Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 15:29, 24 mar 2022

Irenko, u Ciebie nie ma jakoś bardzo dużo trawnika, prawda? U mnie coraz mniej, a od dwóch dni jeszcze mniej. Lubię ten wertykulator, bo widać efekty prac, ale nie zbieram do kosza tylko lecę po całości, kosz szybko się zapełnia i co 5 metrów trzeba by przerywać. Grabienia jest potem też sporo.
Pojawiły się moje pierwsze żonkile na rabatach, ale takie małe, że aż zaskakujące. Czy to efekt zimna? Suszy? Wielkość mają iście krokusową
Milka 15:50, 24 mar 2022

Oj Marta, dużo. Zdjęcia tego nie pokazują, ale koszenie mąż odczuwa.
To wina suszy, za rok może będą większe, u mnie tez małe, niskie, ale jeszcze nie kwitną. tylko pąki.
Alija 15:51, 24 mar 2022

Marta, dzięki za piękną fotorelację z ogrodu Danusi. Porządeczek wręcz niesamowity, te idealne linie proste, nie wierzę, że to się tak da zrobić, to jakieś czary.
Oranżeria cudna, możesz czerpać inspiracje garściami.
Jestem bardzo ciekawa różanki (wygląda elegancko) z kwitnącymi różami.
Pozdrawiam.
Martka 16:05, 24 mar 2022

Panowie brukarze mieli być najpierw w czwartek, potem w kolejny czwartek... czyli dziś. Ale zadzwonili w poniedziałek, że ... jednak będą we wtorek, i to nie za tydzień a "jutro". Za to dziś rano, czyli w czwartek, już odjechali i został tylko wszędzie biały kurz z docinanych płyt. Prace ... gotowe! Odczucie porównywalne z przelotem na długich trasach, to już? Tak szybko, smyk i drugi koniec świata? Tak było właśnie. Inny wymiar zagościł w ogrodzie i jeszcze nie zdążyłam się z tą myślą oswoić.
Pierwszego dnia po powrocie z pracy ujrzałam to:

Drugiego ... już prawie wszystko leżało na swoim miejscu, płyty wewnątrz i kostka wokół oranżerii.

Zaś dziś rano nastąpił finisz prac brukarskich.

Ze względu na spadek terenu konieczne było takie powiększenie widocznej tu rabaty, by wypłaszczyła teren pomiędzy poziomem trawnika a oranżerią. Teraz czeka mnie wiele prac "adaptacyjnych", mus przesadzić rośliny. W tym RÓŻE... Tak wielkiej rabaty nie planowałam, będzie co robić...

Do usunięcia jest klon palmowy Dissectum Garnet, niestety nie przeżył zimy. W tym miejscu będzie trawnik. Miała być kostka, ale zabrakło 1,5 metra2... więc już na razie odpuściłam.

Najbliższe prace:
- umyć oranżerię....... jest cała w pyle.  
- prace kominiarsko-dekarskie związane z kozą (kominiarz obecnie na dachach, w przyszłym tygodniu zejdzie na niziny)
- elektryk - montaż gniazdek
- umówić się na montaż moskitiery
- zaplanować jeszcze raz rabatę "herbacianą" przy oranżerii. Będą tu Lady Emma Hamilton, Jude de Obscure oraz tonacje pomarańcz, limonka, biel, brąz, mam trzy ładne cisy-kostki oraz muszę dokupić oprócz traw i bylin koniecznie jakieś drzewko, może jakiś dereń kousa... nie może być duże. Właśnie, jakie drzewko?.....
- zerwać darń, wywieźć/nawieźć ziemię i piasek, przygotować glebę pod rabatę
- posprzątać taras, oczyścić "starą" kostkę z trawy
- wstawić meble, powiesić kwietniki (czy jakieś kwiaty zniosą te wysokie, szklarniowe temperatury?)
- ustawić i obsadzić donice wokół.

Martka 16:15, 24 mar 2022

Milka napisał(a)
Oj Marta, dużo. Zdjęcia tego nie pokazują, ale koszenie mąż odczuwa.
To wina suszy, za rok może będą większe, u mnie tez małe, niskie, ale jeszcze nie kwitną. tylko pąki.

Irenko, jak to możliwe, że jest coś, co u mnie kwitnie wcześniej niż u Ciebie? Koszenia trawnika systematycznie pozbywam się na rzecz innych prac Właśnie odejdą mi kolejne metry, dziś utworzyła się duża, 15metrowa rabata

Alija napisał(a)
Marta, dzięki za piękną fotorelację z ogrodu Danusi. Porządeczek wręcz niesamowity, te idealne linie proste, nie wierzę, że to się tak da zrobić, to jakieś czary.
Oranżeria cudna, możesz czerpać inspiracje garściami.
Jestem bardzo ciekawa różanki (wygląda elegancko) z kwitnącymi różami.
Pozdrawiam.

Alicjo, ach, Danusi oranżeria to zupełnie inna bajka, ja takiego świata nie stworzę. Nie tylko dlatego, że jestem trochę minimalistyczna, jeśli chodzi o ozdoby. Raczej wynika to z braku umiejętności zestawiania tego, co wydaje się nie do połączenia np. klasyki z nowoczesnością  a co u Danusi cudownie ze sobą współgra.
Oraz: Tak, u Danusi równe linie nie mają sobie równych
Judith 16:22, 24 mar 2022

Rewelacja! I ta wydzielona przestrzeń na nową rabatę! - swietnie się to spina. Gratulacje .
olciamanolcia 16:56, 24 mar 2022

Super wygląda -a jeszcze będzie bardziej super jak obsadzisz tę rabata obok oranżerii

Ps teraz po oranżerii i po ścieżce będzie można w szpilkach chodzić
Agatorek 17:04, 24 mar 2022

O M G !!!
Tu się zrobiło jakby luksusowo . Oczywiście bez tego „jakby”

Oranżeria, jej podłoga i kostka wokół - REWELACJA
Rabata obok -REWELACJA .

Świetnie to wygląda, bardzo elegancko.

Piszesz, że nie planowałaś nowej tak dużej rabaty, ale może po prostu kupisz więcej róż?

Co masz na myśli pisząc „małe drzewko”? Jak wysokie może być?
Agi2006 17:14, 24 mar 2022

Marta zazdroszczę Ci tego porządku...Kosteczka , płyty, wszystko spójne. Teraz tylko dopieszczanie, dosadzanie, szukanie dodatków...czyli to co tygryski lubią najbardziej. A znając Twój gust to będzie pięknie.....zaryzykuję że nawet światowo
Wiolka5_7 17:51, 24 mar 2022

Ale super wyszło jeszcze jak zagospodarujesz oranżerię i obsadzisz wokół będzie pięknie