Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

TAR 10:38, 13 lip 2025

Miskantowo napisał(a)

Mam tez problem z różą Herzogin Christiana. Co prawda rośnie w pojemniku ale mocno choruje, szalu nie ma i ma po dwa czy trzy kwiatki jednocześnie aby robić sobie po nich długie przerwy…

Mialam chec i na Pashmine i na Christiane. Dobrze, ze nie bylo zadnej dostepnej skutecznie mnie zniechecilyscie.
Jednak ja postawilam na pizmowki, wzielam tez rugosy i takie pewniaki jak The Fairy, Alden itp. Wole te o drobniejszych kwiatach, bardziej pasuja w moim lesno-parkowym ogrodzie. Nim kupilam duzo czytalam. Wiekszosc powtarza kwitnienie i sa samooczyszczajace. Z Parenial zaszalalam i kupilam wersje na kijku.
U mnie w nocy slimaki zezarly 2 gaury ciemnorozowe. Biedne leza jak placki z podgryzionymi lodygami. To chyba zemsta za zebranie wczoraj pelnego wiaderka pobratymcow. Dzisiejszy poranny obchod zaowocowal kolejnymi 30 pomrowami. Jednak metalowy szpikulec do szaszlykow jest najlepszy. Nadziewasz i do wiadra. Zbieranie reka nawet w rekawiczce budzilo moje obrzydzenie.
Piesio Wicio zauwazyl moje zainteresowanie pomrowami wiec na spacerku ogrodowym je "wystawia"
Miskantowo 11:19, 13 lip 2025

TAR napisał(a)

Mialam chec i na Pashmine i na Christiane. Dobrze, ze nie bylo zadnej dostepnej skutecznie mnie zniechecilyscie.
Jednak ja postawilam na pizmowki, wzielam tez rugosy i takie pewniaki jak The Fairy, Alden itp. Wole te o drobniejszych kwiatach, bardziej pasuja w moim lesno-parkowym ogrodzie. Nim kupilam duzo czytalam. Wiekszosc powtarza kwitnienie i sa samooczyszczajace. Z Parenial zaszalalam i kupilam wersje na kijku.
U mnie w nocy slimaki zezarly 2 gaury ciemnorozowe. Biedne leza jak placki z podgryzionymi lodygami. To chyba zemsta za zebranie wczoraj pelnego wiaderka pobratymcow. Dzisiejszy poranny obchod zaowocowal kolejnymi 30 pomrowami. Jednak metalowy szpikulec do szaszlykow jest najlepszy. Nadziewasz i do wiadra. Zbieranie reka nawet w rekawiczce budzilo moje obrzydzenie.
Piesio Wicio zauwazyl moje zainteresowanie pomrowami wiec na spacerku ogrodowym je "wystawia"

Ogłaszam, ze jestem fanką Wicia. Mądry piesio.
Gdybym miała takie hektary jak u Ciebie, chyba bym rozważyła ze cztery biegusy…

U mnie pomrowy poki co pojawiają sie tylko w kompostowniku.

Małżon mi nie zrobił kija z gwoździem, muszę sama pokombinować.
Póki co radzę sobie sekatorem. Celowac nie muszę tak bardzo…

Nie mam żadnej róży na kijku. Za bardzo stresowałam się, ze mi sie połamie. Wieje tu u nas czasami dosc solidnie.
Perennial w tym roku mnie zachwyciła. Chyba kupię jeszcze z jedną, dwie… ploty obsadzę dookoła.
Miskantowo 22:28, 13 lip 2025

Znowu polało.
W zasadzie to dobrze. Kopie się latwo te wiecie, duże doły na te róże co to ich już miałam wcale nie zamawiać…

Ma ktoś moźe namiar na źródło ładnych seslerii?

Miskantowo 13:19, 14 lip 2025

Wczoraj burza przeszła nade mną 3 razy.
Widowiskowe to było, nie powiem.

Oczywiście bezdomniaki żerują na całego.
Czasami wydaje mi sie, że po wyjściu przed dom słyszę jak pracują im szczęki.

Straty rosną…

Kanny po wczorajszym ucztowaniu.

Miskantowo 13:21, 14 lip 2025

Jedyna jeżówka z jesiennych zakupów, która przetrwała atak slimaków.

Przezimowaly mi 4 rudbekie (z szesciu wysianych w ubiegłym roku)

Miskantowo 13:25, 14 lip 2025

Ścieźka powolutku zarasta

TAR 13:32, 14 lip 2025

Bardzo ładnie. Wiola obcinasz przywrotniki? Ja chce teraz moze jeszcze zakwitna w tym sezonie. A wszystkie leza i brzydko wygladaja takie lezace kwiaty na trawie, roklapciane
Miskantowo 13:50, 14 lip 2025

TAR napisał(a)
Bardzo ładnie. Wiola obcinasz przywrotniki? Ja chce teraz moze jeszcze zakwitna w tym sezonie. A wszystkie leza i brzydko wygladaja takie lezace kwiaty na trawie, roklapciane

Obcinam, miałam to zrobić teraz ale u mnie znowu grzmi.
Przywrotniki mam takie leżące i lawendy.
Z tymi drugimi czekam na slonce, niech podsuszy kwiaty.
Bardzo aromatyczna ta koja lawenda, zamierzam zasuszyć ile się da.
Moje dziecko zagustowało ostatnio w herbatce z lawendą (czarny Earl Grey plus susz lawendowy)
Twierdzi, ze ro znakomite i żąda worka suszu.
TAR 14:10, 14 lip 2025

ja mam w woreczkach ususzona i wlozona do szafy z butami
Miskantowo 21:05, 15 lip 2025

Dobranoc