Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 20:31, 06 kwi 2022

Przy tarasie jest sobie rabata. Wzdluz jednego boku tarasu rosną roze (o których wiem tylko, ze sa czerwone ), rozplenice, tulipany i jeden samotny liliowiec. W poprzednim sezonie uświadomiłam sobie absurdalność miejscówki liliowca - wszak to miejsce należne było kolejnej róży! . Powstał pomysł - liliowiec idzie precz, na jego miejsce pojawi sie polecana przez Martkę róża Ascot.
Wzdłuż drugiego boku tarasu jest wąska rabata z lawendami, z kamykami w roli ściółki. W zeszłym sezonie spojrzałam na całość krytycznym okiem, ale refleksja nad zmianami tylko mignęła.
To tyle tytułem wstępu . Teraz przechodzimy do istoty opowieści .
Od forumowej koleżanki dostałam 3 róże Piano (dziękuję, Martka! ). Dla jednej miejscówka była oczywista, zaś dwie kolejne były idealnym przypomnieniem zapomnianej refleksji nad zmianami całego otoczenia tarasu .
Róże musiały przeczekać w garażu zimową wiosenną aurę, ale dzisiaj (wreszcie!!) pogoda sprzyjała ogrodowej tyrce. Szkoda tylko, ze musiałam na nią czekać do godziny 17.00 .
Wyznaczyłam zarys zmian (w czerwonym kółeczku: liliowiec):

Liliowca przesadziłam do kolegów, żeby nie czuł sie samotny. Posadziłam jedna z trzech róż (róża w kółeczku poniżej ) i zaczęłam ryć. W pewnym momencie maz zapytał przez okno z mieszanina troski i ironii (z przewaga tego drugiego) czy mi nie przynieść lampki-czołówki . Dowcipny taki .

Efekt póki co jest taki. Jutro jadę dalej - dwie roze czekają! Najgorsze będzie wybranie kamieni.

EDIT. Na drugim zdjęciu widać końcówkę zraszacza, który maz już raz przesuwał, żeby oddalić od róż. Teraz trzeba będzie go znowu przesunąć. Ciekawa byłam reakcji małżonka na tę nowinę. Nastawiałam sie na marudzenie i konieczność argumentowania (logicznego i rzeczowego rzecz jasna ). A on powiedział „dobrze, nie ma problemu”!!! No i co z takim zrobić? - ja sie bojowo nastawiam, a mi sie tu oręże z rąk wytrąca!
Gruszka_na_w... 20:31, 06 kwi 2022

Kret ryje, znaczy idzie ocieplenie. Dżdżownice przemieszczają się wyżej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
DariaB 20:37, 06 kwi 2022

Judith nawet jak ryjesz to kancik masz idealny ja też dzisiaj ryłam i mam wrażenie, że nigdy nie skończę.
Wiolka5_7 20:40, 06 kwi 2022

Judith twoje rycie jest normalnie perfekcyjne
Judith 20:40, 06 kwi 2022

DariaB napisał(a)
Judith nawet jak ryjesz to kancik masz idealny ja też dzisiaj ryłam i mam wrażenie, że nigdy nie skończę.

Wiolka5_7 napisał(a)

Aaaa, bo kancik wyznacza tę rabatę - zawsze leci jako pierwszy, potem ściągam resztę darni . Na drugim zdjęciu widać tę resztę do ściągnięcia .
Martka 21:15, 06 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Podpisuję się pod słowami Wiolu Judith ryjesz tak samo perfekcyjnie jak konstruujesz myśli wszystko się spina w całość
Miejscówka zacna

Judith 21:28, 06 kwi 2022

Martka napisał(a)

Podpisuję się pod słowami Wiolu Judith ryjesz tak samo perfekcyjnie jak konstruujesz myśli wszystko się spina w całość
Miejscówka zacna

Znaczy się akcepcik dla miejscówki jest?
Juzia 21:41, 06 kwi 2022

Dmuchnij tym deszcze w moją stronę. Plisss

Kancik jak żyleta.
Lubię powiększanie rabat
Martka 21:57, 06 kwi 2022

Miejscóweczka idealna
Wyciągnięta dłoń męża z czołówką spoczywającą na tejże - toż to przejaw nadzwyczajnej czułości
Johanka77 22:15, 06 kwi 2022

Takie rycie nocą to ja lubię!
Przedwczoraj sadziłam cztery graby wieczorem przy największej wichurze Wiatr wiał mi piachem po oczach, ale ja walczyłam.
Wieczorem peeling twarzy jak znalazł

Fajnie tak!