Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 14:14, 18 lip 2025

TAR napisał(a)
Wlasnie rozyczki dotarly, Parenial Blue bardzo ładna sadzonka. Ciekawe czy jeszcze zakwitnie w tym roku.

Moje tez dotarły i mokną w wiadrze.
Perennial Domino piękna.
Perennial Rosali też bardzo ładna. Kwiaty mają obie. Rosali do tego cudnie pachnie!
Miskantowo 14:55, 18 lip 2025

Moje Perenniale już w ziemi.

Teraz muszę przemyślec lokalizację Sibeliusa i Burgundy Iceberg…
Miskantowo 14:34, 19 lip 2025

Jeźówkowo

TAR 16:39, 19 lip 2025

Ktos chce czysciec? Okazuje sie, ze mam sporo do wydania. I to jak najszybciej, bo musze zwolnic miejsce. Dzis odkrylam poletko.
Wafel 16:41, 19 lip 2025

Uwielbiam jeżówki!
W Netto dziś jeżówki gaury i szałwie jak ktoś zainteresowany. Po 12 zł chyba wszystko.
Miskantowo 17:39, 19 lip 2025

Wafel napisał(a)
Uwielbiam jeżówki!
W Netto dziś jeżówki gaury i szałwie jak ktoś zainteresowany. Po 12 zł chyba wszystko.

Jeżowki jakieś fajne?
Choć patrząc na ich zdolnośc do zimowania to chyba sadzenie innych niz te podstawowe, rożowe, jes5 chyba trochę bez sensu.

Jedyne jezowki, które mają u mnie 3-4 lata to takie z siewek.
Kupilam za 2pln paczuszkę nasion o nazwie jeźówka róźowa i te zimują bez problemu.
LIDKA 22:00, 19 lip 2025

Ja mam te zwykłe białe i różowe. Miałam sama kiedyś jedną paczuszkę. Rosmą sobie i się sieją. A kępy główne 3 rok i są dość dorodne.

Z odmianowych mam tylko green twister i jedne niziutkie w kolorze biskupim. Przezimowały. Sezon drugi zaczynają u mnie.
Wafel 00:04, 20 lip 2025

Wiola nie przyglądałam się opisom, były różowe i pomarańczowe. U mnie zimują wszystkie, które do tej pory kupiłam. Jedna odmianowa chorowała na grzyba ciągle i w końcu ją wywaliłam.
Kordina 01:45, 20 lip 2025

No to pokaż te różyczki nowe a jeżówki jak wysokie macie? Moje wyhodowałam sama z nasion w kuwetach i wysokie niektóre jak ja tego się nie spodziewałam, będą wystawać zanadto z rabat
Miskantowo 06:49, 20 lip 2025

Kordina napisał(a)
No to pokaż te różyczki nowe a jeżówki jak wysokie macie? Moje wyhodowałam sama z nasion w kuwetach i wysokie niektóre jak ja tego się nie spodziewałam, będą wystawać zanadto z rabat

Te moje z nasion sa co roku jakby wyższe.
Część dorasta do 70-80 cm ale na skarpie, tam gdzie jest mniej slońca, jedna mi się wyciągnęła gdzieś na 130 cm.

Różyczki pokażę kiedy się zaaklimatyzują.
Wszystkie mają sporo pąków. Niech się rozwiną.