Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

sylwia_slomc... 20:37, 27 lut 2023

My nigdy nie przerzucamy, ale w sezonie polewam rozmąconym, preparatem do przyspieszenia kompostowania. Ze dwa razy w sezonie polewam nie więcej. Kompostownik mam otwarty z desek napowietrza się samo nawilża z nieba samo w jeden rok mam piekny czarny pachnacy kompościk i nigdy mi z kompostownika nie śmierdzi mimo, że od dwóch sezonów doszła ściółka z kurnika i woliery.
Iwona100 21:08, 27 lut 2023

Ja też nigdy nie przerzucam kompostu, mam otwarty kompostownik,trochę dawałam kupnego środka. Jak wrzucam skoszoną trawę ,to dodaję trochę gałązek ,żeby nie robiła się taka skorupa.
Makao 21:34, 27 lut 2023

Nigdy nie śmierdziało mi z kompostownika więc chyba nic nie gniło. To chyba dobrze. Za to wyrastają z niego ziemniaki
Mary 23:27, 27 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przecież domowe odpadki (poza przetworzoną żywnością) są idealnym materiałem do kompostowania. Spokojne można je wrzucać do otwartego kompostownika.

Oczywiście, że to świetny materiał. Jednak wrzucanie domowych odpadków do otwartego kompostownika ma pewne wady.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki?page=127

W ubiegłym roku przez kilka tygodniu do mojego kompostownika trafiały bardzo duże ilości skórek pomarańczy, bananów i arbuzów. Nawet przy zamkniętym kompostowniku to już trochę pachniało "smażoną pomarańczą". Na szczęście obok mnie pusta działka, więc nie utrudniało to życia sąsiadom.
Magara 23:44, 27 lut 2023

Ale Joli narobiłyście kom-postów
Mnie osobiście, bardzo przyjmie się takie dyskusje czyta, bo to jeden z moich ulubionych tematów - ale ja z tych, która kartony z paczek tnie na małe kawałki dla dżdżownic, starannie usuwając taśmy klejące
A do tego pękam z dumy bo kilka lat temu o kompostowaniu wiedziałam NIC a teraz z mojego kompostownika i kompostu jestem mega dumna
Znaczy uczę się
April 08:15, 28 lut 2023

Aleście się tu Dziewczyny rozgościły
I bardzo dobrze, bo temat mega ważny.

Ja mam kompostownik z palet, tylko nasuwanych na metalowe pręty, więc dostępność ogromna. Mam cztery komory i ciągle zapełnione. Teraz już kończę zapełniać drugą komorę "wiosennymi" ścinkami. Wiadomo że o tej porze jest to dość suche. Pada na niego deszcz i lekko ocieniają sosny. Jeśli eM ma czas to to przerzuca od czasu do czasu przerobionym kompostem żeby przyśpieszyć. Sporadycznie podlewa i dodaje przyśpieszaczy, pewnie nie częściej niż dwa razy w roku. Ale mój kompost jest i tak trochę za suchy wg mnie. Do kompostu nie dodaję jedynie obierków z ziemniaków, bo nie znoszę jak mi rosną
Mgduska 08:41, 28 lut 2023

Urozmaicony kompost nie wydziela brzydkiego zapachu - ale już zbita bryła koszonej trawy potrafi być wyczuwalna na odległość. Dlatego trzeba ją przemieszać z innym materiałem. Bez powietrza za kompost biorą się bakterie beztlenowe, które powodują gnicie, a nam chodzi o tlenowce oraz rozmaite mniejsze i większe - aż po dżdżownice - żyjątka, które sobie smacznie nasze resztki przekąszą.
Dla resztek kuchennych robię jeden wyjątek - nie wrzucam do kompostu skórek cytrusów. Może nie jest to do końca logiczne, bo już skórki bananowe wręcz zbieram i kompostuję jak najchętniej, a jedne i drugie na czas podróży do Polski są pewnie podobnie traktowane chemią, a jednak obierki cytrusowe psują się wyjątkowo paskudnie.

A, jeszcze jedno - trzeba też uważać z wyrzucaniem wymoczków po czarnej herbacie - najlepiej je rozerwać i dać na kompost tylko paprochy. Powodem są myszki, które kiedyś wyciągnęły z naszego kompostu wszystkie wymoczki i wyścieliły sobie nimi legowisko. M. mówił, że to było gniazdo. Na wszelki wypadek lepiej im nie ułatwiać.
PrawieBory 08:52, 28 lut 2023

A ja mam pytanie właśnie o kompost. Mój kompost jest taki bardziej jak ziemia ze sklepu kupowana w workach a nie jak prawdziwa ziemia z ogrodu. Jest taki brązowy a nie czarny. Z czego to może wynikać? Składniki ma różne bo i suche i mokre w sezonie, resztki z ogrodu i z domu.
TAR 09:10, 28 lut 2023

czytam i sie ucze, chcialam kupic kompostownik z tworzywa, to źle? drewnianego ani murowanego nie moge miec w tym miejscu gdzie planuje.
trawa bede wzbogacac moja ziemie i podsypywac na rabaty. ups, jaka trawa? na razie mam klepisko a trawy bedzie tyle co kot naplakal. za to dywanow z igiel i grzybow mam az nadto
Agatorek 10:07, 28 lut 2023

April napisał(a)

A jaki nawóz? Bo gdzieś czytałam że nawozów mineralnych nie powinno się rozsypywać podczas deszczu bo uszkadza rośliny.
Niby też jestem osłonięta, ale obrabiałam akurat miejsca widoczne przez bramę

Nie pamietam, ale to taki, na którym było napisane, żeby podsypać i obficie podlać, więc raczej nie zaszkodził.