Wujek G podpowiada, że to prawdopodobnie antraktoza. Zaleca : "Roślinę należy oczyścić z chorych liści i całą opryskać jednym z fungicydów: Score 250 EC (w stężeniu 0,05%) lub Topsin M SC (0,1%). Zabieg należy wykonać dwukrotnie, w odstępie 7-10 dni."
Właśnie rozpakowałam zamówionych 25 roślin i ledwo żyję… A baaardzo porządnie były zapakowane, w zdrowym stanie też by mnie to zmęczyło .
Rozstawiłam na zaplanowane miejsca i będę czekać na siły, by posadzić. Pogoda jest przecudowna!
Fotki niewiele pokażą, bo rośliny to byliny i trawy, zatem w obecnej fazie rozwoju prawie ich nie widać .
EDIT: Wzbogaceniu w rośliny (w liczbie 20) poddana będzie ta rabata ograniczona łukiem:
Rabata będzie w ciemnym różu i bordo (poza wiosenną żółcią liliowców).
Pojawi sue tu molinua varuegata (na łuku pomiędzy ICE Dance u liliowcami), a także Brachytricha, rozchodniki Munstead Dark Red, przetacznik kłosowy Erica. Z różowości, które już tu są to jeszcze goździki i rdesty Black Field.
Nastawiam się na szał .
Judith,
słusznie się nastawiasz będzie szał
Bardzo mi się spodobał przetacznik w tym kolorze.
Już kombinuję gdzie by mi pasował. Ja się chyba nigdy nie nauczę, że to nie ta kolejność
Zamiast najpierw zrobić plan i kupować pod niego rośliny to ja najpierw zachwycę się rośliną a później kombinuję gdzie by ją tu....