Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

malgol 08:52, 12 maj 2021

antracyt napisał(a)
Twój psiząb ma super kolor. Też w zeszłym roku posadziłam go u siebie (3 cebulki) i 5 sztuk wyszło Mam nadzieję, że w przyszłym roku powtórzą kwitnienie, bo podobno kapryśne są.

Ja posadziłam garśc cebulek psizęba kilka lat temu i nie przypominam sobie ,żebym choć raz widziała kwiaty. Liście tylko wyłażą
TAR 10:08, 12 maj 2021

April napisał(a)

Gosiek, ja cierpliwie czekałam bo myślałam że to jakiś dzwonek skupiony lub inny tego typu. Liście podobne do jasnoty, fakt. Ale te kwiaty, no do niczego mi nie pasują. A kępa słusznej wielkości, chyba z 50cm, całkiem zgrabna

mnie tez do jasnoty podobna ale nie dzwonek. a lisc roztarty jakos pachnie? przypomina mi tez białego kłosowca. te maja bardzo charkterystyczny zapach liscia po zerwaniu. zreszta jasnota tez pachnie specyficznie.
Milka 13:09, 13 maj 2021

April napisał(a)
Brunnery teraz są gwiazdami rabat

Brunery uwielbiam, kwitną piękniej niż niezapominajki.
Brzozowadzie... 13:18, 13 maj 2021

Jolu, ja po cichu u Ciebie na bieżąco po kryjomu, ale muszę napisać - te rodki dech zapierają, ja nie wiem jak one Ci takie epickie rosną
Serduszki uwielbiam, te białe i te różowe, a ułudkę zakupiłam w zeszłym roku na all i już powoli mi się rozrasta.
nie znam tej brunnery, zapisałam sobie nazwę, może kiedyś uproszę jakiś zydeleczek?
Powiem Ci, że u mnie klony świetnie rosną bez żadnego zabezpieczania na zimę, może my się za bardzo obawiamy? Twoje też przecież cudne, bez żadnych uszkodzeń mrozowych.
April 09:18, 14 maj 2021

antracyt napisał(a)

Mam żółte, na str360 wstawiłam zdjęcie. Też kupiłam jako ciekawostkę. Rosną na rabacie, gdzie kolorowej konkurencji za bardzo nie mają to je widać

Byłam, widziałam, dają te żółtki po oczach Ale może to właśnie jest metoda na takie maleństwa, wtedy je widać. Moje Psizęby można z powodzeniem zadeptać i nie zauważyć
April 09:20, 14 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Całkiem słuszna kępa

Ciemierniki chyba mają bardzo dobre warunki w lesie .

Rdestu są dwie sadzonki. Ale i tak sądzę że fajnie się rozrasta
A ciemierniki mocno podsypuję skorupkami jajek i podlewam. Bo u mnie kwaśno i sucho czyli niezupełnie to co lubią. Mimo to czują się super. W tym roku dokupiłam chyba z dziesięć nowych sadzonek Oby mnie nie zawiodły bo ogolę się na łyso z rozpaczy
April 09:21, 14 maj 2021

Kasya napisał(a)

Czasami rosliny podszywają się pod inne
I te listki podobne

Dalej nie wiem co za chwasta hoduję.... nie ma problemu, nie jednego
April 09:23, 14 maj 2021

malgol napisał(a)

Ja posadziłam garśc cebulek psizęba kilka lat temu i nie przypominam sobie ,żebym choć raz widziała kwiaty. Liście tylko wyłażą

Przykro bardzo się robi na takie zakupy. No nic, setki nie kupiłam, tylko cztery sztuki. Doświadczenie zebrane, temat odhaczony Trzeba się trzymać sprawdzonych roślin Choć całe moje jestestwo się burzy na taki wniosek
April 09:33, 14 maj 2021

TAR napisał(a)

mnie tez do jasnoty podobna ale nie dzwonek. a lisc roztarty jakos pachnie? przypomina mi tez białego kłosowca. te maja bardzo charkterystyczny zapach liscia po zerwaniu. zreszta jasnota tez pachnie specyficznie.

No ciągle zapominam rozetrzeć listek... może trochę by to przybliżyło do rozwikłania zagadki.
Ale byłam wczoraj tak zarobiona, że gdyby nie to że mąż wrócił z wyjazdu i ściągnął do chałupy, to pewnie nocowałabym między grządkami, zbyt bezsilna żeby wrócić do domu.
Dziś, jak ostatnio Mrokaśka, nadgarstek nadwyrężony i usztywniony, klikać mi ciężko.
Ale położyłam 8 sztuk betonków. Sprawdziłam w necie ile ważą, bo coś mi się uroiło że 17 kg a tu zonk. Ważą 27 kg. No już się nie dziwię że tak mi to mozolnie idzie
April 09:35, 14 maj 2021

Milka napisał(a)

Brunery uwielbiam, kwitną piękniej niż niezapominajki.

Ooo. kolejna miłośniczka brunner
A wiesz że ja mam razem posadzone brunnery z ułudką i niezapominajką? Błękitne poletko
Pokazałabym ale nie ma mi kto zdjęć zrobić. Telefonem wychodzą słabe