Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Milka 11:37, 02 maj 2012

Bożenko i u ciebie też już na bieżąco jestem
pięknie kwitną magnolie, moje przemarzły i tylko gwiaździstą podziwiałam i połowę Susan; Nigra jeszcze nie kwitnie, a parasolowate kwitną później; są jednak młode, więc nie wiem czy już w tym roku zobaczę kwiaty; nawóz kupię
co do spotkania 12, ja nie mogę niestety, tak więc nie wiem, może sama przyjdę 19 i zabiorę barwinek i będę i tak podziwiać ogród i park
Bogdzia 15:30, 02 maj 2012

Moi kochani. Ja próbuje jakoś tak zorganizowac to spotkanie by zakwitły rh bo wiem od wielu osób że chcą je własnie zobaczyc. Ale postawcie się w moim położeniu. Rh kwitną tylko raz w tym sensie że jak im przekwitnie pierwszy kwiat to nie ma już szans na następny, a inne kwiaty np róża czy piwonia jeśli jeden kwiat przekwitnie to moga zakwitnac nastepnym kwiatem . Gdybym miała pokazac inne kwiaty to przy dużej ilosci krzaków zawsze coś by zakwitło i termin nie był by tak istotny. Postawcie się w mojej sytuacji. To jest tak że umawiamy się na kwitnienie którego nikt dokładnie przy anomaliach pogodowych nie jest w stanie określic.Przy normalnej pogodzie one zawsze kwitły najbardziej ok 26 maja. W tym roku te wczesne jak Cuninkhams White mają pojedyncze kwiaty, wogóle nie ma co oglądac. Niestety nie tylko one bo i Elite którego kwitnienie już było też miał nieliczne pojedyncze kwiaty. Widzę ze i Nowa Zembla na którą najbardziej liczyłam pierwszy raz przemarzła. Jeden z krzków juz zaczyna kwitnąc z poprzemarzanych kwiatów , drugi wygląda jakby wcale nie miał zamiaru zakwitnac a pozostałe mają sie dosyc dobrze z wyglądu i kto wie kiedy zakwitną, Na wielu innych rh pąki są mocno nabrzmiałe a azalie które tez powinny zakwitnąc w różnych swoich terminach z różnicą nawet do dwóch tygodni zaczynaja wszystkie rozchylac pąki już teraz (wcześniej w wątku spotkaniowym sa ich zdjęcia). Ponieważ częśc rh ma nabrzmiałe pąki i azalie też chcą kwitnąc chciałam zasygnalizowac ten problem że może kwitnienie byc wcześniej. Ja przed umówieniem się na to spotkanie przejrzałam kilka razy zdjecia z poprzednich lat i zawsze wychodziło że najlepszy termin to 26-28 maj W tym roku i bezśnieżna zima i teraz prawie afrykańskie słońce wszystko pogmatwały dlatego chciałam żeby możliwy był każdy z tych dwóch terminów. Prawdę mówiąc nawet przy całkowitej dowolnosci terminu i tak nie wiem ile pąków się rozwinie bo przemrożone czasem sie rozwiną czasem nie. Przepraszam Was za to zamieszanie. Gdyby nasze spotkanie było traktowane jako towarzyskie a jesli przy okazji będą rh to je obejrzymy nie było by tego problemu ale jeśli ma byc głównie nastawione na rh to problem dla mnie jest wielki.Przepraszam Was wszystkich razem i każdego z osobna ale dla mnie to bardzo trudna sprawa.Kilka osób napisało do mnie że im ten wcześniejszy termin nie odpowiada i nie moga przyjechac. Ja bardzo bym chciała by to spotkanie sie udało. Proszę napiszcie tu co o tym wszystkim myślicie i jaki termin chcecie to ja tak zrobie jak będziecie chcieli.Może potraktujmy ten stary termin (19 maj ) jako obowiązujący nadal i wszystko jedno jak będzie wyglądał ogród niech taki zostanie bo jednak wszyscy sobie zarezerwowali właśnie ten termin. Proszę napiszcie jak uważacie bo nawet już mój M na mnie krzyczy że narozrabiałam.
Milka 15:37, 02 maj 2012

Męża Władysława prosimy aby nie krzyczał, nie narozrabiałaś, nie twoja wina, tylko tak jak piszesz - pogody i anomalii tegorocznych; ja mam bardzo napięty plan, więc z wyprzedzeniem wszystko ustawiłam tak, aby 19 był wolny, zamykam wszystko łącznie z biznesem i jadę; zobaczę to co jest i będę szczęśliwa a i wariant towarzyski, że was poznam, ma dla mnie znaczenie tyla ja, inni tez niech sie wypowiedzą; więc jeśli można, my będziemy 19.05
Bogdzia 15:52, 02 maj 2012

irena_milek napisał(a)
Męża Władysława prosimy aby nie krzyczał, nie narozrabiałaś, nie twoja wina, tylko tak jak piszesz - pogody i anomalii tegorocznych; ja mam bardzo napięty plan, więc z wyprzedzeniem wszystko ustawiłam tak, aby 19 był wolny, zamykam wszystko łącznie z biznesem i jadę; zobaczę to co jest i będę szczęśliwa a i wariant towarzyski, że was poznam, ma dla mnie znaczenie tyla ja, inni tez niech sie wypowiedzą; więc jeśli można, my będziemy 19.05

Oczywiście zapraszam.
Milka 15:56, 02 maj 2012

To my jesteśmy 19.05
Bogdzia 16:02, 02 maj 2012

irena_milek napisał(a)
To my jesteśmy 19.05

Fajnie. Będziemy czekac.
agniecha973 16:03, 02 maj 2012

Ja co prawda nie przyjeżdżam, ale chciałam zasugerować, że zapowiadają ochłodzenie i może ono jednak trochę przyhamuje te nabrzmiewające pąki i wszystko się jednak dobrze ułoży na tego 19 maja. Bogdziu, strasznie mi Cię szkoda, bo Ty się teraz strasznie stresujesz tą przyrodą i całą sytuacją. Ja jestem jednak dobrej myśli.
hanka_andrus 18:16, 02 maj 2012

Zostałabym przy pierwotnej dacie....19maja.Nie będzie winą Bożenki,jeżeli rośliny albo pośpieszą ,albo opóźnią kwitnienie.,Wiem że widok kwitnących jest cudowny,ale...... nie ma co robić zamieszania,Spotkanie z gospodarzami jest też cudowne we wspomnieniach.A i wzajemne poznanie się jest warte przyjazdu.To jest środek Polski,i większość ma blisko.
Ja żałuję,że nie będę w tym terminie,ale ....tak jak napisałam, kilkanaście lat mniej,to i godziny bym nie czekała,a teraz ....muszę mieć obstawę na podróż.

Pozdrawiam,i trzymam kciuki za frekwencję....i udane spotkanie.
Madzenka 18:35, 02 maj 2012

Bożenko napisalam, że ja się do każdej daty dostosuję
Męża Władysława prosimy aby nie krzyczał,p a rh aby poczekaly z kwitnieniem!!
Mala_Mi 21:17, 02 maj 2012

Agnieszka ma rację.....zapowiadają ochłodzenie...no i Zimna Zośka i trzecho ogrodników po drodze