Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

TAR 09:29, 16 maj 2025

April napisał(a)

U mnie dzisiaj nawet leje. I wieje, nie dało się parasolki rano otworzyć. Niech nawadnia bo sucho strasznie.
Zakupy masz fajne. Teraz tylko siła potrzebna żeby to posadzić. No i parę dni wolnego.
Ja wczoraj posadziłam dwa oliwniki na psiej górce. Specjalnie wzięłam urlop na prace ogrodowe. Ale za dużo poza tym nie powalczyłam bo o 13.00 tak zaczął sypać grad, potem deszcz i wiatr. Skończyło się na odpoczywaniu w domu. Weekend też kiepski pogodowa ma być.

U nas tez wczoraj pizgawica ale rano to głowe urywalo. Okropny ten maj w tym roku. Do jesieni zdaze wszystko posadzic. Mam 2 tygodnie urlopu w czerwcu wiec mysle skoncze. Tyle, ze musze jeszcze przesadzic dwie kaliny i 3 derenie. I upchac je gdzies. Jedna kalina jest ogromna, nie wiem jak ja uradze. I juz kombinuje co dac w jej miejsce.
Judith 11:20, 16 maj 2025

Zimno jak diabli (dzisiaj założyłam czapkę i rękawiczki!), ale jeśli to cena za deszcz, to jestem skłonna płacić . Wszystkie pojemniki pełne, nadmiar z beczki skierowany wężem w rododendrony pod brzozami

April, ogród masz zachwycający. Ten gąszcz, ta soczystość. Pięknie!
Margo2 23:06, 16 maj 2025

April napisał(a)

Mirko, hosta kupowana jako Big Daddy albo Blue Angel. Musiałabym sprawdzić.
Adiantum cieszy się z chłodku i deszczu bo niezbyt lubi mój suchy las. Jest wyjątkowo ładne w tym sezonie, póki co

Jolu, Mirce raczej chodziło o to, co mi ostatnio ukopałaś. Zapomniałam jak to sie nazywa. Śnieguliczka?

Nieustająco jestem zakochana w Twoich lesie, a szczególnie w hakonkach.
Twoje u mnie rosną, ale gdzie im do Twoich
Jestem w szoku oglądając poprawioną rabatkę. Rachu ciachu i jest rabatka.
Czy przypadkiem w trawniku nie zagnieździły się mrózki?
Ja w tym roku mam beznadziejny trawnik własnie ze względu na nie. Wszędzie żółte place w miejscach gdzie sa gnizada.
Próbuje walczyć, ale to nierówna walka.
Alija 23:23, 16 maj 2025

Jolu, uwielbiam oglądać zdjęcia z ogrodu, fantastyczny masz ten las, tyle ciekawych roślin, piękne kompozycje, super.
Ale, że Ty te krawężniki sama, OMG, podziwiam.
Margo2 23:00, 27 maj 2025

Jola, gdzie zdjęcia?
Mam nadzieje, że możesz robić?
mirkaka 15:52, 28 maj 2025

April napisał(a)

Mirko, hosta kupowana jako Big Daddy albo Blue Angel. Musiałabym sprawdzić.
Adiantum cieszy się z chłodku i deszczu bo niezbyt lubi mój suchy las. Jest wyjątkowo ładne w tym sezonie, póki co

Hosta piękna, ale ja mam na myśli te drobniutkie listki wokół hosty
April 07:15, 29 maj 2025

Mirko, najwyraźniej źle zrozumiałam twoje pytanie. Dla mnie to właśnie hosta jest seledynowa
A te jasne, limonkowe w moim odczuciu listki to śnieguliczka Chenaulta 'Brain de Soleil'
Jest fantastyczna do lasu, stanowi lekkie wypełnienie między roślinami. No i ten kolorek, świecący wśród ciemnych pni sosen.
April 07:17, 29 maj 2025

Bardzo wszystkim dziękuję za odwiedziny. Nie miałam ostatnio czasu i siły na ogród. Znów rwa kulszowa położyła mnie do łóżka.
Ogród sobie radzi, chwasty też.
Mam trochę zdjęć ale większość robiona bez słońca, więc efektów światłocieni brak.

Ale zacznę od szarego futerka

April 07:30, 29 maj 2025

Rododendrony kwitną. Marcel Menard ma bardzo ciemny, nie do uchwycenia telefonem, kolor.

Geranium phaeum Raven ma dość podobny odcień, może bardziej burgund.

April 07:36, 29 maj 2025

Adiantum pedatum Imbricatum jest w tym sezonie wspaniałe. Nie lubi sucho i gorąco więc pogoda dla niego idealna

A tu pręgowane futro

Kupiłam sobie orlika Nora Barlow. Liczę na samosiew i powtarzanie cech jak u Barlow black.