Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 13:36, 14 maj 2021

anabuko1 napisał(a)
I ja lubię kwitnące brunery
Serduszka już ci kwitnie.
Moja ja jeszcze nie. Ale z tych samych żółtych liści jest bardzo dużo dekoracjba.
Uwielbiam ta porę kwitnących małych floksikow
Pozdrawiam Jolu

Szkoda tylko że serduszki zanikają później. Ja obok nich sadzę walerianę, żeby cały czas coś fajnego zadarniało.
SlonecznyOgrod 13:59, 14 maj 2021

Różaneczniki cudownie wyglądają
Ciężka Twoja praca przynosi dobre efekty
antracyt 14:41, 14 maj 2021

April napisał(a)

Szkoda tylko że serduszki zanikają później. Ja obok nich sadzę walerianę, żeby cały czas coś fajnego zadarniało.

Waleriana jako zadarniacz? U mnie ona już powyżej kolana sięga, a jeszcze pąków kwiatowych nie widać.
inka74 16:19, 14 maj 2021

April napisał(a)
moje bardzo długo sa w postaci samych liści, dopiero na jesieni je wycinam, mam białe serduszki
Gosiek33 16:42, 14 maj 2021

U mnie też serduszka bardzo długo liście trzymają... co mnie wkurza czasem bo później już mi tam nie pasują

No masz, teraz nadgarstek psia kość, kuruj się
Alija 19:00, 15 maj 2021

April napisał(a)
Brunnery teraz są gwiazdami rabat

Brunery są świetne, pięknie kwitną, a potem mają równie piękne liście.
Serduszki masz już takie kwitnące, u mnie dopiero się zbierają.
April 05:56, 17 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Różaneczniki cudownie wyglądają
Ciężka Twoja praca przynosi dobre efekty

Różaneczniki dopiero teraz rozkwitają, tamte zdjęcia to zeszły sezon. Bardzo trudno im zrobić zdjęcie bo w tym miejscu słońce jest tylko w samo południe. Wtedy zupełnie nie widać koloru bo jest za jasno.
A do tego wszystkiego, ich kwitnienie przypada na zimnych ogrodników i bardzo często po kilku dniach tracę kwiaty. Tak więc lata w których uda się uchwycić ich piękno, są dość rzadkie. Tym bardziej cieszą każdym kwiatkiem

April 06:05, 17 maj 2021

antracyt napisał(a)

Waleriana jako zadarniacz? U mnie ona już powyżej kolana sięga, a jeszcze pąków kwiatowych nie widać.

No tak, może nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi oczywiście o wypełniacz nie zadarniacz. Jak serduszka zaniknie, to coś musi rosnąć na wymianę, później, a w podobnym typie. U mnie waleriana też jest wysoka. Ale w momencie gdy serduszka wychodzi, waleriana jej nie przeszkadza, a potem następuje zmiana i znów jest coś eterycznego i białego w tym miejscu.

Tutaj serduszka a obok niej waleriana. Serduszka niedługo skończy a waleriana już jest jej wysokości i wypełni zaraz przestrzeń

April 06:17, 17 maj 2021

inka74 napisał(a)
moje bardzo długo sa w postaci samych liści, dopiero na jesieni je wycinam, mam białe serduszki

Ciekawe od czego to zależy. Bo u mnie są sadzonki które zanikają a są takie które jak u ciebie, zachowują liście dłużej. Muszę poobserwować w tym sezonie.

Wychodzą moje ulubione hosty Guacamole

No i kolejne płyty w trakcie układania. Totalny kipisz...

April 06:32, 17 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)
U mnie też serduszka bardzo długo liście trzymają... co mnie wkurza czasem bo później już mi tam nie pasują

No masz, teraz nadgarstek psia kość, kuruj się

Gosiek, nadgarstek już ok. Był "lekko" przetrenowany
Ale warto było, kolejny kawałek do przodu. Teraz tylko czekam na dostawę nowych betonków, bo nie jestem w stanie ich włożyć sama do samochodu. Nie ma nikogo z obsługi kto by to zrobił. Sprzedawczynią jest kobieta. Jak widać, faceci czasem są pomocni
Powolutku zaczyna się to układać w całość i widać zamysł autora

No i przy okazji mój wymarzony Jordan, kupiony dzięki Kwartecikowi w zeszłym roku. Zimował zadołowany pod domem, wiosną przesadzony na miejsce docelowe. Oby było mu tam dobrze. Chciałabym się doczekać takiego egzemplarza jak u Ursy