Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 08:49, 12 lip 2021

Agatorek napisał(a)

No to zróbmy grafik

Hmm... ty i Johanka nie macie akurat najmniejszych ogrodów... oj, zblokujecie mi wszystkie terminy na ten rok! 
Magleska 19:51, 12 lip 2021

Martka napisał(a)

Aniu, warunki nie są optymalne. Ale jakoś u Magleski podobnie i klony mają się świetnie. Zastanawiam się, gdzie tkwi sekret?

Martka nie ma sekretu moje klony rosną po prostu

ale też mam porażki .........teraz 2 niestety poszły na ognisko -jeden mały Shaina nie przeżył przesadzanki ,a shirasawy nie wiem -po prostu padł ....
ja kupuję małe kloniki -może łatwiej się przystosowują do panujących warunków -nie wiem .....ziemia -to rodzima glina mieszana z korą ,piaskiem ,ziemią z worka -tyle

Martka 07:21, 13 lip 2021

Magleska napisał(a)

Martka nie ma sekretu moje klony rosną po prostu

ale też mam porażki .........teraz 2 niestety poszły na ognisko -jeden mały Shaina nie przeżył przesadzanki ,a shirasawy nie wiem -po prostu padł ....
ja kupuję małe kloniki -może łatwiej się przystosowują do panujących warunków -nie wiem .....ziemia -to rodzima glina mieszana z korą ,piaskiem ,ziemią z worka -tyle

Magleska, to naprawdę dobre proporcje porażek do sukcesów, choć każdej rośliny szkoda. Nie liczymy na 100%.
Ja właśnie dziś przymierzam się do sadzenia czerwcowych nabytków z Pęchcina. Tylko obawiam się tych upałów... jak to wpłynie na drzewka. Glebę przygotowuję w podobny sposób, ale mieszkam ziemię próchniczną, lekko kwaśną z korą i gliną i pod spodem daję dren z piasku. Tym razem dam już przekompostowaną korę do dołka! Nie zwracałam na to wcześniej uwagi, że to bardzo istotne.  

Martka 07:39, 13 lip 2021

Żadnych rabat w tym roku, absolutnie... A tymczasem w przedogródku... Od wczesnych godzin porannych przymiarki! Na razie tylko przymiarki, klona Pixie chcę posadzić już, reszty jeszcze nie, ponieważ po róże muszę się udać! Co to oznacza chyba jakiś dalszy wypad?...
Pomysły na kolorystykę dla róż są dwa:
1) pomarańcz - Hansestadt Rostock, Bengali, Summersong
2) pastele - Pashmina, Mächenzauber, Matthias Claudius

Rabata jest słoneczna, od południa, z czasem jak urośnie żywopłot - bezpośredniego słońca będzie ciut mniej. Z obecnych na niej: cisy i grujecznik Glow Ball. Po sąsiedzku graby z hakonechloa macra i czosnkami na wiosnę. Jakie kolory widzicie na tej rabacie? Wszelkie pomysły mile widziane.

Martka 07:48, 13 lip 2021

Kilka innych porannych widoczków:
Jeżówka NN z gaurami i koprem w tle

Bodziszek żałobny z konwalnikiem płaskopędowym

Róża Ascot & Sporolobus

Rabata z wymienionymi hortensjami Annabelle - zachowuje się zgodnie z Waszymi ostrzeżeniami - wiotka i pokłada się po deszczu Przycięłam na krótko szałwię Caradonna i ciekawe, co będzie dalej Brakuje mi tego fioletu.

Kasia_CS 08:39, 13 lip 2021

Martka napisał(a)
Ż
Pomysły na kolorystykę dla róż są dwa:
1) pomarańcz - Hansestadt Rostock, Bengali, Summersong
2) pastele - Pashmina, Mächenzauber, Matthias Claudius

Kolory z jedynki niemoje, więc trudno mi polecić, choć odmiany z tego co wiem są bardzp udane.

Z dwójki mam mieszane uczucia do Mathhias Claudius - mam tę różę i na razie ni hu hu mnie nie zadowala - kupiłam ją ze względu na podobieństwo do Marchenzauber na fotkach, ale daleko jej na razie do niej... wolałabym o wiele bardziej zainwestować w Pastellę. Ma bardzo trwałe kwiaty (zasuszają się ładnie na krzewie i udają, że nadal są spoko ), kwitnie bukietami. Puszcza czasem baty, ale Pashmina też, więc nie martwiłoby mnie to. No i ma w sumie pokrewne kolory do Pashminy, bo uświadczysz na niej krem, domieszkę różu czasem i zieleni w różnych fazach rozwoju.
Martka 09:43, 13 lip 2021

Zerknijmy na tę skrzynię, 15 maja, tu nic nie zapowiada tego co będzie się działo później. Kilka krzaczków ogórków, trzy pomidory i ... jedna mała siewka widoczna z przodu. Tak mała, że wydawała się ogórkiem.

Gdy przekroczyła oczekiwane rozmiary, pomyślałam, że będzie cukinią, jednak szybko ustaliłam z Waszą pomocą, że to dynia. Dynia... olbrzymia.

Wertuję sieć i zdaje mi się, że może to być nawet Hokkaido? Te były często na stole, co by tłumaczyło obecność ziarnka w kompoście. Takich kulek naliczyłam już 20, kwiat także obfity.

Najdłuższy pęd tu widoczny ma 5 metrów (na razie), krótsze po 1-2.

Cieszy się popularnością wśród pszczół. Tu uprawiają grupowe zapylanie.

Rodzi kolejne problemy i dylematy. Usunąć olbrzyma? Szkoda mi... gdyby to faktycznie była Hokkaido, to szykuje się niezła dyniowa imprezka.
Zostawić? W tym wariancie trawnik muszę wyściółkować, bo kosić tego się nie da nijak. Co jednak, jeśli to nie hokkaido a jakiś olbrzym?

Martka 09:48, 13 lip 2021

Kasiu, dziękuję za wskazówki, w takim razie Matthias wylatuje z listy, rozważę Pastellę. Zestaw pastelowy bardzo mi odpowiada,, ale mam też na niego ewentualnie drugą miejscówkę, jeśli nie tu. Kusi mnie trochę energetycznych kolorów tu na froncie i wydaje mi się nawet, że mogą dobrze pasować do sąsiedztwa grabowej. Zachwyciły mnie zdjęcia wymienionych róż w odcieniach pomarańczu, choć wcześniej nie przepadałam za tym kolorem. Na żywo widziałam tylko Bengali. Z kolorami jestem bardzo minimalna, ale cóż, ogród rządzi się swoimi prawami... Rozkminka trwa
LIDKA 10:07, 13 lip 2021

Marta , ewidentnie złapałaś bakcyla. Za 2 sezony będziesz miała jeden z najpiękniejszych ogrodów w PL. zgłoszę Cię do Majii. no i pewnie zaczniesz rozglądąć się za dodatkową ziemią bo będzie Ci mało.

Podoba mi się jak działasz. Jesteś pewna w decyzjach i szybka w działaniu.
i pięknie Ci to wychodzi.

Podziwiam.

Warzywnik masz ekstra. Żeby dynia nie pożarła trawnika może przyciąć jej pędy? tak troszkę?
sylwia_slomc... 10:33, 13 lip 2021

Jesli to olbrzym to bedziesz miała zapas na całą zimę, można robić zupę dyniową racuszki z dynią, konfitury, kremy.....
Do tego wcześniej wykorzystać na jesienne dekoracje