Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Nowa12 11:56, 30 sty 2021

Domyślam się że ciężko coś wymyśleć na papierze. Ale i tak masz dużo różnych fajnych pomysłów. Mnie najlepiej się myśli jak chodzę po ogrodzie i widzę wszystko na żywo. Ale na to jeszcze trzeba poczekać niestety .
Margerytka40 12:21, 30 sty 2021

A jakby coś w tym stylu

Oczywiście to do dopasowania. Chodzi głównie o to by kształty pasowały. Kształt oczka nie pasuje do reszty w Twoim rysunku. Rozumiem, że nie można zmienić samego oczka, z resztą trochę dziwnie z okrągłym. Można więc otoczyć go dokoła, zatopić w nasadzeniach. Pomiędzy zrobić dodatkowe przejścia, ścieżki. Nie jestem dobra w projektach przestrzennych ale no tak mi się rzuciło w oczy
antracyt 12:32, 30 sty 2021

Pomysł Asi, z roślinami wokół oczka po obrysie koła dla mnie super
Gosialuk 13:25, 30 sty 2021

Margerytka40 napisał(a)
A jakby coś w tym stylu

Oczywiście to do dopasowania. Chodzi głównie o to by kształty pasowały. Kształt oczka nie pasuje do reszty w Twoim rysunku. Rozumiem, że nie można zmienić samego oczka, z resztą trochę dziwnie z okrągłym. Można więc otoczyć go dokoła, zatopić w nasadzeniach. Pomiędzy zrobić dodatkowe przejścia, ścieżki. Nie jestem dobra w projektach przestrzennych ale no tak mi się rzuciło w oczy

To mi się podoba. Tworzy się taki okrągły klomb z oczkiem. I nie ma zakamarków trudno dostępnych dla kosiarki.
sylwia_slomc... 17:18, 30 sty 2021

W tym kółeczku czerwonym Asi ja bym od góry przy oczku miedzy ścieżką, a czerwoną linią dosadziła niziutkich dywanowych bylin i nie obsadzone zostawiła tylko przez środek tego okręgu tak jak go ścieżka od dołu oczka dzieli na pół, a tak to mi się pomysł podoba
Altane można umieścić po lewej stronie nad tą dużą rabatą za oczkiem tam ścieżka trawiasta czy inna sama by do niej prowadziła za ten zawijas, a fajnie się rozszerza i miejsce jakby wymarzone pod altanę samo się robiNie wiem jaka ta altanka prócz tego, że kuta, ale można by przez nią przejść dalej na ogród, albo sprytnie obok niej tą ścieżkę dalej poprowadzić.
Taki odręczny szkic bo w kompie nie umiem, cień na kartce od telefonu wyszedł, ale widać o co mi chodzi
Agatorek 17:46, 30 sty 2021

antracyt napisał(a)
Pomysł Asi, z roślinami wokół oczka po obrysie koła dla mnie super

Dla mnie tez.

Dzięki Asia

Sylwia, Ty też masz dobry pomysł. Coś z tego wyjdzie

Widzę dobry kierunek pomysłów
Margerytka40 18:05, 30 sty 2021

Agnieszko a gdyby lekko przesunąć środek tego koła z oczkiem by było ono bardziej centralnie? Tak na bardzo szybko coś takiego mi wyszło

A może całe to koliste otoczenie oczka zrobić na taką żwirową rabatę z niereguralnie porozrzucanymi grupami roślin? Traw, bylin, może kilku formowanych na poduchy zimozielonych? Ten rogal górny ile ewentualnie miałby szerokości i długości. Jeśli byłby dostatecznie duży to w niego wplotła bym tę altanę może. Idealne miejsce do obserwacji życia nadwodnego
Agatorek 18:29, 30 sty 2021

Asiu, szerokość tej górnej rabaty to minimum 5 metrów, długa na jakieś 25-30 m (również minimum), muszę to dokładnie pomierzyć w terenie (jak zginie śnieg). Ewentualna altanka spokojnie by się zmieściła, bo będzie miała średnicę Ok. 3-3,5 metra, na bazie koła .

Przesunięcie górnego „rogala” spowoduje, że mamutowce znajdą się na tej rabacie.

Ale przesunięcie rabat przy samym oczku to chyba strzał w 10. Zaraz spróbuje narysować coś jeszcze
Agatorek 19:16, 30 sty 2021

coś takiego mi wyszło...
Widzę już, że "górny rogal" jest trochę za cienki

z tym, że ta altanka chyba powinna być wpisana w rabatę (albo rogala na górze, albo jeszcze w inną). Żeby nie była zbyt samotna.

Mamutowce (czarne porozrzucane * na górze planu) musiałabym nieco przesadzić.

A rabatka wokół oczka nie musiałaby być pełna, w sensie mogłaby mieć przerwy np. takie:

sylwia_slomc... 19:24, 30 sty 2021

Altanka jeśli ma służyć również przyjmowaniu gości to lepsza w trawniku lub z jednej strony otulona rabata, bo inaczej gości nie upilnujesz i mogą rośliny przypadkiem zadeptać. Jeśli tylko Wam to może być zatopiona w roślinności, ale ja bym sugerowała w przyszłości kolejną rabatę za altanką raczej niż przytulać ją do tych koło oczka. Fajny ten ostatni planik