Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 12:34, 09 wrz 2025

Najmniejsza i najmniej słońca (jedna sadzonka):

Zależało mi na kwiatach w tym miejscu. I - pomimo, że szału nie ma jak na możliwości supertunii - to i tak jestem zadowolona, że coś tutaj kwitnie . Zatem jest to stan akceptowalny, dlatego co sezon powtarzam ten zestaw .

I donica średnia (też jedna sadzonka)
April 12:54, 09 wrz 2025

Nie jest tragicznie. Więc jak będę miała większe donice i ok 4 godzin słońca to jest realna szansa na kolor. Zatem plan na wiosenne zakupy już jest
Dzięki za fotki.
Mary 21:05, 09 wrz 2025

U mnie też obserwuję, że słońce jest dla supertunii bardzo ważne.
Ale widzę też różnice w odmianach.
Mam Mini Vistę Yellow i Coral. Obie od tego samego dostawcy w jednej dostawie. Yellow wygląda o wiele lepiej, zdrowiej niż Coral.
ajka 21:18, 10 wrz 2025

Judith napisał(a)
Dziewczyny, mam supertunie (ta sama odmiana, ten sam dostawca, w tym samym czasie podlewane i nawożone) w 3 miejscach w donicach różnej wielkości, na stanowiskach o różnej ilości słońca.

Moja obserwacja: najlepiej rosną te, które mają największą donicę i najwięcej słońca. Tak jest każdego roku.
Tej w najmniejszej donicy powinnam poświęcić więcej czasu - więcej wody i nawozu. Ale słońca więcej jej w tym miejscu nie zapewnię .

Zgadzam się, te z największą ilością słońca najładniejsze Te w cieniu u mnie umarły bez podlewania A wydaje się, że te na słońcu powinny wyschnąć
Judith 11:44, 11 wrz 2025

Mary napisał(a)
U mnie też obserwuję, że słońce jest dla supertunii bardzo ważne.
Ale widzę też różnice w odmianach.
Mam Mini Vistę Yellow i Coral. Obie od tego samego dostawcy w jednej dostawie. Yellow wygląda o wiele lepiej, zdrowiej niż Coral.

A to też prawda: raz zamiast Bubblegum kupiłam Jazzberry (od tego samego dostawcy) i u mnie Jazzberry kwitła zdecydowanie mniej obficie. Pozostaję zatem wierna Bubblegum .
Judith 11:45, 11 wrz 2025

ajka napisał(a)

Zgadzam się, te z największą ilością słońca najładniejsze Te w cieniu u mnie umarły bez podlewania A wydaje się, że te na słońcu powinny wyschnąć

Chyba nie do końca rozumiem - na słońcu rosły czy w cieniu? Czy i w słońcu, i w cieniu i obie nie były podlewane, a te w cieniu umarły, a te w słońcu nie?
Judith 11:48, 11 wrz 2025

Pada!!! I to dosyć ładnie i to zaczęło w nocy. W kontrolnej misce jest 1 cm, co jest osiągnięciem wielkim, niespotykanym u mnie od co najmniej 2 miesięcy.
Hurra!
Judith 13:56, 11 wrz 2025

Grzebnęłam tu i ówdzie… Popadało niby ładnie, ale to wciąż mało - w niektórych miejscach tylko kora zmoczona, w innych ziemia tylko na około centymetra głębokości…
Masakra.
TAR 14:01, 11 wrz 2025

Wczoraj posadzilam moje sosenki i buka. No i jak zawsze po posadzeniu podlalam. I po co? Od 3 w nocy leje nieprzerwanie caly czas. Sosny plywaja zapewne
Judith 14:03, 11 wrz 2025

TAR napisał(a)
Wczoraj posadzilam moje sosenki i buka. No i jak zawsze po posadzeniu podlalam. I po co? Od 3 w nocy leje nieprzerwanie caly czas. Sosny plywaja zapewne

O Ty okrutna!