Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Judith 10:43, 01 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak byłam mała to mama kazała mi myć cytrusy. Twierdziła, że przy obieraniu mandarynki dotykam najpierw po skórce, a potem po obranej części i tym sposobem przenoszę to co na niej było. Do tej pory myję. Wyjątkiem są banany.

Również zawsze myję i to porządnie .
Mgduska 18:41, 01 mar 2023

Ale mnie interesuje mycie w kontekście wyrzucania na kompost Czy takie umyte skórki kompostują się inaczej niż nieumyte.
Judith 19:14, 01 mar 2023

Mgduska napisał(a)
Ale mnie interesuje mycie w kontekście wyrzucania na kompost Czy takie umyte skórki kompostują się inaczej niż nieumyte.

Intuicja mi podpowiada, ze mycie = mniej chemii.
Ale niewykluczone, ze źle podpowiada, to wszak różne reakcje chemiczne zachodzą w kompoście i efekt może być pozytywny .
Mgduska 20:20, 01 mar 2023

Mi podpowiada podobnie
Magara 23:22, 01 mar 2023

Mgduska napisał(a)

Wg mnie dokładnie tak samo
Kompost przesiewam więc bym coś przyuważyła, chyba?
Ja cytrusy zlewam wrzątkiem po trzykroć przed spożyciem, Małżonek, nie bo zapomina albo mu się nie chce.
Ale fakt faktem, w naszym kompoście cytrusy to promil zawartości.

Jola - pogoń to całe towarzystwo kompostowe, ze mną włącznie, do tematycznego wątku i pokaż co w ogrodzie działasz
Patrycja_KG_Lu 00:22, 02 mar 2023

Link dla przypomnienia: https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki?page=135#post_7
April 11:39, 02 mar 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z nawozami sztucznymi chodzi o to by posypać przed deszczem bo zbyt długo leżąc na powietrzu tracą azot bo się utlenia, a posypane na mokre rośliny przyklejają się do liści i powodują poparzenia. Posypanie po ziemi i podlanie jeśli jest posypane w odpowiedniej nie za dużej ilości nie uszkodzi roślin. Gdyby było sypane za dużo lub za często może popalić korzenie .

O właśnie o to mi chodziło z tym nawozem że przykleja się do rośliny i powstają poparzenia.
O tym azocie co się utlenia, nie wiedziałam. Dzięki Sylwia. Człowiek się całe życie uczy, połowę zapomina, i znów się musi uczyć
April 11:40, 02 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Aprilku, pozwolę sobie wykorzystać Twój wątek na tzw. ogłoszenie parafialne

Pojawiło się zaproszenie na forumowe spotkanie w Przypkach.

A sobie pozwalaj
Ja już wpisałam tę datę do kalendarza. Będzie okazja na imprezowanie
April 11:48, 02 mar 2023

Odnoście cytrusów, dorzucę swoją pesteczkę... ja nie myję cytrusów, nie myję żadnych owoców, za leniwa jestem. Ale skórki po nich, poza bananami, wyrzucamy najczęściej do śmieci zmieszanych. Nie trzymam się tego ortodoksyjnie ale staram się nie rzucać na kompost. Poza tym, jak słusznie zauważyła Hania, domowe bio zawsze jest rozrzucane równomiernie po komorze, wtedy nie śmierdzi. Nie wyrzucamy na kupkę, zaraz też o ile możliwe, przysypuję na bieżąco ścinkami ogrodowymi. Bardziej mi chodzi o jakieś owady błąkające się wokół.
Kompostownik mam co prawda na niemal drugim końcu działki w stosunku do domu, ale staram się żeby nie śmierdziało spacerowiczom za ogrodzeniem. Ale też nigdy nie zauważyłam żeby mój kompost śmierdział.
Dla ochrony przed ewentualnymi muchami, zawsze przy kompoście wieszamy pułapkę feromonową na muchy. To jednak wieś, dość daleko ale jeden sąsiad ma jakieś zwierzątka hodowlane. Sporo much się łapie. Zdecydowanie mniej ich w domu jak wisi pułapka feromonowa przy kompoście.
No to się rozpisałam...
April 11:50, 02 mar 2023

Magara napisał(a)

Wg mnie dokładnie tak samo
Kompost przesiewam więc bym coś przyuważyła, chyba?
Ja cytrusy zlewam wrzątkiem po trzykroć przed spożyciem, Małżonek, nie bo zapomina albo mu się nie chce.
Ale fakt faktem, w naszym kompoście cytrusy to promil zawartości.

Jola - pogoń to całe towarzystwo kompostowe, ze mną włącznie, do tematycznego wątku i pokaż co w ogrodzie działasz

Co ja mogę działać, zimno jest. Coś tam tnę na bieżąco jak mam chwilkę ale bez szału. Może wieczorkiem, jak nie padnę wrzucę fotki, ale też bez szału