Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Martka 11:58, 02 mar 2023

Pułapka feromonowa... u mnie much jest w domu mniej dopiero, odkąd mam siatki w oknach April, nie pozbędziesz się nas jak nie kompostownik, to temat much ciągną  Magaro, tu jest fajnie, ja bym nie szła na wygnanie do wątku kompostowego, bo kto tam zajrzy?... Z echem nie pogadasz
Tess 13:06, 02 mar 2023

Uff, czytałam od końca, ale pasjonująca lektura, nie powiem
Nie wyrzucałam dotychczas skórek od cytrusów na kompost. Ale skoro mówicie, że dają radę, to spróbuję.
Nie wyrzucam na kompost gotowanych resztek z obiadu - przyciągają szczury, a w mieście jest ich pod dostatkiem niestety.

Kokesz 13:07, 02 mar 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z nawozami sztucznymi chodzi o to by posypać przed deszczem bo zbyt długo leżąc na powietrzu tracą azot bo się utlenia, a posypane na mokre rośliny przyklejają się do liści i powodują poparzenia. Posypanie po ziemi i podlanie jeśli jest posypane w odpowiedniej nie za dużej ilości nie uszkodzi roślin. Gdyby było sypane za dużo lub za często może popalić korzenie .

Też wysiewałam szybko nawóz przed spodziewanym deszczem. Padało przed dwa dni z przerwami i bardzo ładnie się rozpuścił
Kokesz 13:09, 02 mar 2023

Martka napisał(a)
Pułapka feromonowa... u mnie much jest w domu mniej dopiero, odkąd mam siatki w oknach April, nie pozbędziesz się nas jak nie kompostownik, to temat much ciągną  Magaro, tu jest fajnie, ja bym nie szła na wygnanie do wątku kompostowego, bo kto tam zajrzy?... Z echem nie pogadasz

Ja zaglądam i nawet coś czasem skrobnę

Aaa, cytrusowe skórki wyrzucam, bardzo ładnie się rozkładają
Mgduska 13:36, 02 mar 2023

Renia - myte??
April 13:57, 02 mar 2023

Martka napisał(a)

Dobre, z echem nie pogadasz
A siedźcie tu sobie, mi to nie przeszkadza, czasem tylko zajrzę i po was posprzątam

Od wielu lat dumam nad siatkami w oknach i nie mogę się przemóc. Niby okno otwarte a jednak zamknięte. U mnie nie przejdzie temat bo ja mam wszystko pootwierane zawsze "na przestrzał". No i koty... świetny drapak bym im zafundowała Wolę pułapki na muchy
April 13:59, 02 mar 2023

Tess witaj. Dawno nie zaglądałaś, tym bardziej miło

U mnie nie ma szczurów, całe szczęście Za to nornice i krety.... i chyba tak wolę
Martka 14:04, 02 mar 2023

April, na parterze mam takie cienkie ramki z siatką, mogę otworzyć na przestrzał i dobrze dotlenić, demontuję je tylko na zimę, są niewidoczne. Odkryłam ogromny komfort mieszkania bez much i ich kropek w nocy nie dostają się komary, a to jest chyba jeszcze bardziej znacząca zaleta jak się ma panikarza od komarów w domu, to tym bardziej doceniam. Koszt niewielki, u panów od rolet, plis i tego kramu okiennego, zrobią na wymiar.

April 14:17, 02 mar 2023

Martka, komarami jesteś w stanie mnie przekonać Pierwszy jaki się budzi w sezonie, żeruje na mnie Mam jakiś rodzaj alergii na nie. Więc jest to niezwykle istotny argument. Ciekawa jestem jak to wygląda.
Chociaż do mnie w nocy komary nie przylatują, chyba że jakieś dostaną się wieczorem. One też są śpiochy
Martka 14:24, 02 mar 2023

Komary śpiochy? Masz ich lepszą wersję!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies