Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 17:29, 12 kwi 2023

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, co to za dziadostwo ma moim rodku…?

Pozostałe liście wyglądają zupełnie normalnie:
Gruszka_na_w... 20:26, 12 kwi 2023

Wujek G podpowiada, że to prawdopodobnie antraktoza. Zaleca : "Roślinę należy oczyścić z chorych liści i całą opryskać jednym z fungicydów: Score 250 EC (w stężeniu 0,05%) lub Topsin M SC (0,1%). Zabieg należy wykonać dwukrotnie, w odstępie 7-10 dni."
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 16:29, 13 kwi 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wujek G podpowiada, że to prawdopodobnie antraktoza. Zaleca : "Roślinę należy oczyścić z chorych liści i całą opryskać jednym z fungicydów: Score 250 EC (w stężeniu 0,05%) lub Topsin M SC (0,1%). Zabieg należy wykonać dwukrotnie, w odstępie 7-10 dni."

Hmm, zobaczymy. A mówiłam sama sobie: nie kupuj rodków! No to mam…
Judith 16:34, 13 kwi 2023

Właśnie rozpakowałam zamówionych 25 roślin i ledwo żyję… A baaardzo porządnie były zapakowane, w zdrowym stanie też by mnie to zmęczyło .
Rozstawiłam na zaplanowane miejsca i będę czekać na siły, by posadzić. Pogoda jest przecudowna!
An_na 16:39, 13 kwi 2023

Ale masz jeszcze tyle siły żeby cyknąć fotki co?
Judith 17:03, 13 kwi 2023

An_na napisał(a)
Ale masz jeszcze tyle siły żeby cyknąć fotki co?

Fotki niewiele pokażą, bo rośliny to byliny i trawy, zatem w obecnej fazie rozwoju prawie ich nie widać .

EDIT: Wzbogaceniu w rośliny (w liczbie 20) poddana będzie ta rabata ograniczona łukiem:

Rabata będzie w ciemnym różu i bordo (poza wiosenną żółcią liliowców).
Pojawi sue tu molinua varuegata (na łuku pomiędzy ICE Dance u liliowcami), a także Brachytricha, rozchodniki Munstead Dark Red, przetacznik kłosowy Erica. Z różowości, które już tu są to jeszcze goździki i rdesty Black Field.
Nastawiam się na szał .
Agatorek 19:03, 13 kwi 2023

No nie poznaję Cię!
Będzie gęsto i kolorowo, czyli tak jak lubię

Już po zarazie?
An_na 19:29, 13 kwi 2023

Judith,
słusznie się nastawiasz będzie szał
Bardzo mi się spodobał przetacznik w tym kolorze.
Już kombinuję gdzie by mi pasował. Ja się chyba nigdy nie nauczę, że to nie ta kolejność
Zamiast najpierw zrobić plan i kupować pod niego rośliny to ja najpierw zachwycę się rośliną a później kombinuję gdzie by ją tu....
Judith 19:44, 13 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
No nie poznaję Cię!
Będzie gęsto i kolorowo, czyli tak jak lubię

Już po zarazie?

Ojtam ojtam .
Wzbogacanie rabat o kolejne rośliny było w planie od zawsze, ale może faktycznie niekoniecznie tak na bogato .
Kasya 19:50, 13 kwi 2023

Judith napisał(a)

Ojtam ojtam .
Wzbogacanie rabat o kolejne rośliny było w planie od zawsze, ale może faktycznie niekoniecznie tak na bogato .

Tez lubię