Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Dragonka 18:44, 13 lip 2021

Jakbyś zechciała zerknąć- to akurat realizacja Szefowej, jedna z wielu, które mi się bardzo podobają Może nie typowe pastele, ale subtelne też mimo ciemnych kolorów a energii mają w sobie takiej pozytywnej, przynajmniej dla mnie Nie wiem czy można tak wklejać link do zdjeć?

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/30183/medium__MG_2520.JPG

Yenna 18:53, 13 lip 2021

Anda napisał(a)

Oj, gdzie nudna? Ja też wolę pastele, bo w ogrodzie chcę się wyciszyć i energetyczne kolory mnie tam drażnią. Ale w przedogródku, w którym wiele nie przesiaduję, sadzę właśnie pomarańcze (Summer Song, Lady Emma Hamilton) i bordo, i nawet czerwień, bo Crocosmię pomiedzy lawendę

Nadal bym się bała bordo-pomarańcz
Z tych mocniejszych połączeń to faktycznie bordo z limonką mnie bierze

ale to Marcie ma się podobać
Agi2006 20:05, 13 lip 2021

Martus ale obficie u Ciebie! Pięknie wszystko Ci rośnie. Jeśli chodzi o rabatę to ja bym ją wysunela znacznie do przodu a nie kontynuowała linii biegnacej wzdłuż grabów. Grabowa jest stonowana spokojna wiec można by było zakończyć ją ostrzejsza kolorystycznie rabatą. Choć ja osobiście posyawilabym na jedno drzewo na nowej rabacie. Albo klon albo grujecznik plus trawy i np.róże.
Judith 20:30, 13 lip 2021

Agi2006 napisał(a)
Martus ale obficie u Ciebie! Pięknie wszystko Ci rośnie. Jeśli chodzi o rabatę to ja bym ją wysunela znacznie do przodu a nie kontynuowała linii biegnacej wzdłuż grabów. Grabowa jest stonowana spokojna wiec można by było zakończyć ją ostrzejsza kolorystycznie rabatą. Choć ja osobiście posyawilabym na jedno drzewo na nowej rabacie. Albo klon albo grujecznik plus trawy i np.róże.

Też jestem za zrobieniem „ząbka”. Będzie nawiązanie do rabaty, ktiórą już masz
Jagodaa 21:46, 13 lip 2021

A nie lepiej byłoby zrobić osobna rabatę z klonem równoległa do wejścia/wjazdu niż łączyć ją z grabami?
Agatorek 23:08, 13 lip 2021

Jeśli chodzi o róże, to ja jestem za pastelami (klon będzie tu takim mocniejszym akcentem). Ale może dwa pastele plus jakiś mocniejszy kolor? Np. Royal jubilee? .

Dynia potwór Ci rośnie . U moich rodziców (ja w tym roku nie zdążyłam z warzywnikiem ) tez dynia wychodzi ze skrzyni. W ogóle to wszystko im wychodzi ze skrzyni (to w sumie podwyższony warzywnik obity deskami, taka duża skrzynia ).

Martka, to jesteśmy umówione . Zapraszam w przyszłym roku na pielenie i zwiedzanie .
MiluniaB 09:21, 14 lip 2021

Hej Martka Nowa rabata zapowiada się bardzo imponująco Potrafisz ładnie dobierać rośliny. Annabelle bez podwiązania po deszczu leżała i u mnie. Teraz są podwiązane, ale stanowczo za późno. W przyszłym sezonie jeszcze przed kwitnieniem będę je podwiązywać - Tobie też to radzę

Warzywka pięknie ujęłaś na zdjęciu. Jeżówki z gaurą i koprem super

Bardzo podoba mi się Twój ogród i cieszę się, że jestem tu jak tworzysz to piękne miejsce
BASIA8 09:31, 14 lip 2021

Jest rewelacyjnie

Martka 12:00, 14 lip 2021

Dziewczyny, dziękuję za tyle porad i inspiracji. Wynika z nich, że rabata będzie z klonem i grujecznikiem plus pomarańczowe róże. Zaryzykuję więcej koloru w przedogródku, bo w pozostałej części ogród jest już stonowany, zielenie, biel, limonka, tylko pojedyncze akcenty fioletowej szałwii. Pastelowe róże umieszczę w tylnej części ogrodu, m. in na rabacie z Annabelle.
Klon palmowy Pixie posadziłam już obok grujecznika. Dodam, że nie jest to duży klonik i według opisów nie powinien osiągnąć rozmiarów większych niż 1,5x1,5 m. Pomysł, tę by rabatę wysunąć, jest świetny i wręcz nieodzowny, róże będą przed drzewkami, a za drzewkami miejsce na trawy - pewnie miskanty. Nie patrzcie na te doniczki z hakonechloa, są tu na razie przypadkowo

Teraz czeka mnie przygotowanie rabaty, trzymajcie kciuki, aby udało mi się znaleźć odpowiednie róże

Martka 12:44, 14 lip 2021

Lidka, dziękuję za bardzo miłe słowa, bakcyla giganteusa złapałam topowy ogród na O. i w PL jest jak dla mnie jeden, Danusi. Dla mojego szukam tylko trochę spójności i harmonii, to mnie zadowoli, na razie proste nie jest ...

