Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Magleska 13:35, 07 mar 2024

Nie zazdroszczę tego cięcia żywopłotu-pewnie też mnie to czeka za jakiś czas i przeraża to trochę ,czy dam radę sama je ciąć i kiedy zacząć ....z jednej strony chcę się zasłonić ,a z drugiej rozsądek podpowiada ,żeby zacząć je trzymać na jakiejś niewielkiej wysokości

....a tak wogóle to Twój ogród ,czy posprzątany ,czy też nie wygląda super dzięki wielkim drzewom nie ma takiej pustyni jak u mnie

Fajnie ,że fotki wstawiłaś

zwróciłam uwagę na ciemierniki -piękne je masz -całkiem dorodne kępy -moje na glinie dużo słabsze

Buziaki
April 13:45, 07 mar 2024

TAR napisał(a)
Ale masz juz roboty duzo zrobionej i wszystko juz rusza. U mnie jednak jeszcze cicho na rabatkach, ziemia zimna swoje wstrzymuje. Jak wyjda mi brunnery bede szczesliwa. Na razie pustawo. Dzis w nocy przymrozki byly rano wszysto zaszadzione

Dużo zrobione ale jeszcze dużo przede mną. Rabata wzdłuż 30-sto metrowego podjazdu nie ruszona. A zwykle od niej zaczynałam. Muszę ogarnąć przed świętami bo wstyd jak goście przyjadą. U mnie brunnery już całkiem spore i sporo też siewek się pokazuje. Będę miała co poprzesadzać, bo z dzieleniem to tak różnie z nimi. Chociaż też popróbuję. Chcę dosadzić na rabacie zachodniej bo mam sporo pustych miejsc pod krzewami.
Mam nadzieję że ci ruszą brunnery, może kwestia wilgotności zbyt dużej. Osuszy się i wyjdą. Może nawet lepiej że się nie śpieszą bo nocne mrozy zapowiadają jeszcze w marcu i to dość znaczne. Chociaż u nas drzewa tworzą mikroklimat i jest ciut cieplej, to jednak może to być zgubne dla wielu roślin, które się zanadto pośpieszą.
April 13:52, 07 mar 2024

Magleska napisał(a)
Nie zazdroszczę tego cięcia żywopłotu-pewnie też mnie to czeka za jakiś czas i przeraża to trochę ,czy dam radę sama je ciąć i kiedy zacząć ....z jednej strony chcę się zasłonić ,a z drugiej rozsądek podpowiada ,żeby zacząć je trzymać na jakiejś niewielkiej wysokości

....a tak wogóle to Twój ogród ,czy posprzątany ,czy też nie wygląda super dzięki wielkim drzewom nie ma takiej pustyni jak u mnie

Fajnie ,że fotki wstawiłaś

zwróciłam uwagę na ciemierniki -piękne je masz -całkiem dorodne kępy -moje na glinie dużo słabsze

Buziaki

Magda, żywopłot mnie umęczył bo w zeszłym roku nie dałam rady. No i samej to ciężko. Pomocnik jednak się przydaje. Thuje pilnuj bo ani się obejrzysz a nie sięgniesz Swoje powinnam chyba jeszcze niżej przyciąć ale już nie miałam siły poprawiać. One są od jedynej piaszczystej drogi wokół mnie i skutecznie zatrzymują kurz i północne wiatry. Jeszcze mam do cięcia żywopłot ze świerka omorika, po drugiej stronie działki. Ale to już sekatorem na wysięgniku. Chyba sobie kupię taką elektryczną piłę na wysięgniku. Dużo by mi to ułatwiło
U mnie ciężko fotki robić, sama wiesz. Perspektywę zamykają drzewa
A ty nie masz pustyni, tylko wspaniale zadbany ogród. Drzewa porosną, jeszcze będą utrapieniem
Ciemierniki znośne, słabo mi jednak przyrastają, pewnie za kwaśno mimo sypania skorupek. Ale cieszę się z tych co są, zawsze to jakiś pożytek dla bzyczków końcem zimy.
Buziak i trzymaj się dzielnie
Tess 14:34, 07 mar 2024

April napisał(a)

U mnie brunnery już całkiem spore i sporo też siewek się pokazuje. Będę miała co poprzesadzać, bo z dzieleniem to tak różnie z nimi. Chociaż też popróbuję. Chcę dosadzić na rabacie zachodniej bo mam sporo pustych miejsc pod krzewami.

Brunery super się dzieli wiosną. Przez lata miałam obawy w tym zakresie, aż w ubiegłym roku się odważyłam i wszystkie się przyjęły. Po podziale wsadziłam w doniczki, żeby było łatwiej pielęgnować (wilgotność).
TAR 14:37, 07 mar 2024

masz racje, przymrozki sa od 3 dni, lepiej niech siedza jeszcze pod kora
Alija 14:51, 07 mar 2024

April napisał(a)

Aprilku, nie zazdroszczę cięcia żywopłotu, dla mnie to straszna robota , ale efekt bardzo zadowalający, super.
Pięknie wyglądają w Twoim lesie białe ciemierniki, bardzo mnie też zaciekawił kolor listków tego bodziszka, śliczny.
April 16:51, 07 mar 2024

Tess napisał(a)

Brunery super się dzieli wiosną. Przez lata miałam obawy w tym zakresie, aż w ubiegłym roku się odważyłam i wszystkie się przyjęły. Po podziale wsadziłam w doniczki, żeby było łatwiej pielęgnować (wilgotność).

Witaj Tereso.
Ja już wiele brunner dzieliłam i z doświadczenia wiem że dobrze dzielą się niebieskie. Gorzej z białymi. Niemal uśmierciłam w zeszłym roku. Potem cały sezon kiepsko się zbierały te dzielone kępki białych. Muszę sprawdzić czy ruszyły, bo jakoś nie zarejestrowałam. Tak więc sporo zależy od odmiany. A odmian mam chyba z sześć różnych. Muszę usiąść z zeszytem i przypomnieć sobie jakie.
Ja bym doniczek nie upilnowała z podlewaniem. Pamiętam że ty masz ich ogromną ilość i podziwiam cię za to podlewanie. U mnie prędzej zachowają jakąkolwiek wilgoć w gruncie, nawet w piasku niż ja upilnuję podlewania
April 16:53, 07 mar 2024

Alija napisał(a)

Aprilku, nie zazdroszczę cięcia żywopłotu, dla mnie to straszna robota , ale efekt bardzo zadowalający, super.
Pięknie wyglądają w Twoim lesie białe ciemierniki, bardzo mnie też zaciekawił kolor listków tego bodziszka, śliczny.

Alicjo, to zdjęcie bardzo dobrze oddaje kolor młodych listków bodziszka Fay Anna. One niestety potem zielenieją ale wiosną są bajeczne.
April 16:55, 07 mar 2024

TAR napisał(a)
masz racje, przymrozki sa od 3 dni, lepiej niech siedza jeszcze pod kora

Oby nie sprawdziły się najgorsze prognozy. Cieszyłabym się gdyby tym razem się pomylili.
U mnie było bardzo lekko poniżej zera, ale nawet nie minus jeden.
Wiolka5_7 17:14, 07 mar 2024

Podziwiam cię za cięcie żywopłotu. Nie dziwię się , że to odchorowałaś.

Dla mnie to najcięższa i najmniej lubiana robota w ogrodzie.
Cieszę się , że 90 % żywopłotu eM przyciął w sierpniu
I tak będziemy ciąć co roku,bo wiosną i tak jest co robić.
Do tego mam plan jesienią ścinać śmiecące suche traw typu hakonechloa, miskanty i molinie. Zostawię tylko seslerie i imperatę. Mam dużo zimozielonych roślin ,więc łyso nie będzie

Roślinki pięknie u Ciebie ruszają