Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Judith 11:02, 25 lut 2026

Agatorek napisał(a)
Judith, na pewno będzie to częściej niż raz do roku

Zatem tym bardziej wanna musi być .
Ja pozostałabym przy Twoim pierwotnym planie czyli głębsza wnęka. Raz, że większa kabina to większy komfort, a dwa - przy takiej głębokości może można by było zrezygnować z drzwiczek? A drzwiczki, ich zawiasy, cały ten osprzęt to paskudna rzecz do wyczyszczenia.
Agatorek 12:24, 25 lut 2026

Judith, drzwiczki i tak raczej będą, obojętnie od wersji (czy cały prysznic we wnęce, czy tylko część, jego wielkość nie ulegnie zmianie)
Teraz mam właśnie taki prysznic bez drzwiczek (są tylko 3 ścianki), ale zimą byłoby lepiej się zamknąć
Sonka 14:17, 25 lut 2026

Agnieszka a ja Ci proponuję przy toalecie zrobić bidetkę, super sprawa, koszt żaden a bardzo się przydaje. Obserwuję budowę, gdybym była młodsza, to bym budowała, mały, parterowy domek do 100 m. ale teraz to już bez sensu. Dom mam wygodny, ale zbyt duży jak dla nas, 2 osoby.
I jeszcze jedno , ciekawe kiedy zaszklisz zadaszony taras, obstawiam, ze po zamieszkaniu do dwóch lat, ha, ha, będzie pięknie i praktycznie.
Agatorek 14:24, 25 lut 2026

Krysiu, a dlaczego twierdzisz, że zaszklę zadaszony taras?
Tutaj mam od 10 lat niczym nie zabudowany, a przydałoby się, bo bardzo wieje. Tam będzie bardziej zacisznie .
TAR 14:30, 25 lut 2026

Bidetka jest ok. kiedy jest sie sprawnym. Ale nie w chorobie lub z urazami konczyn. Wtedy zdecydowane bidet bierze pierwszenstwo. Bardzo sobie bidet chwale, szczegolnie w ostatnim czasie kiedy bylam kontuzjowana i teraz kiedy bylam chora. A poza tym nie umiem bidetka operowac, pol lazienki zalalam jak raz probowalam
Sonka 09:04, 26 lut 2026

Patrząc na projekt i zadaszony taras aż prosi się o ogród zimowy, tym bardziej, że masz obok tarasy, aż dwa. Zadaszony taras jest to świetna sprawa, a osłnięty od wiatru to jeszcze fajniej, a idąc dalej ogród zimowy to luksus, miejsce piękne. Gbybym to ja budowała ten dom, to doprowadziła bym ogrzewanie i zabezpieczyła. Teraz są świetne możliwości, szyby mogą być np. rozsuwane, pomyśl nad tym.
Bidetkę mam, używam, czasami troszke się nachlapie, ale to bardzo niewiele, nie miałam możliwości na bidet, więc mam bidetkę.
TAR 09:59, 26 lut 2026

Agatorek napisał(a)

I pozwolę z niej korzystać tylko wybranym

Jakos poczulam sie wybrana
Sonka 18:37, 26 lut 2026

Ile metrów ma taras zadaszony?
Agatorek 19:03, 26 lut 2026

Tarciu, i prawidłowo, że tak się poczułaś

Krysiu, nie wiem dokładnie, jaką powierzchnię ma zadaszony taras. Zaraz zerknę na plan. Koło 20 m.2, może troszkę więcej.

Ale ogród zimowy, to nie moja bajka. Tak jak i rośliny w domu . Będzie ich wcale albo ze dwie, góra trzy sztuki.
„Ogrzewanie” będzie na tarasie, bo będzie zewnętrzny kominek/palenisko. Także nie zamknę tej powierzchni pod dachem oszkleniem, bo lubię sobie posiedzieć/poleżeć w „przewiewie”, w cieniu.
Drzwi przesuwne mi tego nie zapewnią. Zapewnią mi za to dużo więcej pracy przy myciu okien .
Agatorek 19:09, 26 lut 2026

Turzyce Raureif wystartowały. Wypuszczają zielone ździebełka.

Także dziś wyskoczyłam na 3 godziny i wszystkie wycięłam. Jakieś 50 kilka sztuk (około połowy to takie duuuuuuze już egzemplarze) plus kilka jakichś rachitycznych trzcinników . I kilka drżączek.

Zostało mi milion innych traw, bylin i pozostałych do wycięcia/podcięcia. Suuuper