Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Milka 09:04, 20 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Agnieszka, oby tylko były chociaż zielone

Dziś przyszły 3 szt hortensji ogrodowych.

O ile 2 sztuki You&Me Love wyglądają normalnie, na zdjęciu jedna z nich

Do Red Beauty mam pewne zastrzeżenia.

pąki ma czarne, wyglądają na suche, ale w środku są zielone (jeden poświęciłam).
Przycięłam kilka mniejszych pędów i środek jest biały, można dostrzec cieniutką zieloną otoczkę.

Będzie żyć?

Będą żyły, chyba że to nie zmarznięte a bordo liść? czy nie?
sylwia_slomc... 09:15, 20 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Danusiu, niewiele się pomyliłam w wymiarach donic.

Ta ma 40cm wysokości, średnica 45 cm.

A ta ma 38 cm wysokości i średnicę 40 cm.

Mam ich 5 sztuk.

Odpisali mi ze sklepu, że skoro hortensja żyje, to nie mogą uznać reklamacji.

Tego się obawiałam Z takim podejściem daleko nie zajadą
Agatorek 09:54, 20 mar 2022

Madzia, tą pierwszą donicę dostałam od mamy. Nie sadzę, żeby pamietała, gdzie kupiła, bo ja mam ją już kilka lat, a u mojej mamy też trochę czasu była . Ale zapytam przy okazji. Być może było to Obi, bo to jedyny sklep z takimi donicami w okolicy, gdzie mieszka.

Asia, No właśnie to była odroczona dostawa, pierwszym razem chcieli mi to wysłać w lutym. Oczywiście bez żadnej zapowiedzi, tylko na szczęście dostałam maila z firmy kurierskiej o planowanej wysyłce, to zdążyłam ją opóźnić. Jak widać, powinnam bardziej opóźnić.

Irenko, w sumie to chyba ta hortensja powinna mieć zielone liście, ale pewna nie jestem na 100%.

Sylwia, dobrze, że chociaż żyje ta hortensja, na kwiaty mogę poczekać .
Anda 11:11, 20 mar 2022

Roślinki dopiero się budzą. Do wysyłki nie wszystkie sie jeszcze nadają. Sprzedawcy powinni wysyłać tylko te, które dobrze wyglądają.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ajka 16:29, 20 mar 2022

Ja właśnie stwierdziłam, że w tym roku nie będę spieszyć się z zakupami, oprócz drzew i iglaków. Szkoda kasy, potem są większe i piękniejsze, a czasem w podobnej cenie. U mnie te wczesne zakupy w poprzednim roku skończyły się częściowo śmiercią roślin.
anabuko1 17:03, 20 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Piękny zachód (widok z tarasu)

Cudny
Wspomnienia wiosenno letnie, kolorowe z wielką przyjemnoscią sobie obejrzałam
Pozdrawiam
Agatorek 17:25, 20 mar 2022

Ewa, No niestety, nie zawsze można liczyć na sprzedawcę w tej kwestii. Chociaż wiem, że nie wszędzie tak jest. Pytałam w jednym miejscu o trawy i powiedziano mi od razu, że czekają co najmniej do kwietnia, żeby było widać, czy ruszą .

Aniu, masz całkowitą rację, zrsztą ja też tak miałam zrobić. Ale coś mnie podkusiło … Jednak na pewno nie będzie „do trzech razy sztuka” (w tamtym roku dostałam hortensje annabelle, które nie chciały ruszyć, ale tam akurat reklamację mi uwzględnili).

Aniu, ależ starocia wygrzebałaś . Pusto za domem, teraz już coraz gęściej
Podobna kolorystyka, jak u Ciebie na avatarku
Monia81 17:35, 20 mar 2022

Szkoda, że dla niektórych sprzedawców liczy się tylko to, żeby sprzedać, mimo iż nie zawsze produkt nie nadaje się jeszcze do sprzedaży, no cóż, najwidoczniej nie zależy im na kupujących, bo raz jak się ktoś sparzy, to już więcej nie zamówi no i nie poleci sklepu...
Ja w tym roku jeszcze nic nie zamówiłam z roślinek i jak narazie nie zamierzam... może coś w szkółkach upoluję oj wybredna się zrobiłam
Monika83 17:39, 20 mar 2022

Miałam Red Beauty nie kwitła u mnie wcale, przemarzała każdego roku mimo okrycia, wyglądała tak jak u ciebie na zdj i wylądowała na kompoście. Tą Love też mam i nie kwitła jeszcze u mnie. Obie odmiany kwitną na starych pędach i Hot red też.
Martka 17:48, 20 mar 2022

Ja w tym roku zamawiam tylko w sklepach, które w 100% sprawdziły się w zeszłym roku. Czyli mam aż dwa takie adresy Nie będę się rzucać na zakupy przez internet, głównie stacjonarnie. Obawiam się, że utrzymanie cen może skutkować pogorszeniem towaru (już w zeszłym roku często to tak wyglądało), dzieleniem przez sprzedających "włosa sadzonkowego" na czworo i rozczarowaniami naszymi przy odbiorze przesyłek. Jak z jogurtami, które mają nagle mniejszą pojemność, ale niby tę samą cenę. Chciałabym się oczywiście mylić i oby moje prognozy nie sprawdziły się zupełnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies