Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 12:05, 18 mar 2024

TAR napisał(a)

I nie zmieniaj zdania, ja na pewno wolalabym benzyne. Plusem elektrykow jest to ze nie ma tylu przegladow eksploatacyjnych, pierwszy przeglad jest po 2 latach. To sa realne oszczednosci.
W Polsce nie ma stacji ładowania wodoru i jeszcze pewnie długo nie bedzie. Chyba jedyna jaka jest to w Warszawie. Wiec to jeszcze długa piesn przyszlosci do wodoru.

Tylko że elektryk jest 30% droższy niż inne. No i co za tym idzie naprawy jeśli już są to też są droższe. Po jakim czasie trzeba wymienić baterię? To przecież najdroższa część tego auta.
TAR 12:05, 18 mar 2024

April napisał(a)

Znam tę technologię, masakrycznie droga, póki co nieopłacalna, albo tylko niektóre lobby tak to przedstawiają. Przecież stracą na tym poważne koncerny paliwowe. Póki co prąd też przecież mamy ze źródeł kopalnych.
No i czy to bezpieczne. Elektryki też miały być bezpieczne a palą się pięknie i do gołej ziemi.
Ale faktycznie, najczystsze źródło energii.

No wez rownie pieknie pala sie diesle i benzynki. Z tego co czytalam problemem w tych autach jest ten nowy palny freon z klimy
April 12:07, 18 mar 2024

antracyt napisał(a)
Ja jeżdżę elektykiem od 2 lat i jestem bardzo zadowolona. Codziennie pokonuję ok 150km, w trasy też nim jeżdżę. Samochód ładuję pod domem albo w trasie. Wokół Poznania i w samym centrum ładowarek (w tym też szybkie) mam sporo. Na wielu dłuższych trasach też jest w miarę ok, chociaż zdarzają się takie, że ich nie ma i muszę kombinować. Ładowanie traktuję jak zwykły postój z dłuższą kawą, obiadem itp. Oczywiście, wolałabym mieć ładowarkę na każdej stacji benzynowej, ale dostosowuję się do tego co mam. Jeżeli nie będę musiała to do benzyny nie wrócę.

Ja myślę że każdy musi dopasować do własnych potrzeb, do rodzaju dróg które pokonuje, do miejsca zamieszkania bo wiadomo że duże miasta są tu lepiej wyposażone w infrastrukturę potrzebną do obsługi. Czy jeździmy głównie ekspresówkami, autostradami czy w mieście, w jakich godzinach. Czynników jest tak wiele, że to bardzo indywidualne decyzje.
TAR 12:08, 18 mar 2024

April napisał(a)

Tylko że elektryk jest 30% droższy niż inne. No i co za tym idzie naprawy jeśli już są to też są droższe. Po jakim czasie trzeba wymienić baterię? To przecież najdroższa część tego auta.

Te roznice czesto redukuje dofinansowanie, żywotnosc baterii szacuja na 10 lat, auto bede uzytkowac pewnie 3-4 lata. Ja nie twierdze, ze to ideal tylko ze da sie rade na tym funkcjonowac. Prywatnie na pewno bym nie kupila ale jako uzytkownik nie narzekam.
April 12:09, 18 mar 2024

Anda napisał(a)

To ostatnie zdanie to akurat nie jest cała prawda. Spadło tylko dlatego, bo skończyło się dofinansowanie. Tu na każdym kroku widać elektryki. Ilość stacji doładowujących już też jest spora. Jeśli spadnie jeszcze trochę ich cena, to ludzie masami będą się przesiadać na elektryki. Aktualnie ogromnie zwiększyła się liczba elektrycznych rowerów i dalej zwiększa.

Czyli jednak spadło
Auta stały się droższe bez dofinansowania. Przez to mniej atrakcyjne, sprzedaż już tak nie rośnie.
Czytałam statystyki. No i pojawia się problem ze składowaniem zużytych baterii.
April 12:10, 18 mar 2024

TAR napisał(a)
Ja tez ok. 100 km dziennie robie, w trasy za czesto nie jezdze. Jak dalej jade i wiem ze na trasie brak jest ładowarek to biore po prostu inny samochod służbowy.
Zaleta mojego elektrusa jest wielkosc, duuuzo roslin zabierze z okolicznej szkolki

Nie każdy ma taką możliwość
Ja też poprzednie auto kupowałam z myślą, ile roślin zapakuję eMuś pukał się w głowę
Judith 12:10, 18 mar 2024

TAR napisał(a)

I nie zmieniaj zdania, ja na pewno wolalabym benzyne. Plusem elektrykow jest to ze nie ma tylu przegladow eksploatacyjnych, pierwszy przeglad jest po 2 latach. To sa realne oszczednosci.
W Polsce nie ma stacji ładowania wodoru i jeszcze pewnie długo nie bedzie. Chyba jedyna jaka jest to w Warszawie. Wiec to jeszcze długa piesn przyszlosci do wodoru.

Jak najbardziej są stacje ładowania wodoru. Ale bardzo mało. No i jak najbardziej jest to paliwo przyszłości, dopiero wchodzimy na tę drogę .

Co do kolejnego auta - być może będzie to hybryda .

EDIT: w moim przypadku auto elektryczne to byłby niezły magazyn energii .
April 12:12, 18 mar 2024

TAR napisał(a)

No wez rownie pieknie pala sie diesle i benzynki. Z tego co czytalam problemem w tych autach jest ten nowy palny freon z klimy

No właśnie, prywatnie byś nie kupiła. Sprzedaż napędza sprzedaż flotowa. Wiem że u mojego eMa to ostatnie auto spalinowe. Kolejne to co najmniej miękkie hybrydy.
April 12:14, 18 mar 2024

Judith napisał(a)

Jak najbardziej są stacje ładowania wodoru. Ale bardzo mało. No i jak najbardziej jest to paliwo przyszłości, dopiero wchodzimy na tę drogę .

Póki co wodór to chyba ponad 70zł za 100km. Przegrywa z elektrykami.
Ale pewnie, ja nie jestem przeciw postępowi, a nawet jestem zdecydowanie za. Choć nie zamierzam być królikiem doświadczalnym. Niech bogatsi się tym zajmą
Ja jestem realistką do bólu zębów Zawsze wszystko analizuję, czasem aż za bardzo.

Dobra, bo jakoś mało ogrodowo się zrobiło
TAR 12:15, 18 mar 2024

Hybryde bardzo chetnie bym wziela, to jest cos na co moi sie wtedy nie zdecydowali, ja bardzo żaluje. Bo to troche jest jak miec ciastko i zjeść ciastko