Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Patrycja_KG_Lu 13:33, 18 cze 2024

Bardzo fajny spacer i dużo pokazałaś. Wydoroślał już Twój ogród. Połączenia roślin super.
Joann napisał(a)

Mam pytanko co do berberysów - to Erecta, tak? Co ile sadzona? Ile ma lat? Ładnie się przebarwia? Jakie zabiegi z nią robisz?

Joann 22:15, 18 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Asia a za garażem co masz ?
Placyk jakiś czy schowek?

Musze gdzieś mężowi schować pieniek od rąbania drewna. I tak mnie zaciekawiło bo u mnie kątków brak.

Za garażem mam wylewkę z betonu, będzie tam zadaszenie i stolik z ławkami. Czekam aż będzie zrobiona ściana, bo był tam kurnik przecież i trzeba tynk położyć.
Joann 22:18, 18 cze 2024

MartaCho napisał(a)
Jaki fajny spacerek po ogrodzie nam zafundowałaś! bardzo przyjemny!
Supertunie nabrały już masy.
Jaką masz odmianę laurowiśni? Dobrze u Ciebie rośnie? bardzo ładny okrągły, grubiutki krzaczek masz!

Tak, supertunie mam pierwszy raz i będę je kupować. Są ładne, gęste i dodatkowo łatwo się szczepią. Ucinam i do ziemi
Laurowisnia Ann chyba, ale pewności nie mam. Cielam ją kilka razy, obok wsadziłam druga, bo chciałam powiększyć zimozielona ściankę. Obok rosną cisy, które baaardzo wolna rosną, a q rogu mam jodłę koreanaka. Liczę, że kiedyś nie będzie w ogóle widac ściany garażu.
LIDKA 22:19, 18 cze 2024

O fajny pomysł z tymi ławkami.
Nam do biesiadowania starczają tarasy. Mamy przed i za domem.

I koło basenu mamy mebelki.

Za to schowków i kompostownka brak.
Musze coś na ten pieniek wymyślić.

Joann 22:22, 18 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bardzo fajny spacer i dużo pokazałaś. Wydoroślał już Twój ogród. Połączenia roślin super.

Mam pytanko co do berberysów - to Erecta, tak? Co ile sadzona? Ile ma lat? Ładnie się przebarwia? Jakie zabiegi z nią robisz?

Dziękuję Patrycjo
Berberysy Erecta, jutro zmierzę, co ile sadziłam. Sadziłam wiosną 2023, po zimie ścięłam równo nad ziemią. W zeszłym sezonie złapały mączniaka, teraz są piękne i zapobiegawczo spryskalam miedzianem. Za nimi mam odetke rozowa, duuuzo, pozwolę jej się wysiewać do woli.
Edit: nie przebarwiała się właśnie, bo złapał ją mączniak i była okropna. ZobacYmy w tym sezonie. Poza tym była malutka jeszcze.
Patrycja_KG_Lu 07:35, 19 cze 2024

Dzięki, byłabym wdzięczna za wymiary. Znalazłam jakiś czas temu jako inspirację taki żywopłocik z berberysów w nieaktywnym wątku Moja przyziemna pasja. Jak wrzuciłam wstępny rysunek rabaty z nim to zdania były podzielone na temat berberysów. Jednak chciałabym spróbować je tam dać.
edi75 08:03, 19 cze 2024

Asia przepiękny ogród wyszedł
sylwia_slomc... 12:58, 19 cze 2024

Piękna metamorfoza od 2021 do dzisiaj zrób kiedyś takie porównania jak było, a jest. Wtedy wszystkim szczęki opadną. Mega się zmieniło, zaglądam czasem, pisze rzadko bo czasu brak.
Joann 08:56, 23 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki, byłabym wdzięczna za wymiary. Znalazłam jakiś czas temu jako inspirację taki żywopłocik z berberysów w nieaktywnym wątku Moja przyziemna pasja. Jak wrzuciłam wstępny rysunek rabaty z nim to zdania były podzielone na temat berberysów. Jednak chciałabym spróbować je tam dać.

Patrycjo, sadzone są co 40-45cm. Trudno dokładnie oszacować, raczej sadziłam co 40, ale się porozrastaly nierównomierne.

Też zainspirowałam się tamtym ogrodem
Joann 08:57, 23 cze 2024

edi75 napisał(a)
Asia przepiękny ogród wyszedł

Edytko, dziękuję ❤