Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 21:31, 02 maj 2012

agniecha973 napisał(a)
Ja co prawda nie przyjeżdżam, ale chciałam zasugerować, że zapowiadają ochłodzenie i może ono jednak trochę przyhamuje te nabrzmiewające pąki i wszystko się jednak dobrze ułoży na tego 19 maja. Bogdziu, strasznie mi Cię szkoda, bo Ty się teraz strasznie stresujesz tą przyrodą i całą sytuacją. Ja jestem jednak dobrej myśli.

Agnieszko dzięki za miłe słowa. Przyznaję że stres jest ale może pomału wszystko się ułoży.
Bogdzia 21:36, 02 maj 2012

hanka_andrus napisał(a)
Zostałabym przy pierwotnej dacie....19maja.Nie będzie winą Bożenki,jeżeli rośliny albo pośpieszą ,albo opóźnią kwitnienie.,Wiem że widok kwitnących jest cudowny,ale...... nie ma co robić zamieszania,Spotkanie z gospodarzami jest też cudowne we wspomnieniach.A i wzajemne poznanie się jest warte przyjazdu.To jest środek Polski,i większość ma blisko.
Ja żałuję,że nie będę w tym terminie,ale ....tak jak napisałam, kilkanaście lat mniej,to i godziny bym nie czekała,a teraz ....muszę mieć obstawę na podróż.

Pozdrawiam,i trzymam kciuki za frekwencję....i udane spotkanie.

Haniu dzięki że bierzesz udział w tej rozmowie. Poczekamy na wypowiedzi innych osób i podejmiemy decyzję.A na Ciebie czekam tak jak napisałaś w lipcu, nie bedzie przynajmniej problemu rh.
Bogdzia 21:43, 02 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko napisalam, że ja się do każdej daty dostosuję
Męża Władysława prosimy aby nie krzyczał,p a rh aby poczekaly z kwitnieniem!!

a skąd Wy z Irenka wiecie jak mój M ma na imię?- ale sie zdziwi jak zobaczy.Bardzo się cieszę Marzenko.
Bogdzia 21:44, 02 maj 2012

asc napisał(a)
Agnieszka ma rację.....zapowiadają ochłodzenie...no i Zimna Zośka i trzecho ogrodników po drodze

Moze tak tez byc że sie ochłodzi ale azalie już bardzo się rozwijaja.
andziulka 23:36, 02 maj 2012

Mam nadzieję, że moje azalie zakwitną i Zimna Zośka im nie zaszkodzi
agata_chrosc... 18:00, 03 maj 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, zauważyłam, że Twój Elite ma w tym roku jednocześnie kwiaty i nowe pędy. Zainteresowało mnie to, bo ja mam takiego rh, którego juz drugi rok usiłuję ratowac po szoku jakiego doznał podczas remontu domu. Został prawie cały zasypany gruzem i wszystkim, co możliwe. Na razie nie zakwitł, za to zarówno w ubiegłym roku, jak i w tym wypuszcza nowe pędy w okresie kwitnienia. Najpierw ma pączki, już się cieszę, że jednak zakwitnie, a potem z tych pączków tylko zielone pędy wyrastają. Czy Twoim zdaniem to jeszcze skutki odchorowania złego traktowania czy coś powinno się jednak jeszcze dla niego zrobić? Czy tylko czekać? Bardzo będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam.

W gruzie jest dużo wapna używanego przy budowie co nie jest dobre dla rh wiec najlepiej było by przesadzic go w inne miejsce i dac mu kwaśna ziemię( ziemia plus kwaśny torf). To że wypuszcza paczki w czasie kwitnienia jest normalne gdy rh nie kwitną . U mnie przemarzły mu pączki i na tych gałazkach już wypuszczał nowe pędy. Stara się jak najszybciej urosnac .Te gałązki które kwitły pędy wypuszczą dopiero po kwitnieniu.Ponieważ Twój ma paczki a potem nie kwitnie to pewnie przemarza i to kolejny powód by go przesadzic w jakies zaciszne miejsce.

Bogdziu,
ten rh juz od zeszłego roku siedzi w kwaśnej ziemi - zabrałam go jak tylko zobaczyłam, że mu czubek spod tego gruzu wystaje! I drugi sezon ma dobre warunki, także zaciszne i nadal tylko nowe pędy, bez kwiatów. Myślisz, że on w końcu zakwitnie czy spisać go na straty?
Milka 18:38, 03 maj 2012

Bogdzia napisał(a)

Bożenko napisalam, że ja się do każdej daty dostosuję
Męża Władysława prosimy aby nie krzyczał,p a rh aby poczekaly z kwitnieniem!!

a skąd Wy z Irenka wiecie jak mój M ma na imię?- ale sie zdziwi jak zobaczy.Bardzo się cieszę Marzenko.

Jakoś tak coś Ania opowiadała, i z opowieści wyłapałam, bo nazywała was po imieniu

Ładne mąż ma imię, tak miał mój dziadek ze strony ojca nie gniewacie się chyba obo0je? pozdrów od nas małżonka
AniaDS 18:40, 03 maj 2012

Kupiłam ostatnio mojego pierwszego Rh, oczywiście różowego - Moerheims Pink. Nie jestem pewna, czy go dobrze posadziłam. Może rosnąć w słońcu?
Milka 18:41, 03 maj 2012

U nas burza, leje strasznie, lecą wszystkie możliwe nasiona z wiązów, będzie sporo sprzątanie! ale wszystko tez odżyje i szybciej pójdzie
U ciebie był deszcz?, bo u Ani też burza była
KasiaWB 18:46, 03 maj 2012

Droga Bogdziu, choć niestety nie będę tym razem gościem w Twoim pięknym ogrodzie, to przyłączam się skromnie do opinii Hani, bo jednak najważniejsze jest ludzkie spotkanie A Twój ogród napewno przywita wszystkich swoją wspaniałą aurą myślę, że możesz być spokojna, bo wszyscy przybyli będą uradowani, a my przed ekranami również oglądając relację ze spotkania Serdecznie pozdrawiam