Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

MartaCho 17:18, 25 mar 2022

Przepięknie! Dołączam do zachwytów- chciałabym jakoś tak pięknie napisać, jak to Ty potrafisz, ale nie przychodzą mi do głowy słowa, które by oddały mój zachwyt

Czy to tu jest miejsce na ŚŚ?
antracyt 18:55, 25 mar 2022

Wszystko co chciałam napisać o obecnym wyglądzie szklarni i rabacie zostało już wyrażone przez dziewczyny powyżej. W związku z tym po prostu się pozachwycam troszkę
edi75 21:05, 25 mar 2022

Marta jestem pod wrażeniem.
Magleska 22:33, 25 mar 2022

Martuś pozytywnie zazdroszczę jest Bosko
sarenka 06:56, 26 mar 2022

I ja dołączam do zachwytów. Ładnie się wkomponowala oranżeria
Martka 16:19, 26 mar 2022

Drogie Dziewczyny, dziękuję Wam wszystkim za miłe odwiedziny i słowa, oranżeria mnie trochę zaskoczyła, jak już pisałam Rysce, nie planowałam takiej elegancji, przyszedł granit jaśniejszy od spodziewanego. Jednak czas szybko spatynuje ten cały glanc i będzie swobodniej.

Więcej róż nie planuję, jest ich ponad 30, a nie planowałam w ogóle jednak te przed oranżerią będą częściowo przesadzane w poniedziałek, niestety poziomy trzeba dostosować, znacie to Na szczęście nie muszę przesadzać buka jak Agi czy całych rabat jak u Joann. Tylko trzy krzaczki.

Planuję przy oranżerii małe drzewko = do 4m. Nie może też być za bardzo rozłożyste. Dumam, jestem obecnie nastawiona na Heptacodium, ale jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji

Rabata przed oranżeria rozmiarowo wyszła „na wypasie” Jest to wyzwanie, ale też cieszę się, ta rabata będzie także dobrze widoczna z domu.

Świdośliwa będzie z drugiej strony oranżerii (szukam ładnej wielopiennej), tam mam w planach klimaty bardziej nieuczesane. I tak w zależności od nastroju można sobie będzie wyglądać z oranżerii na różankę lub „ptasi gaj” z akcentami bylinowymi „trochę jakby u Oudolfa”

Tymczasem udało się oranżerię umyć (to nie jest szybka sprawa...) i wstawić pierwsze meble. Najważniejszy oczywiście stół

Martka 16:34, 26 mar 2022

Oraz kilka cebulowych - najbardziej sprawdza się irys 'Pixie', wyraźnie widoczny z bliska i z daleka.

Posadziłam też Purple Hill jest równie piękny, ale mniej widoczny, zlewa się z rabatą, za to dobrze reaguje na towarzystwo żółtych żonkili (które w tym roku są miniaturowe, wielkości irysów).

Kończą kwitnienie krokusy Ard Schenk, dały wiele radości. Czekam na kolejne porcje krokusów, lecz niestety nie pamiętam, co posadziłam.

Życzę spokojnego weekendu

Rumianka 16:40, 26 mar 2022

Ja też zostawiam OCHY i ACHY...jest pięknie, a będzie jeszcze piękniej...
Wiolka5_7 17:05, 26 mar 2022

Martuś pięknie dopieszczasz oranżerię
Kwiatuszki śliczne
Fajne masz plany na nowe rabaty.

Wzajemnie spokojnego weekendu
Magleska 18:25, 26 mar 2022

Martka super dopieszczasz oranżerię