Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Kasia_CS 11:45, 07 maj 2021

April napisał(a)

Kasiu, ty na obecną chwilę to już musisz chyba przygotować ogród do tego żeby sam się o siebie troszczył Ja sobie nie wyobrażam choćby ogarnięcia tej masy tulipanów po przekwitnięciu. Toż to ogromna robota...
Sprawdzałaś siewki brachytrichy? Masz czy wypieliłaś?

W zeszłym roku troszczenie ogrodu o siebie jakoś nie bardzo wyszło, róże bardzo źle się miały... dzieci niedoglądane przez próbującą coś porobić mamę dość szkodziły roślinom (zwłaszcza Kaja ), a jeszcze okazało się, że mam mały problem z "podglądaczem", który się ujawnił, a który spowodował, że każdy moje wyjście było okraszone niepewnością i dyskomfortem korzystania z ogródka i przemykałam bardziej chyłkiem niż cieszyłam się z jego uroków. W tym roku zapowiada się bezpiecznie pod tym względem, bo mam podejrzenia, że się wyprowadził (choć nadal bywa przelotem)

aaaa i siewki - kurcze na pewno nie wypieliłam wszystkiego jeśli je mam, bo niespecjalnie się przykładałam, tylko jeszcze się nie przyjrzałam jak należy, czy one to one
MiluniaB 17:52, 08 maj 2021

Aprilku czy łatwo się dzieli haconechloa All Gold? Jaki masz sposób?
April 18:01, 08 maj 2021

Kasya napisał(a)
Jejku... jak ja chce listki juz... hortensje, derenie... wszystko ledwo widoczne
Czy te hortensje to zdążą zakwitnąć w tym roku ??
Ja kupilsm pink anabell... większa jest ale trudno
Buble gum nie spełniała zadnych standardów i odesłałam

Ja też już bym chciała żeby efekty pracy zaczęły być widoczne. Niby z daleka już się zazieleniło ale jeszcze nie bardzo widać o co chodzi na rabatach

April 18:07, 08 maj 2021

mrokasia napisał(a)

No wcześniej i teraz jeszcze są ciemierniki, za chwilę będzie kalina Sunrise i kalina Ann Russell i białe karłowe żylistki. Reszty na razie brak .

No to będzie się działo Stopniowo w każdej fazie rozwoju będziesz mogła podejmować decyzje czy coś dodać. Podziwiam twoje opanowanie. Ja robię kompulsywne zakupy. Dziś dokupiłam jeszcze dwa grujeczniki, dla rozładowania napięcia po szczepieniu
Wróciłam, posadziłam jednego ciemiernika, pokorowałam nowo posadzone hakonki i padłam. Spałam dwie godziny, teraz jestem rozbita na maxa. Łapa mnie boli...

Ciągle jeszcze kwitnie ułudka i zaczyna być widać listki Jordana.
April 18:15, 08 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)

W zeszłym roku troszczenie ogrodu o siebie jakoś nie bardzo wyszło, róże bardzo źle się miały... dzieci niedoglądane przez próbującą coś porobić mamę dość szkodziły roślinom (zwłaszcza Kaja ), a jeszcze okazało się, że mam mały problem z "podglądaczem", który się ujawnił, a który spowodował, że każdy moje wyjście było okraszone niepewnością i dyskomfortem korzystania z ogródka i przemykałam bardziej chyłkiem niż cieszyłam się z jego uroków. W tym roku zapowiada się bezpiecznie pod tym względem, bo mam podejrzenia, że się wyprowadził (choć nadal bywa przelotem)

aaaa i siewki - kurcze na pewno nie wypieliłam wszystkiego jeśli je mam, bo niespecjalnie się przykładałam, tylko jeszcze się nie przyjrzałam jak należy, czy one to one

To współczuję bardzo niemożności swobodnego korzystania z ogrodu. Bo to przecież właśnie po to je mamy żeby mieć namiastkę wolności i swobody. Oby się podglądacz więcej nie pokazał.
No niestety z dziećmi nie jest łatwo, ale z czasem myślę że nauczą się co im wolno a co mamusię może wyprowadzić z równowagi
Sprawdziłaś brachytrichę? Są siewki? To początkowo wygląda niemal jak zwykła trawa niestety.
U mnie nie ma pięknych cebulowych jak u ciebie. Ale zaczynają pojawiać się listki na dereniach Ivory Halo. Tu też posadziłam ułudkę jako zadarniacz, ale dopiero co więc się jeszcze nie rozrosła. I ciemierniki, żeby cokolwiek się działo wiosną. Choć teraz się zastanawiam czy nie za dużo tam tego wszystkiego. Chociaż w słońcu to i tak nie widać co jest co...

April 18:22, 08 maj 2021

MiluniaB napisał(a)
Aprilku czy łatwo się dzieli haconechloa All Gold? Jaki masz sposób?

Miluniu, bardzo łatwo podzielić wszystkie hakonki, tylko trzeba to robić teraz, bo potem szkoda pociętych liści a i kępa traci pokrój. Ja po prostu biorę długi, ostry nóż i przecinam kępę bez wykopywania. Potem łopatką podważam kawałek do przesadzenia i wyciągam z ziemi. Dołek przysypuję ziemią z obornikiem i trawka szaleje dalej
Nowe kępki hakonek pod świdośliwą, jeszcze przed wykorowaniem.

April 18:34, 08 maj 2021

I jeszcze trochę fotek rabaty południowej, którą mam nadzieję wreszcie ukończyć w tym tygodniu. I tylko już patrzeć jak rośnie. Trochę to trwało bo jest spora 10x10 metrów.

Moje ulubione brunnery Jacob van Beem. Takie drobne listki i bardzo kompaktowe krzaczki

Agatorek 18:47, 08 maj 2021

Teraz Twój ogród wygląda bardzo leśnie, tak zielono masz, super
Dojdą kolory i będzie szał
April 18:47, 08 maj 2021

UrsaMaior 18:54, 08 maj 2021

O ładne, podzielisz się brunerą?