Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Nowa12 22:32, 14 lip 2021

Akurat Caradonna bez problemu powtarza kwitnienie. Jest trochę niższa ale ładnie kwitnie. Ale zabij mnie nie pamiętam kiedy dokładnie .
ajka 00:36, 15 lip 2021

A ta dynia to samosiejka czy jak? nie wiesz co posadziłaś? wyrzucić ją to grzech

Nowa "stara" rabata zapowiada się bardzo fajnie

Agatorek 00:40, 15 lip 2021

Martka napisał(a)

Aga, pooglądałam inspiracje i pastele z klonem też piękne. To są dylematy jednak spróbuję mocnego koloru w tym miejscu, a jeśli nie zagra to zamienię na niezawodne pastele. Pielenia nie obiecuję, ale do kawy mogę przywieźć dobry deser nie pożałujesz, rób dni otwarte

Miluniu, czy to oznacza, że jak już Annabelle się położyły to nie wstaną i tak będzie przez cały czas? ... podwiązałam tylko słabsze krzaczki, ale to niewiele dało, za mocno podpędzone były te moje zakupy chyba. To nic, mam pełzające białe kulki, za rok będę mądrzejsza, dzięki za poradę, zapisuję na listę  Miluniu, nawet nie wiesz jak mi miło, że chcesz mi towarzyszyć w tym co robię

Ha ha, dobry deser brzmi smakowicie . Martka, pewnie do przyszłego sezonu wszystkiego nie zrobię , ale i tak będę przyjmować gości.

Mój jeden krzaczek annabellek też leży (trochę leży, trochę się podnosi). Podobno odmiana „strong” lepiej sobie radzi .
Roocika 08:22, 15 lip 2021

Martka napisał(a)
Dziewczyny, dziękuję za tyle porad i inspiracji. Wynika z nich, że rabata będzie z klonem i grujecznikiem plus pomarańczowe róże. Zaryzykuję więcej koloru w przedogródku, bo w pozostałej części ogród jest już stonowany, zielenie, biel, limonka, tylko pojedyncze akcenty fioletowej szałwii. Pastelowe róże umieszczę w tylnej części ogrodu, m. in na rabacie z Annabelle.
Klon palmowy Pixie posadziłam już obok grujecznika. Dodam, że nie jest to duży klonik i według opisów nie powinien osiągnąć rozmiarów większych niż 1,5x1,5 m. Pomysł, tę by rabatę wysunąć, jest świetny i wręcz nieodzowny, róże będą przed drzewkami, a za drzewkami miejsce na trawy - pewnie miskanty. Nie patrzcie na te doniczki z hakonechloa, są tu na razie przypadkowo

Teraz czeka mnie przygotowanie rabaty, trzymajcie kciuki, aby udało mi się znaleźć odpowiednie róże

Marta, niestety nie umiem nic mądrego doradzić
Zrób wg swojej intuicji wtedy będziesz nna pewno zadowolona

Mam jedną anabelkę na razie od 2018 roku i ona już stoi prosto, może z wiekiem im to przychodzi
Buziaki
Martka 09:03, 15 lip 2021

Nowa12 napisał(a)
Akurat Caradonna bez problemu powtarza kwitnienie. Jest trochę niższa ale ładnie kwitnie. Ale zabij mnie nie pamiętam kiedy dokładnie .

Aga, to czekam na niespodziankę

ajka napisał(a)
A ta dynia to samosiejka czy jak? nie wiesz co posadziłaś?

Ajka, to dynia nieplanowana, sama z kompostu wyrosła

Agatorek napisał(a)

Mój jeden krzaczek annabellek też leży (trochę leży, trochę się podnosi). Podobno odmiana „strong” lepiej sobie radzi .

Słyszałam też, że strong nie jest aż taka strong jak nazwa by wskazywała. Są piękne, uwielbiam biel, ale zaczynam myśleć, że jeśli róże należy podlewać raz na tydzień albo dwa, a Annabelle znacznie częściej, to ... róże są dobrym kierunkiem...

Roocika napisał(a)

Mam jedną anabelkę na razie od 2018 roku i ona już stoi prosto, może z wiekiem im to przychodzi
Buziaki

To jest super informacja czekam, aż będą na baczność. U Ciebie coraz bujniej, zaraz obejrzę dokładniej  
Martka 09:12, 15 lip 2021

Róże cieszą mnie teraz najbardziej…

Dobrego dnia!
Judith 10:11, 15 lip 2021

Pięknie kwitną Ci róże. I to jest ich pierwszy rok u Ciebie! Co sie będzie działo za kilka lat!
Jak nazywa sie ta z ciemniejszymi kwiatami?
Martka 10:43, 15 lip 2021

Judith, to Ascot, polecona przez Milunię, kolor buraczkowej czerwieni.
Judith 11:06, 15 lip 2021

Dziękuję.
Od zawsze mam przy tarasie 3 róże i liliowca - w jednej linii. Tak się przyzwyczaiłam do tego, ze dopiero teraz przyszła mi do głowy rewolucyjna myśl, ze zamiast liliowca dam tam różę . I widzę, ze to będzie właśnie Ascot .
Martka 12:51, 15 lip 2021

Judith, fotografując dziś rano Ascot myślałam o Miluni i przemknęła mi też myśl, czy to przypadkiem nie byłaby róża dla Ciebie wczoraj bodajże pisałaś o sympatii dla mocnego różu. Jak się okazuje, Ascot wywołuje rewolucje Sama jestem zdziwiona obfitością jej kwitnienia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies