Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

UlaB 09:23, 15 paź 2025

Pewnie zależy do czego się go porównuje Ja jestem zamiskantowana w ogrodzie wakacyjnym, przy domu w sumie też. Nie żeby to była jakaś nie wiadomo jaka kolekcja ale kilkanaście odmian się zbierze, nie liczyłam. Tak czy siak siłą rzeczy dzielimy je i albo obdarowujemy nadwyżkami swój wakacyjny lub inne ogrody. Nie pamiętam już nazw wszystkich moim odmian, ale u mnie generalnie szybciej rosną wszerz (u dołu) te odmiany, które mają szeroki liść, a tym z wąskim wolniej powiększa się kłącze. Chociaż w tym roku Morning Light w wakacyjnym starał się zaprzeczyć tej zasadzie - zobaczę co będzie za rok, najwyraźniej trochę go nie doceniłam. Memory jest raczej spory, w ogrodzie wakacyjnym razem z kwiatostanem ma u mnie jakieś 2,5m, przy domu ma gorsze warunki wodne i jest znacznie niższy. Większy jest u mnie tylko Rossi i przyrasta w podobnym tempie, ale też niższe szerokolistne wcale nie ustępują Memory jeśli chodzi o tempo narastania kępy.
Agatorek 18:46, 15 paź 2025

Masz rację, u mnie też w tymm roku trawy trochę oszalały. Mimo braku podlewania

Ale Miskant Memory (i odmiana balerina) najbardziej się rozłażą. Inne odmiany, mimo szerokiej podstawy, są bardziej zwarte. Podstawa memory jest bardzo nieregularna.
Gosialuk 20:36, 15 paź 2025

Memory mają taką luźną kępę, pewnie dlatego dość szybko robią się szerokie. Ja je lubię za przebarwienia i te srebrzyste kwiatostany.
Aga wstążkowe rabaty z tymi przebarwionymi trawami wyglądają rewelacyjnie. Widziałam, że kawał tarasu się buduje.
Agatorek 21:41, 15 paź 2025

Lepszy (wg mnie) większy taras niż mniejszy
Musi się zmieścić jakaś kanapa, stolik, może huśtawka, jakieś doniczki .
anabuko1 08:18, 16 paź 2025

Przepiękne te twoje jesienne przebarwienia.
I traw i drzew
Szukam jakiegoś szybko rosnącego drzewa przebarwiają i się jesienią na pomarańczowo lub czerwono.
Może cis doradzisz ?
Taras duży. Super.
Agatorek 13:47, 16 paź 2025

Aniu, dziękuję

Polecam klony czerwone: Rubrum (czyli gatunek), october glory lub brandywine. Czerwień gwarantowana

Popatrz sobie jeszcze na topolę amerykańską Purple tower. Rośnie bardzo szybko i ma piękne duże liście.
mrokasia 14:50, 16 paź 2025

anabuko1 napisał(a)
Przepiękne te twoje jesienne przebarwienia.
I traw i drzew
Szukam jakiegoś szybko rosnącego drzewa przebarwiają i się jesienią na pomarańczowo lub czerwono.
Może cis doradzisz ?
Taras duży. Super.

Aniaaa, a Kanzan??? One się cudownie przebarwiają jesienią. Rosną w oczach.
Agatorek 16:11, 16 paź 2025

Jak wiśnie to jeszcze royal burgundy
Ulina 21:57, 16 paź 2025

Agatorek napisał(a)
Ula, raczej nie będę miała tam tyle miejsca, żeby wcisnąć tyle czerwieni i innych jesiennych kolorów. Ale na pewno wcisnę jakiegoś klona Rubrum .

Memory bardzo szybko rośnie wszerz, może stąd ta opinia Uli. Widzę po swoich, że bardzo się rozrosły w dość krótkim czasie. Ale tutaj, nad rowem, mają dużo miejsca .

Piękny ten klon
UlaB 09:31, 17 paź 2025

I ja się podpisuję pod klonami i wisienkami - wystarczą 1-2 sztuki i człowiek się uśmiecha nawet mimo słoty