Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

mirkaka 12:51, 30 kwi 2026

April napisał(a)

Jolu, na szczęście po białym została tylko odrobina wilgoci w lesie. Dla mnie cenna każda kropla. Zwłaszcza że popsuła mi się pompa w hydroforze.
Na zdjęciu jest róża Laguna i rambler American Pillar. Zdecydowanie nie są dobrze prowadzone i dlatego powstaje ta drewniana pergola. Muszę przyciąć ten wystający kawałek. Róże będą prowadzone tak żeby ta pergola tworzyła ramę, jak w obrazie, nie zasłaniając widoku. Dodam chyba jedną linkę stalową na górze i nic więcej. Zobaczymy. Na razie rambler owijałam wokół sosny ale był za sztywny, zbyt kłujący i przeszkadzał przy zejściu z tarasu.

Tak to wygląda w sezonie, patrząc od drugiej strony. Jeden chaos

Ciężko mi znaleźć zdjęcie tej sosny z ramblerem. Jest to brzydkie miejsce które omijam aparatem. Tylko Laguna się załapała na fotki

A dla mnie przepiękne, pomyślałam sobie że nie pokazywałaś tego kawałka ogrodu, jeśli tak o nim myślisz, ale bardzo szkoda, pięknie wyglądają te hakonki w nogach róży I cała ta rabata taka delikatna
Joku 19:37, 30 kwi 2026

Mnie też się podoba, zwłaszcza ta kompozycja w donicy.
Margo2 23:02, 03 maj 2026

Byłam u Joli.
Narzeka na ogród, ale dla mnie jak zwykle wygląda genialnie.
Wiadomo, wiosną zawsze jest dużo pracy, u niej jest bardzo dużo z igłami i gałęziami, ale poza tym bałaganu nie widziałam.

Jola piszesz, że już nigdy więcej dalii.
U mnie też straty po zimie. Ale od czego ma się sąsiadki?
Dostałam 3. Tylko nie wiem jakie i nie wiem, czy nie będe wywalać ze względu na kolor.
April 11:17, 04 maj 2026

mirkaka napisał(a)

A dla mnie przepiękne, pomyślałam sobie że nie pokazywałaś tego kawałka ogrodu, jeśli tak o nim myślisz, ale bardzo szkoda, pięknie wyglądają te hakonki w nogach róży I cała ta rabata taka delikatna

Ciągle w tym miejscu jest coś nie tak. Teraz koty podrapały pnie trzmielin szczepionych. Jedna tego nie przeżyła. I znowu zmiany
Tak wyglądało po zimie

April 11:18, 04 maj 2026

Joku napisał(a)
Mnie też się podoba, zwłaszcza ta kompozycja w donicy.

W donicy cały czas też coś poprawiam. Ostatnio posadziłam cyklameny ale niestety nie rokują. Chyba za sucho. Powinnam tam częściej podlewać ale czasu brak.
Za to w innym miejscu wyszła niewidziana przez dwa lata ciemiężyca Coś ginie, coś się pojawia

April 11:27, 04 maj 2026

Margo2 napisał(a)
Byłam u Joli.
Narzeka na ogród, ale dla mnie jak zwykle wygląda genialnie.
Wiadomo, wiosną zawsze jest dużo pracy, u niej jest bardzo dużo z igłami i gałęziami, ale poza tym bałaganu nie widziałam.

Jola piszesz, że już nigdy więcej dalii.
U mnie też straty po zimie. Ale od czego ma się sąsiadki?
Dostałam 3. Tylko nie wiem jakie i nie wiem, czy nie będe wywalać ze względu na kolor.

Tak, genialnie, zwłaszcza klepisko zamiast trawnika
Dzięki za wizytę.
Tak to bywa z prezentami w dojrzałych ogrodach. Często nam nie pasują Najwyżej trzymaj w donicach to postawisz tam gdzie kolor się jakoś wtopi w otoczenie

Wczoraj zabrałam się za przeróbki przy podjeździe. Wreszcie coś innego niż tylko grabienie igieł. Mam masę pielenia brachytrichy. Potrwa to trochę. Ale już podzieliłam jednego rdesta himalajskiego, który mi genialnie rośnie w innym miejscu. Muszę opanować chaos na tej rabacie, poprzez duże plany jednego rodzaju roślin.
April 11:31, 04 maj 2026

Leniwy weekend. Jak można spać na czosnkach? Nie przeszkadza mu?

Albo zabawy

April 11:34, 04 maj 2026

Klony palmowe dobrze sobie u mnie radzą

mrokasia 12:16, 04 maj 2026

Aprilku, tych klonów to Ci zazdroszczę. Piękne fotki .
Za to myślałam o Tobie przez weekend gdy sadziłam rośliny na frontowej koło grabów. Uszarpałam się z korzeniami jak dzika. A to pewnie tylko jakiś nędzny promil tego z czym Ty się mierzysz przy swoich sosnach.
April 09:30, 05 maj 2026

Kasiu, klony faktycznie mocno mnie zadziwiły. Okazały się wytrzymałe na taki mróz. One chyba gorzej znoszą przesuszenie i wiatr, niż mróz.
Twoja frontowa teraz wymiata. Ja też usuwam kosówki z rabaty przy podjeździe. Nie sprawdziły się, łysiały.