Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 22:15, 08 mar 2012

marzena napisał(a)
Bogdzia, no u Ciebie można sobie poczytać na różne tematy, i ok

a dzisiaj o dniu kobiet - więc i ja, pozwolisz, dorzucę kilka słów ( choć raczej unikam na ogrodowisku przedstawiania swoich poglądów na inne tematy niż ogród...),
otóż zgadzam się zupełnie z Hanusią ,
a to, że dzisiaj my kobiety możemy uczyć się/studiować, zajmować wysokie stanowiska, uczestniczyć w wyborach itd to naprawdę nie jest wyłączna ( żeby nie powiedzieć niewielka) zasługa żadnej z nas, naprawdę były wcześniej kobiety, które dosłownie walczyły o to wszystko... dzisiaj dzięki temu możemy korzystać z tych osiągnięć, oczywiście jeszcze wiele jest do zrobienia, aby była prawdziwa równość, nie tylko taka na papierze ( choć w wielu sprawach i tego brak...), jeszcze link na ten temat http://www.obliczakultury.pl/publicystyka/felietony-i-eseje/2011-od-sufrazystek-do-kultury

Przeczytałam ale dla mnie równosc bedzie wtedy kiedy będzie to tak oczywiste że nie trzeba będzie przypominac o tym specjalnym świetem. A obecnie w tej równosci raczej sie cofamy niż idziemy do przodu. To co sie dzieje to tylko działania pozorne . Równośc jest tylko dla niektórych nie dla wszystkich.Można ja zobaczyc w sejmie ale juz nie w sklepie spożywczym, czy urzędzie niskiego szczebla.
AgnieszkaBK 22:27, 08 mar 2012

Bogdziu, poważne tematy są dzisiaj u Ciebie.....Długo można dyskutować na temat równouprawnienia...... ale powiedzmy szczerze .... i tak kobiety rządzą światem .... nawet jeżeli mężczyznom wydaje się, że jest inaczej Mamy na to swoje sposoby
marzena 22:27, 08 mar 2012

"Przeczytałam ale dla mnie równosc bedzie wtedy kiedy będzie to tak oczywiste że nie trzeba będzie przypominac o tym specjalnym świetem. A obecnie w tej równosci raczej sie cofamy niż idziemy do przodu. To co sie dzieje to tylko działania pozorne . Równośc jest tylko dla niektórych nie dla wszystkich.Można ja zobaczyc w sejmie ale juz nie w sklepie spożywczym, czy urzędzie niskiego szczebla. "
W pierwszym zdaniu z pewnością masz rację. Jednak nie zgadzam się z Tobą jeżeli chodzi o meritum... chyba inaczej podchodzimy do tej sprawy... a w sejmie też nie ma równosci wg mnie ( są 'równi/e' i 'równiejsi/sze' tam ) I oczywiscie uważam, że warto zmieniać tę nierówność
marzena 22:29, 08 mar 2012

nie Agnieszko, kobiety nie rządzą, te tzw nasze/swoje sposoby to tylko 'nasze pobożne życzenia', ze tak to ujmę....
Bogdzia 22:33, 08 mar 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Bogdziu, poważne tematy są dzisiaj u Ciebie.....Długo można dyskutować na temat równouprawnienia...... ale powiedzmy szczerze .... i tak kobiety rządzą światem .... nawet jeżeli mężczyznom wydaje się, że jest inaczej Mamy na to swoje sposoby

Myślę że jednak nie. To powiedzenie sprawdza sie w niektórych rodzinach ale chyba nie rzadzimy swiatem, jeszcze nie i nie wiem czy byłoby dobrze gdybyśmy rządziły. Zawsze najlepsza jest równowaga we wszystkim, tak ja myślę.
Bogdzia 22:36, 08 mar 2012

marzena napisał(a)
"Przeczytałam ale dla mnie równosc bedzie wtedy kiedy będzie to tak oczywiste że nie trzeba będzie przypominac o tym specjalnym świetem. A obecnie w tej równosci raczej sie cofamy niż idziemy do przodu. To co sie dzieje to tylko działania pozorne . Równośc jest tylko dla niektórych nie dla wszystkich.Można ja zobaczyc w sejmie ale juz nie w sklepie spożywczym, czy urzędzie niskiego szczebla. "
W pierwszym zdaniu z pewnością masz rację. Jednak nie zgadzam się z Tobą jeżeli chodzi o meritum... chyba inaczej podchodzimy do tej sprawy... a w sejmie też nie ma równosci wg mnie ( są 'równi/e' i 'równiejsi/sze' tam ) I oczywiscie uważam, że warto zmieniać tę nierówność

Sa równi i równiejsi ale podział przebiega nie wg płci. Co innego jest ważne a my rozmawiamy o podziałach jesli chodzi o płec.Nierównosc na pewno warto zmieniac.
AgnieszkaBK 22:38, 08 mar 2012

Wiem, wiem Bogdziu i Marzenko...... chciałam trochę rozluźnić te poważne rozmowy, ale widzę, że tu bardzo na poważnie.... to już zmykam
Bogdzia 22:39, 08 mar 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Wiem, wiem Bogdziu i Marzenko...... chciałam trochę rozluźnić te poważne rozmowy, ale widzę, że tu bardzo na poważnie.... to już zmykam

Nie aż tak poważnie jak się wydaje. Do wszystkiego trzeba miec dystans.
andziulka 22:43, 08 mar 2012

Bożenko, mój calsap rośnie w najbardziej zacisznym miejscu w moim ogrodzie, a kopczyk robię niewielki, tak na wszelki wypadek, zeby korzenie nie zmarzły potem go delikatnie rozsypuję. Moze to jest niepotrzebne, myślałam, ze tak jak róże trzeba pielęgnować. Bo dla mnie rh i roże, to najpiękniejsze krzewy, które stawiam na równi Szkoda, że jedne i drugie są takie kapryśne
aldonaz 22:43, 08 mar 2012

Wracając do atlasu ptaków mój jest z 1968 r. i sądzę, że jest wystarczający na moje potrzeby, przynajmniej na ten moment. Ale miałaś dużą rodzinkę, u mnie tylko brat.