądał. Zresztą, za duża odległość i sporo drzew po drodze do ogrodzenia .
ewsyg 20:55, 29 lis 2024

Judith napisał(a)
Ewo, jesteś pewna, że ktoś zabrał ludziom fragment działki??
U mnie właśnie będzie powstawać chodnik. Fragment szerokości chyba 3 metrów został od każdego odkupiony przez gminę, a temat toczył się kilka lat - od projektu po odkupienie działek. Większość mieszkańców już ma przesunięte ogrodzenia.

Chodziło mi o odkupienie, ale Ty musisz się zgodzić.
Jestem pewna, bo to dotyczy tej działki, którą kupiliśmy i gdzie teraz mieszkam. Początkowo ona była większa. To jest taka wąska jednokierunkowa droga i nie było chodników. Jak robili kanalizację, to pozabierali ludziom po kawałku i zrobili super chodniki, może maja 0,5 m szerokości. nikt ich nie używa, wszyscy chodzą ulicą. Drugi przykład, to droga krajowa przy której mieszkałam. Dostali kasę unijną i rozgrzebali całą drogę z chodnikami. Wycięli wszystkie piękne lipy , teraz jest goło i słonecznie. Ponieważ na nowo zagospodarowali chodnik, pogłębili zjazd przy przystanku autobusowym, to sąsiadowi zabrali kawałek placu. Dodatkowo zszokowana byłam jak robili rondo. Tak wygórowali teren, że dwie posesje znalazły się w dole. Prawie nie było widać ich ogrodzenia. Oczywiście ogrodzenie im zrobili, ale domy są w totalnym dole. Dobrze, że wjazdy mają na posesję. Szok co się teraz dzieje. Musisz działać dla dobra ogółu.

112 ust. 3 Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (dalej: ugn), wywłaszczenie nieruchomości może być dokonane, jeżeli cele publiczne nie mogą być zrealizowane w inny sposób niż przez pozbawienie albo ograniczenie praw do nieruchomości, a prawa te nie mogą być nabyte w drodze umowy.4 sie 2023

Gmina lub skarb państwa mogą pozbawić własności działki czy mieszkania, jeżeli planują zrealizować inwestycję publiczną. W zamian otrzymuje się odszkodowanie. W czasie poszerzania drogi albo budowy szpitala każdy może zostać przymusowo pozbawiony działki lub budynku.

TAR 21:34, 29 lis 2024

Aga ja chyba nie mam alu a stalowe. Sa tansze.

Zostaw okienko w lazience moje tez nie jest duze ale naprawde lazienka zyskuje. Wilgoci nie mam, bo wentylacja pracuje.
Az mi sie zachcialo znowu budowac
Ten projekt co Ci pokazywalam. Dopracowalam go lepiej i jest naprawde fajny. Na gorze bym zrobila dodatkowy pokoj z lazienka i silke. Plus szafy na przydasie. A pod schodami schowek na ogrodowe poduchy itp. Bo u mnie teraz caly sezon w salonie zawalaja. I troche przesunela schody, sciany i drzwi. Jak to ja. Wyszedl prawie ideał i calkiem do rzeczy z powierzchnia wiecej niz w bazowym ale mniej niz mam teraz tylko zeby znalezc taka dzialke z bajorem to moze mialabym wieksza motywacje
Makao 22:35, 29 lis 2024

Wariatka
Dopiero się wprowadziłam a znowu chciałaby budować
Magara 22:38, 29 lis 2024

TAR napisał(a)
A pod schodami schowek na ogrodowe poduchy itp. Bo u mnie teraz caly sezon w salonie zawalaja.

TARcia, geniusz przez Ciebie przemawia oraz doświadczenie oczywiście
Jak mi brakuje takiego miejsca...

Aga - nieodmiennie kciuki zaciśnięte