Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

edi75 11:10, 13 lip 2021

Dynie. zostawić...tak zostawić
Judith 11:27, 13 lip 2021

Martka napisał(a)
Żadnych rabat w tym roku, absolutnie... A tymczasem w przedogródku... Od wczesnych godzin porannych przymiarki! Na razie tylko przymiarki, klona Pixie chcę posadzić już, reszty jeszcze nie, ponieważ po róże muszę się udać! Co to oznacza chyba jakiś dalszy wypad?...
Pomysły na kolorystykę dla róż są dwa:
1) pomarańcz - Hansestadt Rostock, Bengali, Summersong
2) pastele - Pashmina, Mächenzauber, Matthias Claudius

Rabata jest słoneczna, od południa, z czasem jak urośnie żywopłot - bezpośredniego słońca będzie ciut mniej. Z obecnych na niej: cisy i grujecznik Glow Ball. Po sąsiedzku graby z hakonechloa macra i czosnkami na wiosnę. Jakie kolory widzicie na tej rabacie? Wszelkie pomysły mile widziane.

No, ja tam widzę, ze to nie będzie żadna nowa rabata, ale dokończenie rabaty .
Yenna 11:31, 13 lip 2021

Martka napisał(a)
Żadnych rabat w tym roku, absolutnie... A tymczasem w przedogródku... Od wczesnych godzin porannych przymiarki! Na razie tylko przymiarki, klona Pixie chcę posadzić już, reszty jeszcze nie, ponieważ po róże muszę się udać! Co to oznacza chyba jakiś dalszy wypad?...
Pomysły na kolorystykę dla róż są dwa:
1) pomarańcz - Hansestadt Rostock, Bengali, Summersong
2) pastele - Pashmina, Mächenzauber, Matthias Claudius

Rabata jest słoneczna, od południa, z czasem jak urośnie żywopłot - bezpośredniego słońca będzie ciut mniej. Z obecnych na niej: cisy i grujecznik Glow Ball. Po sąsiedzku graby z hakonechloa macra i czosnkami na wiosnę. Jakie kolory widzicie na tej rabacie? Wszelkie pomysły mile widziane.

Przecież tu tylko kończysz rabatę wcaaaale nie robisz nowej
Nie będę obiektywna: pomarańczy nie lubię, więc wybierałabym pastele

A co do dyni: Zostaw tak, jak jest jest pięknie. Najwyżej tam nie skosisz
Yenna 12:02, 13 lip 2021

I dwa: czy przy klonie, który jest bordowy, pomarańczowe róże to po prostu nie będzie "za dużo"?
Anda 12:07, 13 lip 2021

Pomarańcz i bordo to hit wprowadzony na O przez Danusię Ja jestem za.
Dodałabym tam jakiś chłodny odcień, kontrastujący np. Novalis albo Nautica. Inaczej może być za „gorąco”
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dragonka 16:56, 13 lip 2021

Martka napisał(a)
Żadnych rabat w tym roku, absolutnie...

nie, no jakie rabaty? kto tu widzi jakieś rabaty?

To co na niej będzie? Popieram Andę, mnie też się podobają bardzo te nietypowe zestawienia Szefowej w pomarańczu właśnie i bordo, jakiś energetyczny dodatek który przyciągałby wzrok byłby fajny. U mnie w zeszłym roku przypadkiem wyrosły ostróżki obok pomarańczowych liliowców i stipy i wyglądały zadziwiająco dobrze. Także ten, tego..kombinuj coś
Nowa12 18:22, 13 lip 2021

Fajne plany i rozkminki. Ja tam wolę żarówy i kontrasty niż pastele ale ty musisz patrzyć co Tobie w duszy gra. Caradonnę też ścięłam w weekend. Zawsze jest szansa że zakwitnie drugi raz.
Yenna 18:23, 13 lip 2021

Chyba jestem nudna kolorystycznie w takim razie
Anda 18:35, 13 lip 2021

Yenna napisał(a)
Chyba jestem nudna kolorystycznie w takim razie

Oj, gdzie nudna? Ja też wolę pastele, bo w ogrodzie chcę się wyciszyć i energetyczne kolory mnie tam drażnią. Ale w przedogródku, w którym wiele nie przesiaduję, sadzę właśnie pomarańcze (Summer Song, Lady Emma Hamilton) i bordo, i nawet czerwień, bo Crocosmię pomiedzy lawendę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Alija 18:44, 13 lip 2021

Dynia olbrzym, super! Zostaw, bo przecież liście ma piękne i pożytek też będzie, czy na ozdoby, czy na zupę. A poza tym to tylko na jeden sezon.
Zazdroszczę możliwości kupienia róż, ja nie zmieszczę. Nie doradzę w kwestii kolorystyki, obydwa zestawy mi się podobają. Chociaż przed domem dałabym żywe kolory, a za domem spokojne.