Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Judith 23:52, 09 kwi 2021

Nie znoszę takich sytuacji, choć jestem bezkompromisowa i nie ma opcji, by ktoś mi wcisnął kit. Zatem współczuję, to stresująca sytuacja. Moja propozycja - być przy dostawie, sprawdzić przy kurierze jakość roślin. Jesli wyglądają dobrze i maja w miarę wilgotne podłoże - brać. Jeśli nie - odesłać.
LIDKA 00:10, 10 kwi 2021

Judith napisał(a)
Nie znoszę takich sytuacji, choć jestem bezkompromisowa i nie ma opcji, by ktoś mi wcisnął kit. Zatem współczuję, to stresująca sytuacja. Moja propozycja - być przy dostawie, sprawdzić przy kurierze jakość roślin. Jesli wyglądają dobrze i maja w miarę wilgotne podłoże - brać. Jeśli nie - odesłać.

Dobra rada. Też bym tak zrobila. Upałów nie ma. Powinny klony być w dobrym stanie.
Milka 07:17, 10 kwi 2021

Ciekawe, co z tymi paczkami, bo jest też opcja dostarczania w sobotę.
Ania111 07:47, 10 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
I zrobiliśmy próbę jazdy traktorkiem

Traktorek

Glebogryzarka

I próba działania glebogryzarki

Tnie darń na miazgę. Jestem zachwycona

Aga
To się nazywają zakupy
Super

Będziesz na pewno zadowolona

I kto tym sprzętem jeździ hihihihi
Rozumie,że się skusiłaś
Hihihihihi
sarenka 08:03, 10 kwi 2021

Jak ten sprzęt przyspieszył robotę !
Wypozyczaliscie?? Ja bym chciała zwykła glebogryzarke wypożyczyć żeby trawnik od nowa zrobić, ale nie wiem czy znajdę w okolicy...

Z tą paczka mam i ja tak- tzn dostałam maila wczoraj że za tydzień w czwartek byliny dotrą.. ale jestem dobrej myśli
Agatorek 09:08, 10 kwi 2021

Judith napisał(a)

Nie będę przy dostawie, zresztą nie będzie nikogo w domu. Akurat w ten dzień tak się ułożyło.
Kurier (chyba że zadzwoni wcześniej, to wtedy mu powiem, żeby to zabierał z powrotem) najprawdopodobniej zostawi paczki pod bramą, bo tak zawsze robił (z moją zgodą).

Lidka, obejrzę klony, jak wrócę do domu i zdecyduję, czy je sadzić, czy odsyłać.

Irenko, nie sądzę, żeby dziś dostarczył, ale dam znać, jakby co.

Aniu, jeździmy oboje. Trochę dźwigienek jest, ale do opanowania .

Magda, to nasz sprzęt .
Jeśli masz info, że byliny będą w czwartek, to wyślą w środę. Także spokojnie dotrą.
Kasya 09:26, 10 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Co byście zrobiły/zrobili w takiej sytuacji.

Zamówiłam kilka małych klonów palmowych ze sklepu, z którego wcześniej byłam zadowolona.

Kurier miał być dziś, nie dojechał, także paczki (2 szt) będą najprawdopodobniej na samochodzie do poniedziałku.
W poniedziałek mnie nie będzie w domu, czyli kurier pewnie zostawi je pod bramą (tak robię od dłuższego czasu, nigdy nic nie zginęło, a jak paczka była uszkodzona, to wtedy nawet nie przywozili).

Napisałam do sklepu czy dadzą mi gwarancję na to, że rośliny się przyjmą. Zobaczę, co odpiszą.
Jak nie będą chcieli dać gwarancji to odsyłać? (Oczywiście na ich koszt) czy ryzykować i sadzić?

Niby „No risk, No fun” , ale kto wysyła rośliny w czwartek, ryzykując, że paczka z roślinami jednak nie dojedzie? (To tez im napisałam ).

Klony małe, więc nie kosztowały dużo, ale przy kilku sztukach to już nie jest taka mała kwota.

Ale co im się może stać ?
Temperatury takie ze roślinom nic nie będzie
inka74 09:37, 10 kwi 2021

Klony raczej powinny przetrwać do poniedziałku w paczce. Ja bym odebrała i sprawdziła stan. Jeżeli będą przesuszone - wtedy bym odsyłała. Teraz jest chłodno. Nie ma takiego zagrożenia, że rośliny nie dotrzymają. Ważne, że napisałaś do szkółki. Masz podstawę do reklamacji. Jak dostałaś nr listu przewozowego to zawsze też jest opcja kontaktu z przewoźnikiem i bezpośrednio z kurierem. Nie każda firma to ma ale można spróbować.
SlonecznyOgrod 11:42, 10 kwi 2021

Na spokojnie, obejrzysz te klony i będziesz się dopiero martwić.
One teraz jeszcze raczej za dużo liści nie wypuściły, więc i wody nie ciągną tyle. Kwitnące kwiaty byłyby gorsze...
Agatorek 15:41, 10 kwi 2021

Właśnie był kurier . Wczoraj nie zdążył przywieźć, a że wiedział, że ze mną można się dogadać, to przywiózł dziś. Szkoda że nie zadzwonił wczoraj, bym się nie wnerwiała . Ja akurat nie mogłam znaleźć do niego telefonu.

Szkółka mi odpisała, że spokojnie rośliny by wytrzymały, wysyłają (teraz, później już nie) nawet w piątki.
Ziemia była lekko wilgotna w doniczkach.

Zanim klony, to jeszcze stożki (z castoramy )

Klonikowe pudełka

I kloniki (maleństwa ), wszystkie z listkami
Katsura, emerald lace i wilson dwarf pink

Pung kill