Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Gruszka_na_w... 17:20, 07 mar 2024

Też zostawiam podziw dla cięcia żywopłotu. I tak dobrze, że miałaś rusztowanie, choć jego przesuwanie też pewnie dało w kość. Ten bodziszek Fay Anna prześlicznie wygląda. Najbardziej zachwycił mnie ciemiernik cuchnący. Wygląda nad wyraz okazale.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monika83 10:05, 08 mar 2024

April napisał(a)

Kto śmiał mi ściąć kwiatek

Krokusów mam mało. Ale widzę że na Paprociowisku dają radę więc może dosadzę
Śliczne ciemierniki i bardzo fajny zakątek ciemiernikowy powstał a krokusy śmiało sadz zwłaszcza te wielkokwiatowe, one rozsiewają się na potęgę w różnych miejscach.Cięcia żywopłotu nie zazdroszczę, to jest jedna z prac których nie lubię, zawsze przycinam pod koniec sierpnia tak jak i daglezje, i za to wiosną mam mniej cięcia
April 11:51, 08 mar 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Podziwiam cię za cięcie żywopłotu. Nie dziwię się , że to odchorowałaś.

Dla mnie to najcięższa i najmniej lubiana robota w ogrodzie.
Cieszę się , że 90 % żywopłotu eM przyciął w sierpniu
I tak będziemy ciąć co roku,bo wiosną i tak jest co robić.
Do tego mam plan jesienią ścinać śmiecące suche traw typu hakonechloa, miskanty i molinie. Zostawię tylko seslerie i imperatę. Mam dużo zimozielonych roślin ,więc łyso nie będzie

Roślinki pięknie u Ciebie ruszają

Wiola, cięcie w sierpniu jest dobrym pomysłem. Ale u mnie nie zda egzaminu, bo z drugiej strony mam rabatę i trudno tam już wejść. A cięcie jednej strony wiosną a drugiej latem to mi chyba by się nie udało Muszę dostosować się do wielu czynników.
Ja nie tnę traw jesienią, lubię te suchelce na rabatach. Zresztą i tak ich dużo nie widzę, zimą ciemno Ale u ciebie ma to sens, masz wymuskany ogród. W moim leśnym bałaganie to nie przeszkadza
April 11:55, 08 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Też zostawiam podziw dla cięcia żywopłotu. I tak dobrze, że miałaś rusztowanie, choć jego przesuwanie też pewnie dało w kość. Ten bodziszek Fay Anna prześlicznie wygląda. Najbardziej zachwycił mnie ciemiernik cuchnący. Wygląda nad wyraz okazale.

Haniu, dobrze że miałam rusztowanie, z drabiny byłoby jeszcze ciężej Wiem, przećwiczyłam temat, dlatego wolę czekać aż mi syn dowiezie rusztowanie niż biegać po drabinie
Bodziszek Fay Anna polecam, jest śliczny również jak kwitnie. Ma malutkie kwiatki ale w ślicznym lawendowym kolorze. Jest taki leśny, delikatny.
Ciemiernik cuchnący to od Agatorka dostałam takie wypaśne sadzonki. Teraz muszę dbać, żeby nie zmarnować bo robią wrażenie, mimo że dość głęboko na rabacie posadziłam, to od razu rzucają się w oczy. Chyba ze 40cm wysokości mają. Na tle choin kanadyjskich bardzo im ładnie
April 12:03, 08 mar 2024

Monika83 napisał(a)
Śliczne ciemierniki i bardzo fajny zakątek ciemiernikowy powstał a krokusy śmiało sadz zwłaszcza te wielkokwiatowe, one rozsiewają się na potęgę w różnych miejscach.Cięcia żywopłotu nie zazdroszczę, to jest jedna z prac których nie lubię, zawsze przycinam pod koniec sierpnia tak jak i daglezje, i za to wiosną mam mniej cięcia

Ciemierniki Niger wypełniają przestrzeń, którą później zarośnie Haconechloa, nie ma pustki. Dosadziłam tam jeszcze brunnery od ciebie. Myślę że będzie im ładnie pod klonem palmowym, ale trzeba jeszcze poczekać. I wysiewają mi się tam niezapominajki.
Krokusy się rozsiewają? Nie wiedziałam, myślałam że się tylko dzielą. Miałam jednego krokusa w tym miejscu w zeszłym roku, przesadzony z czymś, a w tym już kępka pięciu. W takim tempie to mogłabym je wszędzie sadzić ale bałam się, że mało słońca. A tu niespodzianka.

Mi cięcie żywopłotu nie przeszkadza, ale nie samej. Nie dość że umęczona, to niezbyt bezpieczne, nie ma asekuracji. Ale cóż, sprawdziłam, udało się, nie powtórzę
Muszę poszukać fotek twoich daglezji, jak tniesz. Nie zwróciłam na nie wcześniej uwagi.
April 12:06, 08 mar 2024

Uczciłam dzisiejsze święto zamawiając sobie roślinki w Sadzawce:
podrzeń żebrowiec, na którego polowałam od zeszłego roku
żmijowiec czerwony
bodziszek łąkowy Plenum Violaceum
bambus Auricoma

Wszyscy robią zakupy wiosenne, więc robię i ja
Anda 12:41, 08 mar 2024

Bardzo fajne zakupy Tzn. ja bambusow nie lubię, ale skoro Tobie się podobają.
Ja wczoraj kupiłam nowe maliny. W kolejnych tygodniach pewnie znów przywlokę jakieś rośliny do domu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 15:03, 08 mar 2024

April napisał(a)
Uczciłam dzisiejsze święto zamawiając sobie roślinki w Sadzawce:
podrzeń żebrowiec, na którego polowałam od zeszłego roku
żmijowiec czerwony
bodziszek łąkowy Plenum Violaceum
bambus Auricoma

Wszyscy robią zakupy wiosenne, więc robię i ja

Podrzeń żebrowiec też mam od zeszłego roku
W Sadzawce polowałam i ciągle były braki. Upolowałam w końcu w markecie budowlanym
Widzę, że ładnie przezimował
Sporo paproci kupiłam w ubiegłym roku, zobaczymy jak szybko będą rosły
TAR 15:39, 08 mar 2024

A ja musialam sobie przypomniec jakie byliny zamowilam jeszcze w zeszlym roku znalazlam 2 zamowienia, czekam na dostawy, mam nadzieje ze nie wysla wczesniej jak za miesiac. U nas wciaz zimno, temperatura 4 stopnie, słonecznie ale północny zimny wiatr. Aż tyrpie z zimna.

mrokasia 17:53, 08 mar 2024

Ładne zakupy .
Ja też sobie kupiłam kwiatka na Dzień Kobiet. Tylko takiego trochę większego .