Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:16, 07 mar 2024

Kto śmiał mi ściąć kwiatek

Krokusów mam mało. Ale widzę że na Paprociowisku dają radę więc może dosadzę
April 11:44, 07 mar 2024

Niewiele się dzieje
Tak wygląda jak się spóźnimy z cięciem brachytrichy

Wychodzi Żywokost ale nie pamiętam nazwy odmiany

mrokasia 11:47, 07 mar 2024

Kochana, podziwiam Cię za ten żywopłot! Te białe ciemierniki to zwykłe nigry? Śliczne!
Derenie IH cięłaś ręcznie sekatorem czy nożycami elektrycznymi?
April 11:50, 07 mar 2024

Carexy Spring przycięte

Pierwiosnki od Gosieka

Korona cesarska Raddrana, wzeszły dwie z dwunastu kupionych dwa lata temu
April 11:53, 07 mar 2024

Polemonium zimozielone i coraz ładniej wygląda

Nie dość że nieliczne to jeszcze wysiały się w Kępie prosa
April 11:58, 07 mar 2024

Agarkowe ciemierniki

Bodziszek Raven i zaczynają brunnery

Ogólny bajzelek

Trudno zdjęcie zrobić żeby nie pokazywać takich zaległości
Kordina 12:05, 07 mar 2024

Ojej Aprilku odwaliłaś kawał roboty z tym żywopłotem, gratulacje a Twój leśny ogród jest specyficzny i zawsze wygląda ciekawie, do lasu nie pasowałoby całkowite wymuskanie, to prawdziwa natura właśnie tak ma i wtedy jest pełna naturalnego uroku.
April 12:06, 07 mar 2024

mrokasia napisał(a)
Kochana, podziwiam Cię za ten żywopłot! Te białe ciemierniki to zwykłe nigry? Śliczne!
Derenie IH cięłaś ręcznie sekatorem czy nożycami elektrycznymi?

Kasiu, zwykle przy żywopłocie B pomagał, przestawiał, podawał sprzęt, ja tylko cięłam. Niestety był w delegacji a ja musiałam oddać rusztowanie, więc było na szybko. Obiecałam sobie że nigdy więcej, choćbym miała zarosnąć na 6 metrów. Za stara już jestem na takie poświęcenie

Tak, ciemierniki to zwykłe nigry, są śliczne, nawet jak przekwitają i wybarwiają się na seledynowo. A może nawet wtedy jeszcze ładniejsze niż białe Szkoda że u mnie niezbyt chętnie przyrastają mimo dokarmiania "jajkami" jak to chyba Ursa pisała.

IH tnę ręcznymi nożycami szpalerowymi. Elektrycznymi się nie da bo one wypuszczają ze środka długie cienkie baciki a ja staram się wtedy je przycinać "indywidualnie" żeby zagęścić też w środku. Czyli nie tylko opierniczam krzaczek w koło, ale bawię się ze zbyt długimi gałązkami bocznymi, wewnątrz krzewu. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć
April 12:10, 07 mar 2024

Kordina napisał(a)
Ojej Aprilku odwaliłaś kawał roboty z tym żywopłotem, gratulacje a Twój leśny ogród jest specyficzny i zawsze wygląda ciekawie, do lasu nie pasowałoby całkowite wymuskanie, to prawdziwa natura właśnie tak ma i wtedy jest pełna naturalnego uroku.

Dzięki Bożenko, jeszcze czeka mnie sprzątnięcie tego bałaganu. Wywiozłam trzy górowate taczki naciętych gałęzi ale jeszcze mi sporo zostało, muszę pograbić bo to "psia ścieżka" wokół ogrodzenia. Mam tam na 150cm szeroką ścieżkę, taki myk żeby mi psy ogrodu nie zadeptywały. A wiadomo, one zawsze biegają pod samym ogrodzeniem.
TAR 12:20, 07 mar 2024

Ale masz juz roboty duzo zrobionej i wszystko juz rusza. U mnie jednak jeszcze cicho na rabatkach, ziemia zimna swoje wstrzymuje. Jak wyjda mi brunnery bede szczesliwa. Na razie pustawo. Dzis w nocy przymrozki byly rano wszysto zaszadzione