Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 10:35, 06 maj 2021

Kasya napisał(a)
Patrze na te twoje krawezniki i utwierdzam się w przekonaniu ze tego mi trzeba
Wprowadzają niesamowity porzadek

Kasiu, wielu sposobów wykończenia rabat próbowałam ale krawężniki sprawdzają mi się najlepiej. To nie tylko porządek ale utrzymanie rabat i roślin w jednym miejscu. W lesie to niełatwe. Ciągle jest uczucie chaosu.
April 10:40, 06 maj 2021

Magleska napisał(a)
Jestem na bieżąco jaki Ty masz klimacik w swoim ogrodzie -cudownie -może kiedyś doczekam się ,jak drzewka podrosną chociaż kawałkami taki

kocury świetne -widać ,że mają charakterki

a ja mam nowy wątek ,jakbyś nie mogła znalezć ,a chciała czasem zajrzeć

No czas najwyższy już nie w projektowaniu. Ale czemu w stopce nie zachowałaś adresu do tego pierwszego ogrodu? Wiele osób chciałoby zobaczyć jak doszłaś do takiego wymuskanego ogrodu
Zaraz się zapoznam.
April 10:42, 06 maj 2021

TAR napisał(a)

Iwona super trafilam akurat. Mam 4-letnia glediczje Sunburst, rosla w troche kiepskiej jalowej piaskowej ziemi i mialam wrazenie, ze wciaz jest patyczek. w kilku miejscach widzialam jak pieknie rosna w glinie, jedna znajoma miala w miejscu wiecznie gliniasto-mokrym i rosla jej obłednie. jesienia przesadzilam swoja wlasnie do ciezszej, bardziej mokrej lepszej ziemi z nadzieja, ze teraz ruszy. to co pokazujesz to az mnie zassalo. po 13 latach od patyczka taki efekt. moja ma 4 lata i jak byl patyczek tak dalej jest czy wiesz w jakiej ziemi dziewczyny posadzily swoje drzewka?

Ups, to mnie trochę zmartwiłaś
Ja zawsze bardzo solidnie przygotowuję ziemię pod drzewka, może się uda...
April 10:45, 06 maj 2021

Kasiek napisał(a)
Cudna bajke masz...I cudnie ja tu pokazujesz

Kasiek, fajnie że zajrzałaś, bo ciągle zapominam dodać twój wątek do obserwowanych. A bardzo lubię do ciebie zaglądać, robisz fantastyczne zdjęcia Przydałby mi się tu taki fotograf, bo moje wypociny to porażka.
April 10:49, 06 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Glediczja jest piękna. To ogromne drzewo, ale jak jest miejsce, to bym brała .

(Jeszcze nie mam, ale już niedługo )

Już się dawno nad glediczją zastanawiałam. Siła sugestii jest ogromna, więc jak mi Kwartecik i Inka powiedziały że do mnie pasuje.... to nie ma się co zastanawiać Miejsca jest, nawet na kilka
U ciebie też by fantastycznie wyglądały
TAR 10:53, 06 maj 2021

April napisał(a)

Ups, to mnie trochę zmartwiłaś
Ja zawsze bardzo solidnie przygotowuję ziemię pod drzewka, może się uda...

mojej glediczji tez dalam dobroci ale najwyrazniej jej nie pasowalo, miejsce osloniete kolo lezakowni przy lesie. w tej chwili rosnie jakby naprzeciwko po drugiej stronie ogrodu.
kiedy budowalam dom przez rok mieszkalam w wynajetym na bardzo ładnym osiedlu z duza iloscia zieleni i nasadzen, ziemia wokól glina taka, ze garnki mozna lepic i na takiej glinie posadzona Sunburst, az swiecila z daleka. przepieknie wypietrowana, łądnie wybarwione liscie tak mnie zachwycila ze sama ja chcialam miec, kupilam patyk i co? psinco, posadzona w sloncu nie rosla jak tamta. jesienia przesadzilam, dam jej jeszcze czas zeby ruszyla.

a z ciekawosci w jakiej glebie sadzisz judaszowce? masz wiecej niz tego Vanila Twist?
April 10:53, 06 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)
Jak miło móc oglądać Twój ogród w różnym okresie - chwała Ci za wątek Jak to zupełnie inaczej te miejsca wyglądają na początku sezonu, niż gdy widziałąm w pełnej krasie i bujności.

Siewki brachytrychii powiadasz.. kurcze, u mnie też powinny być, a ja pewnie rwę jak chwasty... muszę się przyjrzeć, bo wyjątkowo lubię tę trawę

Pewnie wypieliłaś, za czysto u ciebie żeby się siewki zachowały A one niepozornie wyglądają, niemal jak zwykła trawa. Jak chcesz, to zapraszam. Coś ukopiemy. Blisko masz.

A w moim ogrodzie jeszcze trochę łyso, ale już potencjał z ziemi wychodzi
April 10:55, 06 maj 2021

lilarose napisał(a)

Dziewczęta, byłyscie w ZP? Już warto? Mają cos oprócz ziemi w doniczkach?
Zbystrzałam, bo tak cholera zimno, no jakos nie dotarło do mnie, że czas na zakupy!

Oj byłyśmy..... oj warto Zdjęcia wstawiłam wcześniej.
Już sporo roślin ruszyło. rutewki, astry, geum, geranium....
April 11:04, 06 maj 2021

TAR napisał(a)

mojej glediczji tez dalam dobroci ale najwyrazniej jej nie pasowalo, miejsce osloniete kolo lezakowni przy lesie. w tej chwili rosnie jakby naprzeciwko po drugiej stronie ogrodu.
kiedy budowalam dom przez rok mieszkalam w wynajetym na bardzo ładnym osiedlu z duza iloscia zieleni i nasadzen, ziemia wokól glina taka, ze garnki mozna lepic i na takiej glinie posadzona Sunburst, az swiecila z daleka. przepieknie wypietrowana, łądnie wybarwione liscie tak mnie zachwycila ze sama ja chcialam miec, kupilam patyk i co? psinco, posadzona w sloncu nie rosla jak tamta. jesienia przesadzilam, dam jej jeszcze czas zeby ruszyla.

a z ciekawosci w jakiej glebie sadzisz judaszowce? masz wiecej niz tego Vanila Twist?

Tarcia, no może nie możesz mieć wszystkiego tak baaaardzo ślicznego. Coś może się zbuntować
A tak na poważnie, to nie wiem czemu tak. Może to zależy w tym przypadku od samej sadzonki?

Co do judaszowców, to w zeszłym roku posadziłam Ruby Fall, chyba niedługo zacznie kwitnąć. Posadzony w 2 części ziemi ogrodowej i po jednej części kory i obornika. Tak mniej więcej. Może obornika więcej niż kory. Mam jeszcze jednego malusiego, przezimowanego w donicy Rising Sun, no i dwa teraz kupione. Vanilla Twist i Golden Fall.
Agatorek 11:24, 06 maj 2021

Wow, jakie zakupy, super!

Magnolia śliczna

(Dlatego na razie nie jeżdżę po szkółkach )