Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 07:53, 03 lut 2025

nicol21 napisał(a)
Ojjj tam- nie ma co się oszukiwać. i tak kupisz te całe 19 albo i więcej. A tak to zaoszczędzisz czasu na szukaniu i biciu sięz myślami oraz kosztach przesyłki ha!! to pomogłam .

Wcale nie
Wyprzedały się te róźe, na których mi najbardziej zależało i…wyrzuciłam wszystkie z koszyka.
Dumna jestem z siebie.

Postanowiłam się tez skoncentrować na planach przerobienia kawałka ogrodu z tylu, za domem.
Oglądam łupki i gnejsy póki co i psioczę na ceny.

Pewnie na południu moźna je znaleźć w lepszej cenie.

Kordina 11:20, 03 lut 2025

Miskantowo napisał(a)
..
Wyprzedały się te róźe, na których mi najbardziej zależało i…wyrzuciłam wszystkie z koszyka.
Dumna jestem z siebie.

No proszę, jaka pomoc z zewnątrz, żeby inni pomogli wyrzucać z koszyka
Miskantowo 19:59, 03 lut 2025

Kordina napisał(a)

No proszę, jaka pomoc z zewnątrz, żeby inni pomogli wyrzucać z koszyka

Szkoda, ze przy innych roślinach ich nie było…
Margo2 21:35, 03 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Teraz może kupię tylko parę róż okrywowych.Ta rabata z różami w fiolecie i beżu byłaby dość smętna. Na dolne pięterko zamierzam posadzić okrywowe jazz.
One są takie herbaciano-pomaranczowo-różowe. Żwawiej będzie.

Mam Jazz, ale to nie jest jak dla mnie krywówka. U mnie rośnie wysoko, to bardziej krzaczasta.
No chyba, że będziesz ją cieła tuż przy ziemi

Fajnie, że zdecydowałaś się na kousa. Ja mam 2 i żałuję, że nie moge więcej. Uwielbiam ich kwiaty.
Czytając o hortensjach zmroziło mnie, że moje sa nieokryte. Zapomniałam o nich zupełnie

PS. pobiegłam owinąć choć jedną moją ulubioną
pestka56 22:10, 03 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Pestko, dziękuję bardzo ❣️
Ten Wermut mnie zdziwił. Nie wpadłabym sama na to żeby dodać go do domowego likieru.

Tu i do rozmarynówki daję Wermut, a biały rum dodaję do pigwówki. Moja Babunia dodawała rum i sok dzikiej róży do nalewu z owoców pigwowca i ja też tak robię.
Robię też nalewkę z suszonych mareli, daktyli, fig i tu daję ciemny rum.
Miskantowo 10:02, 04 lut 2025

Margo2 napisał(a)

Mam Jazz, ale to nie jest jak dla mnie krywówka. U mnie rośnie wysoko, to bardziej krzaczasta.
No chyba, że będziesz ją cieła tuż przy ziemi

Fajnie, że zdecydowałaś się na kousa. Ja mam 2 i żałuję, że nie moge więcej. Uwielbiam ich kwiaty.
Czytając o hortensjach zmroziło mnie, że moje sa nieokryte. Zapomniałam o nich zupełnie

PS. pobiegłam owinąć choć jedną moją ulubioną

Dziękuję za informację, w takim razie Jazz zostaje skreślona z listy..
Szukam dalej.
Chciałabym aby te róże okrywowe były miniaturowe i ze zwieszającymi się gałązkami.
No i wiadomo, bez złych skłonności do chorób i kwitnące od czerwca do grudnia …
Miskantowo 10:04, 04 lut 2025

pestka56 napisał(a)

Tu i do rozmarynówki daję Wermut, a biały rum dodaję do pigwówki. Moja Babunia dodawała rum i sok dzikiej róży do nalewu z owoców pigwowca i ja też tak robię.
Robię też nalewkę z suszonych mareli, daktyli, fig i tu daję ciemny rum.

Ja robiłam przez kilka lat pigwówkę, taka bardzo mocna, tylko na spirytusie.
Była idealna na zimowe przemarznięcia.

Teraz zaprzestałam. Mój M przeżył martwicze zapalenie trzustki i alkoholu zaprzestaliśmy uzywac..
Kordina 18:05, 04 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Dziękuję za informację, w takim razie Jazz zostaje skreślona z listy..
Szukam dalej.
Chciałabym aby te róże okrywowe były miniaturowe i ze zwieszającymi się gałązkami.
No i wiadomo, bez złych skłonności do chorób i kwitnące od czerwca do grudnia …

A na te trafiłaś różyczka Snow White? Zapisałam ją sobie od kogoś z Ogrodowiska całkiem niedawno, ale nie pamiętam w czyim wątku za dużo wiadomości i gatunków
Miskantowo 13:54, 05 lut 2025

Kordina napisał(a)

A na te trafiłaś różyczka Snow White? Zapisałam ją sobie od kogoś z Ogrodowiska całkiem niedawno, ale nie pamiętam w czyim wątku za dużo wiadomości i gatunków

Ona nie jest za wysoka?

Najbardziej bylabym zadowolona z malej, zwieszającej się i w kolorze pomaranczowym.
Poszukiwania trwają.
Kordina 16:50, 05 lut 2025

Zaczęłam robić porządki w moim folderze RÓŻE czyli takich, które sama posiadam i informacje ewentualne na "przyszłość" mam zapisaną malutką różę (niedawno wypłynęła nazwa na forum, może nawet od Ciebie? ) Róże miniaturowe 'Cutie Pie, już wiem, kupiła TAR z ogrodu nad bajorkiem