Sylwia, dziś pierwsza dynia ma już 12 cm średnicy, rośnie w oczach. To na 99% Hokkaido, przewertowałam wczoraj dokładnie zdjęcia i filmiki webowe. Bardzo miła niespodzianka.

Edyto, tak, zostawiam dynię! Trawnik to najmniejsza strata

Judith, Yenna, dokończenie to właściwe słowo

Yenna, ja też nie lubię pomarańczy, bordo też nie! Ale patrz, zachwyciłam się różami w tym kolorze i klonami bordo. Widzę, że Ty na różanych wątkach też zaczynasz podziwy Oczywiście to nic nie znaczy

Połączenie bordo z pomarańczą widziałam u Danusi, ale też u Ciebie, Ando, nieoczywiste, ale urocze. Coś na ochłodę tej rabaty konieczne. Tylko nie wiem, czy nie lepiej tego zadania powierzyć bylinom. To jest bardzo istotna kwestia do rozstrzygnięcia

Dragonka, może masz fotkę tych ostróżek? Dzięki za fotkę od Danusi, jest przepiękna. Kolor daje energię

Nowa12, Aga, mnie kolor bardzo płoszy, nie umiem z nim igrać, w domu mam trzy kolory, z tym mi dobrze, ale w ogrodzie podobają mi się coraz bardziej mocne akcenty. Ty to potrafisz brawurowo. Zestawienie mocnego przedogródka plus stonowanej tylnej części tarasu - wydaje mi się bardzo dobrym wyjściem. Kiedy Caradonna kwitnie Ci drugi raz? Nie mogę się tego momentu doczekać.

Yenna, nie nudna, bo zarówno biele jak i pastele mają tyle odcieni, że głowa puchnie, jak już chcesz coś wybrać 

Ando, to jest ciekawa koncepcja, przedogródek z mocnymi uderzeniami, potem spokojniej. Dylematy kolorystyczne są mimo wszystko przyjemnymi dylematami

Alicjo, dynia zostaje, zrobię we wrześniu święto dyni! Twoja koncepcja: przed domem kolor/za domem spokój - przewija się tu często, właśnie taka wizja mi się krystalizuje. Jak się wkurzę - to smyk za dom, jak za spokojna - to przed. To mi się podoba. U Ciebie jest tyle pięknych róż, ich nie można mieć za dużo, ale też czynnik czasowo-pielęgnacyjny robi swoje. Tyle róż, ile damy radę doglądać pozostałe podziwiamy w innych ogrodach

Yenno, bordo z limonką - to też bardzo dobre połączenie. Do absolutnego rozważenia. Dodam jeszcze, że odkryłam w tym roku, że ... w ogrodzie bordo oznacza co innego! Może podobnie jest z pomarańczowym?

Agi2006, dziękuję tak, wysunę rabatę, a drzewka dwa, bo klon będzie raczej pełnił funkcję krzewu, duży nie urośnie. Grujecznik wyżej, klon niżej. Trawy też będą, koniecznie.

Judith, ząbek będzie

Jagodaa, przymierzałam, ale to by była nadal ta sama rabata z tą różnicą, że klon byłby po drugiej stronie grujecznika, czyli przed nim patrząc z tej perspektywy, z której widzisz tu na zdjęciu. Bo tam wzdłuż ścieżki mam mało miejsca, 3 metry do placyku z kostki. Nie chcę też biegać dookoła, tu od stony domu musi być wejście na ogród, ta rabata zamknęłaby je.

Aga, pooglądałam inspiracje i pastele z klonem też piękne. To są dylematy jednak spróbuję mocnego koloru w tym miejscu, a jeśli nie zagra to zamienię na niezawodne pastele. Pielenia nie obiecuję, ale do kawy mogę przywieźć dobry deser nie pożałujesz, rób dni otwarte

Miluniu, czy to oznacza, że jak już Annabelle się położyły to nie wstaną i tak będzie przez cały czas? ... podwiązałam tylko słabsze krzaczki, ale to niewiele dało, za mocno podpędzone były te moje zakupy chyba. To nic, mam pełzające białe kulki, za rok będę mądrzejsza, dzięki za poradę, zapisuję na listę  Miluniu, nawet nie wiesz jak mi miło, że chcesz mi towarzyszyć w tym co robię

Basiu, dziękuję, tu jeszcze trochę wody upłynie, bym mogła osiągnąć efekt satysfakcjonujący, ale bez dwóch zdań zmiany od kwietnia są ogromne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies