Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

mirkaka 08:30, 10 mar 2024

vita napisał(a)

Podrzeń żebrowiec, czytam, że zalecany do masowego rozmnażania w szkółkach bylinowych, z uwagi na łatwość rozmnażania i szybki wzrost. Czy to oznacza, że można go dzielić, czy raczej bawić się z zarodnikami? Gdzie zamierzasz posadzić bambus? Od razu zapala mi się czerwone światełko, kiedyś nieopatrznie posadziłam inny, zadarniający i mam teraz z nim ogromny problem.

Mam podrzeń żebrowiec, śliczna paproć, ale posadziłam w lasku w suchym stanowisku, męczył się, zanikał, przesadziłam w zeszłym roku pod Rh, w kwaśne podłoże, pilnuję podlewania, liczę że się odwdzięczy Nie rozmnażała się u mnie, wiosną wycinałam stare liście, może to błąd?
Tess 08:35, 10 mar 2024

April napisał(a)

Witaj Tereso.
Ja już wiele brunner dzieliłam i z doświadczenia wiem że dobrze dzielą się niebieskie. Gorzej z białymi. Niemal uśmierciłam w zeszłym roku. Potem cały sezon kiepsko się zbierały te dzielone kępki białych.

Białych bruner nie mam, więc moje (niewielkie jeszcze, choć bardzo udane) doświadczenia obejmują jedynie niebiesko kwitnące odmiany.
TAR 12:04, 10 mar 2024

U mnie tez podrzen licho rosnie. A ma dosc mokro. Jeden zanikl znalazlam korzonka. Zaraz go pojde przesadzic w inne miejsce. Moze cos ruszy.
UrsaMaior 14:19, 10 mar 2024

U mnie jeden super, a drugi (30 cm dalej) usycha.
abiko 18:07, 10 mar 2024

Hej, hej,
Jola szukam inspiracji do ogrodu leśnego, dobrze widzę, że masz pod jodłami derenie?
TAR 18:52, 10 mar 2024

UrsaMaior napisał(a)
U mnie jeden super, a drugi (30 cm dalej) usycha.

Dwoje oba przesadzilam dzisiaj, uschły zdechlak korzenie jakies ma, moze cos wypluje z kępy, drugi rokuje.
anabuko1 13:44, 11 mar 2024

Makao napisał(a)
Cyklameny - moje chciejstwo ale chcem białe a w sadzawce mają różowe. Muszę poczekać

A jak wam te cyklameny zimują ?
Trzeba je okrywać ?
Mam na nie ochotę. Ale waham się, bo nie wiem jak one na tej wschodniej Polsce sobie poradzą z zimowaniem.

Jola ciemierniki ci pięknie kwitną. Krokusy też. U mnie już niektóre przekwitają. Inne Jeszcze będą kwitły. Ale teraz zimno to postulaly kwiatuszki.
April 11:38, 12 mar 2024

Anda napisał(a)
Bardzo fajne zakupy Tzn. ja bambusow nie lubię, ale skoro Tobie się podobają.
Ja wczoraj kupiłam nowe maliny. W kolejnych tygodniach pewnie znów przywlokę jakieś rośliny do domu

Cześć Ewo, lubię bambusy, mam jeden taras zrobiony trochę na styl japoński i tam rośnie w donicy spory egzemplarz. Dostałam też fargesię od Inki, z ciemnymi pędami, rośnie przy klonach palmowych. Poza tym tak uwielbiana przez wszystkich hakonechloa w różnych odmianach, też jest trawą bambusową.
Tego bambusa kupiłam jedną sztukę na próbę. Ja nie mam nic przeciwko roślinom rozrastającym się a on taki ma być, jako zadarniacz. No i kolor mi się spodobał, taki jasny, świeży, niemal limonkowy. Do ciemnego lasu idealny
Malin ci zazdroszczę. Kiedyś miałam ale za ciemno u mnie. Gdzieś tam jeszcze rozłażą się pędy takich zwykłych owocujących w drugiej połowie lata, ale to raczej ptaki konsumują, bo ja nie zdążam
April 11:41, 12 mar 2024

Kokesz napisał(a)

Podrzeń żebrowiec też mam od zeszłego roku
W Sadzawce polowałam i ciągle były braki. Upolowałam w końcu w markecie budowlanym
Widzę, że ładnie przezimował
Sporo paproci kupiłam w ubiegłym roku, zobaczymy jak szybko będą rosły

Renato, ja na podrzeń też polowałam, nawet dostawałam powiadomienia z Sadzawki ale zanim się zebrałam do zamówienia to już nie było. Zdecydowanie towar deficytowy. Więc jak dostałam e-mail, to się rzuciłam na niego jak szalona. A bardzo mi się podobał na żywo u Agaty Brzozowej. Choć czytam bardzo różne opinie o nim. Chyba jednak jest dość wymagającą rośliną. Kupiłam 3, któreś przeżyją
April 11:43, 12 mar 2024

TAR napisał(a)
A ja musialam sobie przypomniec jakie byliny zamowilam jeszcze w zeszlym roku znalazlam 2 zamowienia, czekam na dostawy, mam nadzieje ze nie wysla wczesniej jak za miesiac. U nas wciaz zimno, temperatura 4 stopnie, słonecznie ale północny zimny wiatr. Aż tyrpie z zimna.

Ty w tych zamówieniach to jesteś nie do pobicia
Ja zamówiłam warzywka w BeeGarden ale zaznaczyłam, że nie wcześniej niż koniec kwietnia. A z Sadzawki się śpieszą i jutro powinnam mieć paczkę. Nie przeszkadza mi to, mam gdzie przetrzymać.