Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

ajka 22:10, 02 lip 2023

Uwielbiam lawendę, u ciebie też wygląda cudnie. Moja jest chyba ciemniejsza. Jaką masz odmianę? Mam ochotę gdzieś jeszcze lawendę powtórzyć. Może posadzę między drzewami owocowymi.

Papryczka jaka fajna, posadziłam u siebie dwie, ale owoców chyba z tego nie będzie.
Joann 00:37, 03 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)

Nie no pieknieBardzo lubie Twój ogród-a to co na tej fotce jest po prostu wspanaiałe-lawenda ściana kamlotowa i ta gesto posadzona sesleria. Ślicznie.

Dziękuję Ci kochana:*
Joann 08:42, 03 lip 2023

Magleska napisał(a)
Fajne te fotki robocze ja tam bałaganu nie widzę -drzewo pięknie poukładane

w szklarni masz bujnie -pomidorki rosną jak szalone -podlewasz je czymś dodatkowo -ja dałam raz gnojówę ze skrzypu i pokrzywy i mam kupione drożdże i mleko -miałam to dziś zrobić ,ale już mi się nie chce-jutro podleję

bardzo fajny warzywnik

fotka z lawendą boska

Jak to nie ma bałaganu, Madziu, jest uporządkowany balagan

Pomidory są wysokie, już prawie sięgają sufitu nie podlewam je niczym dodatkowo, swoja droga nawet nie wiedziałam, że można zrobić coś z mleka i drożdży.
Posadzilam je w kompoście wymieszanym z ziemia z worka I noże dlatego rosną jak głupie.

Warzywnik dopiero niedawno przejrzał, walczę z perzem... dlatego w przyszłym roku chxe podwyższone grządki. Te u Ciebie skrzynie mi się marzą, ale M za nic się nie zgodzi. Poszliśmy na kompromis i będą krawezniki
Joann 08:46, 03 lip 2023

ajka napisał(a)
Uwielbiam lawendę, u ciebie też wygląda cudnie. Moja jest chyba ciemniejsza. Jaką masz odmianę? Mam ochotę gdzieś jeszcze lawendę powtórzyć. Może posadzę między drzewami owocowymi.

Papryczka jaka fajna, posadziłam u siebie dwie, ale owoców chyba z tego nie będzie.

Tam u Ciebie pomiędzy drzewami ładnie by wyglądał taki pas lawendy
Nie wiem, jaką mam odmianę, kupiłam w szesciopaku w O.i. nie było tam podanej nazwy, ale może to być Viva.

A papryczkę wysiewałas? Ja kupiłam gotowe sadzonki dwie wsadziłam w gruncie, dwie w cylindry, żeby zobaczyć, gdzie będą lepiej rosły i o wiele lepiej radzą sobie w gruncie.
Basieksp 12:55, 03 lip 2023

Joann napisał(a)

Basik, dziękuję trawy się nie przebarwiają, bo to Ice Dance i sesleria jesienna. Z przebarwiających się mam tylko hakone

Aj, słabo się znam na trawach
Basieksp 13:04, 03 lip 2023

Papryki masz ładne, duże już, u nas jeszcze trochę im brakuje no i ta wypasiona lawenda bardzo ładnie wypasiona
ajka 20:35, 03 lip 2023

Joann napisał(a)

Tam u Ciebie pomiędzy drzewami ładnie by wyglądał taki pas lawendy
Nie wiem, jaką mam odmianę, kupiłam w szesciopaku w O.i. nie było tam podanej nazwy, ale może to być Viva.

A papryczkę wysiewałas? Ja kupiłam gotowe sadzonki dwie wsadziłam w gruncie, dwie w cylindry, żeby zobaczyć, gdzie będą lepiej rosły i o wiele lepiej radzą sobie w gruncie.

Miałam gotowe sadzonki i od początku słabo sobie radzą w gruncie. Trochę szkoda.

Ja też kupowałam lawendę nie znając nazwy. Trochę boję się o ilość słońca między tymi drzewami, ale chyba zaryzykuję i na pewno gdzieś powtórzę.
Joann 05:52, 04 lip 2023

Basieksp napisał(a)

Aj, słabo się znam na trawach

E tam
Joann 05:54, 04 lip 2023

Basieksp napisał(a)
Papryki masz ładne, duże już, u nas jeszcze trochę im brakuje no i ta wypasiona lawenda bardzo ładnie wypasiona

Papryka to eksperyment, nie myślałam, że w ogóle urośnie. Dla nas to jakaś egzotyka w szklarni
Lawenda zaczela kwitnienie, już ma towarzystwo, bączki się zlatują
Joann 06:01, 04 lip 2023

ajka napisał(a)

Miałam gotowe sadzonki i od początku słabo sobie radzą w gruncie. Trochę szkoda.

Ja też kupowałam lawendę nie znając nazwy. Trochę boję się o ilość słońca między tymi drzewami, ale chyba zaryzykuję i na pewno gdzieś powtórzę.

Hym, ciekawe dlaczego. Może podsyp jej trochę kompostu?
Madzia Ci dobry pomysł podsunęła z tym kompostwnikiem między drzewami, nie będziesz miała dodatkowej pracy wiosną

Ja w nocy zamówiłam trzy buki Dawyck Purple, hakone Aurola i runiankę. Nie wiem tylko, co z tą siatka zrobić. Nie chce sadzić tui, bo mi zabiorą miejsce, ale muszę zrobić tło dla buków. Na scianie garażu będzie drewutnia, jako soltier prawie na środku daje swidoaliwe larmancka. Dzis jadę po obornik koński, trzeba zacząć przygotywawanie gleby