Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:04, 19 lip 2023

Helen napisał(a)
Posadziłam blisko hakone, teraz w zasadzie są po nią, w ogóle nie kwitną, słabo przyrastają. Myślisz, że mogę je jeszcze przesadzić? Wolne miejsce mam niestety tylko słoneczne.

Myślę że warto przesadzić. Sylwia ma przecież na słońcu. Tylko po przesadzeniu zacieniuj przez dzień. Jak będzie pod hakone to i tak ją stracisz. Musi zakwitnąć.
Ja po sadzeniu w słoneczny dzień ustawiam nad rośliną parasol plażowy
April 11:08, 19 lip 2023

mrokasia napisał(a)
Jola, wiesz że moje wielosiły po tym niskim przycięciu ani drgną? Teraz sobie pluję w brodę, że nie zostawiłam wyżej przyciętych, przynajmniej zielone kępki były... Myślisz, że jeszcze coś wypuszczą???

Te serraty są śliczne. Ale i tak nie miałabym gdzie posadzić...

Trochę dziwne. Choć fakt że u mnie z sześciu jeden też nie wypuszcza. Podlewasz?
Bez przycięcia miałabyś rozplaskane gniazda. Przynajmniej u mnie tak wygląda Kępa o której zapomniałam
Kasya 12:10, 19 lip 2023

April napisał(a)
Tak, to naparstnica rdzawa, ma 170 cm. Bardzo ciekawa.

Miałam sezon lub 2 i nie ma, ale ładna była, to fakt
veva 12:24, 19 lip 2023

Naparstnice ciekawe i bardzo pasują do Twojego ogrodu.
Jolu jak rośnie Twój skrzyp zimowy?
TAR 12:42, 19 lip 2023

Ciekawe jakiej wielkosci dostane serraty, ostatecznie zamowilam Blue Bird, Shischki Danka, Kokonoe-yama, Gracioza i Intermedia. Jesli beda rzeczywiscie takie piekne to domowie jeszcze Magic Pillow i Tiara. U Ciebie mi sie bardzo podobaja i mozna je upychac zwykle bukietówki i krzewiaste mnie troche znudzily a ogrodowe slabo mi rosna. Moze to bedzie kolejny hicior, na pewno do nasadzen bardzo pasuja.
mrokasia 13:00, 19 lip 2023

April napisał(a)

Trochę dziwne. Choć fakt że u mnie z sześciu jeden też nie wypuszcza. Podlewasz?
Bez przycięcia miałabyś rozplaskane gniazda. Przynajmniej u mnie tak wygląda Kępa o której zapomniałam

Podlewam jak wszystko inne.
To nie wiem co lepsze - zielone plaskate gniazda czy łyse jeże.
malgol 13:20, 19 lip 2023

TAR napisał(a)
Ciekawe jakiej wielkosci dostane serraty, ostatecznie zamowilam Blue Bird, Shischki Danka, Kokonoe-yama, Gracioza i Intermedia. Jesli beda rzeczywiscie takie piekne to domowie jeszcze Magic Pillow i Tiara. U Ciebie mi sie bardzo podobaja i mozna je upychac zwykle bukietówki i krzewiaste mnie troche znudzily a ogrodowe slabo mi rosna. Moze to bedzie kolejny hicior, na pewno do nasadzen bardzo pasuja.

Dla mnie Blue Bird to hit
TAR 14:43, 19 lip 2023

malgol napisał(a)

Dla mnie Blue Bird to hit
tez masz? pokaz
April 15:04, 19 lip 2023

Kasya napisał(a)

Miałam sezon lub 2 i nie ma, ale ładna była, to fakt

Pewnie wypieliłaś siewki.
Sylwia pisała że zanim się zorientowała co to może być to wypieliła bo długo wygląda jak zielsko
April 15:07, 19 lip 2023

veva napisał(a)
Naparstnice ciekawe i bardzo pasują do Twojego ogrodu.
Jolu jak rośnie Twój skrzyp zimowy?

Jeszcze takich naparstnic nie miałam. Mam nadzieję że się zadomowi.
Skrzyp mnie na razie rozczarowuje. Wypuścił po dwa długie 2m baty i tyle. I wiotki jest. Muszę poczytać więcej o jego uprawie bo chyba nie dostaje tego co lubi.