Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Gruszka_na_w... 20:36, 28 lut 2024

Wszystko, co wyłazi u Ciebie z ziemi wygląda tak naturalnie, jakby ręka ogrodnika nie miała z tym nic wspólnego. Nieuprzątnięte rabaty też nie straszą tak jak w zwykłym ogrodzie. Rudości z ubiegłego sezonu naturalnie łączą się z zielonościami obecnego. Piękne są paprocie i ciemierniki orientalne.
To grabienie igieł to dla mnie jakieś herkulesowe działanie. Trzeba mieć do tego zdrowie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 10:16, 29 lut 2024

Jola, ponawiam pytanie, bo gdzieś się zagubiło wśród zdjęć Co robisz z nadmiarem igieł? Czy da się je kompostować?
April 10:18, 29 lut 2024

Zuza, odpowiedziałam na stronie 901:
cytuję:

Zuza, igły się świetnie kompostują ale wymaga to dużo więcej czasu, gdzieś trzy lata... Powstaje fajne podłoże pod kwasoluby. Ja na swojej działce mam wydzielone 500 m2 lasu/górki, który został, może nie tyle dziewiczy ale nie zaanektowany na ogród. To taki naturalny wybieg dla psów. Wyrzucam tam wszystkie niechciane rośliny, wywożę zgrabione igły. Porasta barwinkiem, bodziszkami i brachytrichą. Może z czasem będzie nawet fajnie wyglądać
Tak więc śmiało próbuj wykorzystać te iglaste dobroci.
April 10:19, 29 lut 2024

Kokesz napisał(a)

Nie napisałam, że nie przezimowała, tylko, że ma uschnięte liście.
Sprawdziłam, że to lepidopoda. Ona odbije
Erythrosora jest u mnie zimozielona
Pozostałe zimozielone paprocie też mają się bardzo dobrze
Oby tylko nie było wiosną jakiś większych mrozów.
Byłam kiedyś w Botaniku i całą zimę wszystkie paprocie zimozielone yglądały ok.
Niestety taki wiosenny spory przymrozek zmroził im liście, strasznie mi było ich szkoda, chociaż wiedziałam że później odbiją.

No i się wyjaśniło. Wszystko zgodnie z odmianą
April 10:20, 29 lut 2024

Kordina napisał(a)
Zimozielone o takiej porze wyglądają super w Twoim leśnym ogrodzie

Dzięki Bożenko. Jeszcze w kilku miejscach muszę poprawić proporcje ale wiosną faktycznie bardzo się docenia zimozieloności
April 10:22, 29 lut 2024

inka74 napisał(a)
Nadrabiam zaległości. Podbite oko, ość, kotka. Oczary i ciemierniki. Całkiem zielono już u ciebie. Ilość igieł powala. Jak potrzebujesz klatkę na kuno-kotkę to posiadam. Mogę pożyczyć. Ale szczerze to ona na bezdomną nie wygląda. Pamiętasz Bazylię? To była kotka sąsiada. Półdzika. Stołowała się w 3 domach. Dawała dotknąć tylko w bardzo konkretnych okolicznościach i nie każdemu.

Cześć Iwona, dawno cię nie było
Koty to dopiero potrafią się ustawić
Dzięki za info o klatce, zgłoszę się jak już inne opcje zawiodą
antracyt 10:25, 29 lut 2024

April napisał(a)
Zuza, odpowiedziałam na stronie 901:
cytuję:

Zuza, igły się świetnie kompostują ale wymaga to dużo więcej czasu, gdzieś trzy lata... Powstaje fajne podłoże pod kwasoluby. Ja na swojej działce mam wydzielone 500 m2 lasu/górki, który został, może nie tyle dziewiczy ale nie zaanektowany na ogród. To taki naturalny wybieg dla psów. Wyrzucam tam wszystkie niechciane rośliny, wywożę zgrabione igły. Porasta barwinkiem, bodziszkami i brachytrichą. Może z czasem będzie nawet fajnie wyglądać
Tak więc śmiało próbuj wykorzystać te iglaste dobroci.

Ach ta moja spostrzegawczość
Dzięki, to dla mnie dobra wiadomość. Mam miejsce na taki długoterminowy kompostownik.
April 10:26, 29 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wszystko, co wyłazi u Ciebie z ziemi wygląda tak naturalnie, jakby ręka ogrodnika nie miała z tym nic wspólnego. Nieuprzątnięte rabaty też nie straszą tak jak w zwykłym ogrodzie. Rudości z ubiegłego sezonu naturalnie łączą się z zielonościami obecnego. Piękne są paprocie i ciemierniki orientalne.
To grabienie igieł to dla mnie jakieś herkulesowe działanie. Trzeba mieć do tego zdrowie.

Haniu, grabienie igieł to niezła "siłka" ale też pozwala oczyścić głowę, co przy charakterze mojej pracy jest bezcenne
Podoba ci się mój bałagan w ogrodzie? Mam jednak nadzieję, że niedługo będę się mogła pochwalić sprzątniętymi rabatami I zrobią lepsze wrażenie
April 10:30, 29 lut 2024

antracyt napisał(a)

Ach ta moja spostrzegawczość
Dzięki, to dla mnie dobra wiadomość. Mam miejsce na taki długoterminowy kompostownik.

inka74 10:49, 29 lut 2024

April napisał(a)
Cześć Iwona, dawno cię nie było
Koty to dopiero potrafią się ustawić
Dzięki za info o klatce, zgłoszę się jak już inne opcje zawiodą
ano nie było mnie, ogród zszedł na dalszy plan ze względu na inne "radosne twórczości". Powoli wracam do życia. W szkółkach jeszcze pustki choć Kalisiak ma ładne ciemierniki i w cenach do przełknięcia.
Jest też trochę oczarów w starych cenach. Są też w nowych, już po 300 a sadzonka taka sama wielkościowo jak ta za 129 zł, tylko doniczka większa. Ach ten covid i marketing. Witona też ma sporo ciemierników ale droższe. Poza tym pustki na placu, za to piękne nowe donice ceramiczne. W końcu udało mi się kupić donicę na front do cisa. Rok czasu stał w plastiku i straszył. W Aga Flora pojechałam po rozmaryn a wyjechałam z azalimi, paprocią i chabrami czarnymi o pstrokatych liściach. I jeszcze wyjadę z dereniami tylko muszę wybrać odmianę