Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:41, 16 sty 2025

Dziewczyny, bardzo serdecznie dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy.
Wiem, tak wyskoczyłam z tą jesienią trochę jak ten Filip z konopi, gdy zima na całego.
Ale jesienią nie miałam czasu wstawiać fotek.
W mojej głowie jeszcze sen zimowy ale popełniłam pierwsze zakupy ogrodowe, choć miałam się za twardziela i nie planowałam. Znaczy planowałam ale rozum podpowiadał że to bez sensu. Rozum zaspał a ja zamówiłam trzy róże. Dwa Novalisy - już kiedyś miałam ale uśmierciłam. I dokupiłam Nauticę jedną. Podobno dość podobna do Novalis. Tolerują półcień więc jest szansa że będą kwitły. Teraz tylko znaleźć im miejsce w buszu. Spore wyzwanie
Margo2 16:35, 16 sty 2025

Jola, bardzo dobrze, że pokazałaś jesienne zdjęcia. Są przepiękne.
Już kiedyś pisałam, ze musze koniecznie przyjechac na te jesienne kolory.
Masz piękne świecznice. Nie narzekaj na nią. Ja próbowałam kilka razy. I zawsze wegetowała.
W zeszłym roku kupiłam z zapowiedzią, że to ostatni raz .
Po wycince drzew na sąsiedniej działce pownnaś mieć więcej słońca, więc różom bedzie dobrze.
Ja swojego Novalisa wsadziłam prawie w cieniu. Rośnie przy tym moim wielkim krzaku ostrokrzewu. Słońce ma tylko rano
Tess 12:29, 17 sty 2025

April napisał(a)

No zdarzyły się lata 2012-13, z pełnym zaćmieniem umysłowym na tle różanym
Młody, durny ogrodnik, choć wszyscy ostrzegali. Ale trzeba wielu rzeczy doświadczyć na własnej skórze.
Minerva została jedna z trzech krzaków i też ledwo, ledwo trzyma poziom

No gdybym bardziej wnikliwie czytała Twój wątek, to pewnie bym Minervy nie kupiła.
A i przyznaję, że to Twój ogród mnie do róż zachęcił - bo skoro w cieniu u April rosną róże, to i u mnie dadzą radę
Ot, stary a durny ogrodnik
April 12:49, 17 sty 2025

Margo2 napisał(a)
Jola, bardzo dobrze, że pokazałaś jesienne zdjęcia. Są przepiękne.
Już kiedyś pisałam, ze musze koniecznie przyjechac na te jesienne kolory.
Masz piękne świecznice. Nie narzekaj na nią. Ja próbowałam kilka razy. I zawsze wegetowała.
W zeszłym roku kupiłam z zapowiedzią, że to ostatni raz .
Po wycince drzew na sąsiedniej działce pownnaś mieć więcej słońca, więc różom bedzie dobrze.
Ja swojego Novalisa wsadziłam prawie w cieniu. Rośnie przy tym moim wielkim krzaku ostrokrzewu. Słońce ma tylko rano

Goś, zeszły sezon był nietypowy i pod wieloma względami rozczarowujący. Mam nadzieję że po kiepskim początku roku, ten będzie jednak łaskawszy. Będzie można więcej zaplanować i częściej się spotykać, żeby zobaczyć wszystkie fazy ogrodowe
Świecznice wymagają wilgoci. Niestety często je muszę podlewać.
Nobalis nie lubi nadmiaru słońca. Ale ja sadząc poprzednie egzemplarze mocno poszalałam, sadząc je w rogu murków tarasowych a sosną. Dodając pikanterii całej sytuacji, to na sośnie rośnie jeszcze rambler i hedera. Oraz uaktywnił się milin, którego nie było 10 lat. Novalisy nie miały szans
Teraz będę mądrzejsza, mam przynajmniej taką nadzieję
April 12:51, 17 sty 2025

Tess napisał(a)

No gdybym bardziej wnikliwie czytała Twój wątek, to pewnie bym Minervy nie kupiła.
A i przyznaję, że to Twój ogród mnie do róż zachęcił - bo skoro w cieniu u April rosną róże, to i u mnie dadzą radę
Ot, stary a durny ogrodnik

No obśmiałam się nieźle czytając twój wpis.
Ale nie martw się, ja zupełnie nie ogarniam nie tylko innych wątków ale nawet swojego. Różne informacje mogą umknąć. Poza tym może trafi ci się silna sadzonka i będzie wyjątek potwierdzający regułę
Tess 19:34, 17 sty 2025

April napisał(a)

Oraz uaktywnił się milin, którego nie było 10 lat. Novalisy nie miały szans
Teraz będę mądrzejsza, mam przynajmniej taką nadzieję

Milin odrósł po 10 latach??? Boszsz, co to za chwaścisko! U mnie ciągle jeszcze wyłazi

April 08:25, 22 sty 2025

No to w weekend rozpoczęłam sezon ogrodowy. Miało być cieplej ale niestety się nie sprawdziło. Jednak psychicznie się nastawiłam więc złapałam sekator i zaczęłam oczyszczać Rabatę Zachodnią po kolei, jak leci. Nie mam tam nic wrażliwego, do tego thuje osłaniają od wiatru. Może nic nie padnie. Z grubszych rzeczy to cięłam krzewy Anabelle. Pąki maja już mocno nabrzmiałe. Turzyce Muskegońska już ruszyła. Na różach spore pąki.
Ręce mi zgrabiały ale zadowolenie zostało
anpi 10:39, 22 sty 2025

Ktoś musi zacząć tą mobilizację ogródkową! U mnie zero działań na dworze, chyba, że policzyć wrzucenie do szklarni śniegu , który się z niej zsunął, by trochę nawidnić w niej ziemię. Jedynie w tym miejscu była jakaś jego ciut grubsza warstwa, by nabrać łopatą!
TAR 12:37, 22 sty 2025

April napisał(a)
No to w weekend rozpoczęłam sezon ogrodowy. Miało być cieplej ale niestety się nie sprawdziło. Jednak psychicznie się nastawiłam więc złapałam sekator i zaczęłam oczyszczać Rabatę Zachodnią po kolei, jak leci. Nie mam tam nic wrażliwego, do tego thuje osłaniają od wiatru. Może nic nie padnie. Z grubszych rzeczy to cięłam krzewy Anabelle. Pąki maja już mocno nabrzmiałe. Turzyce Muskegońska już ruszyła. Na różach spore pąki.
Ręce mi zgrabiały ale zadowolenie zostało

Ja tez mocno podzialalam w niedziele. Suszki w wiekszosci wyciete, podobnie trawy i hortensje.
Jak zrobi sie cieplej pozbieram z rabat galazki brzozowe i przegrzebie kore z liścmi na rabatach.
Magara 22:52, 22 sty 2025

Jola, skoro Ty ruszyłaś z sekatorem to chyba faktycznie wiosna niedługo

Moja Muskegońska od Ciebie przywalona śniegiem - jeszcze ze 30cm warstwa na niej leży