Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 08:36, 28 maj 2012

Ewa napisał(a)
Witaj Bogdziu Piękne zdjęcia sikorki i wilgi
Mam dziś pochmurno, ale deszczu od dawna nie było, wczoraj liczyłam na niego i nici, więc lecę troche popodlewać

A u mnie słonko od rana i też codzienne podlewanie ale i tak sucho jest bardzo.Trochę deszczu by się przydało bo ta zima i wiosna prawie bez opadów.Pozdrówka Ewo.
jotka 08:40, 28 maj 2012

Bożenko, wilga śliczna
Gratuluje refleksu, bo ja tylko kaczkę wczoraj "ustrzeliłam" aparatem
Miłych chwil w ogrodzie
Bogdzia 08:44, 28 maj 2012

jotka napisał(a)
Bożenko, wilga śliczna
Gratuluje refleksu, bo ja tylko kaczkę wczoraj "ustrzeliłam" aparatem
Miłych chwil w ogrodzie

Widziałam te zdjęcia kaczki. bardzo mi sie podobały. Fakt ze kaczkę łatwiej ,,ustrzelic"ale też potrzeba szczęscia zeby ja spotkac.
Mala_Mi 09:05, 28 maj 2012

Witam wcale już nie z rana... wilaga śliczna...ale objada czereśnie....... za duża konkurencja....

Nie narzekam już na glinę, bo ja mam sucho tylko na głebokosć 5 cm ..i podlewam to co ma płytkie korzenie i rh, bo na górkach......Za to na powierzchni skorupa, łopaty z zamachu już nie wbiję Tereaz w ogrodzie będę mogłą coś zrobić jak popada deszcz.. zapowiadali, a świeci słońce....
Bogdzia 09:14, 28 maj 2012

asc napisał(a)
Witam wcale już nie z rana... wilaga śliczna...ale objada czereśnie....... za duża konkurencja....

Nie narzekam już na glinę, bo ja mam sucho tylko na głebokosć 5 cm ..i podlewam to co ma płytkie korzenie i rh, bo na górkach......Za to na powierzchni skorupa, łopaty z zamachu już nie wbiję Tereaz w ogrodzie będę mogłą coś zrobić jak popada deszcz.. zapowiadali, a świeci słońce....

Mnóstwo różnych ptaków objada czereśnie: szpaki , kosy , wilgi, dzięcioły, sroki,gołębie,sójki i nawet grubodziób wczoraj był.
Co do ziemi to każda ma swoje zalety ale wszystko zależy od pogody. Na pewno możesz podlewac mniej niż ja i ziemia bardziej urodzajna.A u mnie pod lasem to kazde dziecko wie że mało urodzajna ale tak chciałam i nawet nie narzekam. Miłego dnia Aniu.
Milka 11:10, 28 maj 2012

Wilga powaliła mnie na kolana, piękna jest i chyba rzadko już mozna w obiektyw złapać; raz mi tylko u mnie mignęłą, ale nie wiedziałam co to za ptaszek, dzięki tobie wiem
miłego poniedziałku Bożenko!
monteverde 11:30, 28 maj 2012

W takim ogrodzie nie trudno o piękne ptaki
Martek 13:31, 28 maj 2012

Pozdrawiam ciepło,plusików nie ma,ale do ciebie Bogdziu to i Brajlem trafię
Ptaszki moje.... wiedziałam,że u ciebie jakieś rarytasy
Pszczelarnia 16:46, 28 maj 2012

Bogdzia napisał(a)
I różne widoki z ogrodu

Witaj Bogdziu, ten żółty mnie powala okazałaośćią i pewnie pachnie (ta żółta - jaka to odmiana?). A mówią, że żółty w ogrodzie działa pobudzająco a nie wyciszająco. A ja w ogrodzie nie wytrzymam bez żółtego.
Pszczelarnia 16:48, 28 maj 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, możesz mi polecić jakieś dobre trwałe azalie? One przekwitają (jak widziałam) i tak mi żal tych zapachów i widoków umykających, że postanowiłam zakupić więcej do ogrodu mając nadzieję, że podołam pielęgnacji.
Dziękuję.

Azalie są łatwiejsze do pielęgnacji niż rh więc podołasz, tylko posadź w słońcu. Ewo nie wiem co Ci poradzic bo tym razem chodzi Ci o azalie wielkokwiatowe a z tymi nie ma problemów, więc wybierz kolory i kupuj bo wszystkie dobrze rosna choc wolniej od rh.Moja rada to patrz na kolor i termin kwitnienia albo żeby kwitły razem albo jak jedne będą przekwitac to niech drugie zaczynają. Ja Ci podam moje ulubione. Giblartar-mocny pomarańcz (jest na zdjeciach), Homebush -różowa. Na zdjęciu Danusia z nią jest ale to był początek kwitnienia więc jeszcze mało rozwinieta.Narcissflora - żółty pełny wcześnie kwitnący , pachnaca może jednak przemarzac jak są przymrozki (tylko kwiat) ale Ci polecam bo bardzo ją lubie.Norma-łososiowa pełna pachnąca. Strawberry Ice- różowa. Tang Glow - pomarańcz ale mniej intensywny niz Gibraltar i wcześniejsza od niego. Toucan biało- żółta. no moze jeszcze Golden Eagle też pomarańcz ale całkiem inna niż tamte.

Bogdziu, dziękuję, doczytałam i tego posta. Bo ja ostatnio trochę zawirowana jestem. A tu Agniecha jedzie do szkółki po azalie ... .