Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 09:59, 24 mar 2015

Małgosik, Kamila, Ola-leon, Madżenko narzekałam na aparat, że kiepski, a teraz komórką jeszcze gorsze zdjęcia. Mus kupić nowy

Krysiu mam agro na kilku rabatach przy samym domu. Tu jest sucho i agro nie szkodzi moim roślinom. Pod lawendą jej nie mam, to niestety kamyczki wbijają się w ziemię i mieszają z nią.
Mam agro jeszcze (niestety) na kilku innych rabatach, pod korą, ale sukcesywnie ściągam, bo same kłopoty przez to - pod agro panują wspaniałe warunki do rozwoju chorób grzybowych, zwłaszcza na mokrej ziemi...

Noemi hahaha, jakie cudo, gdzie je widziałaś? Bo na pewno nie u mnie
Wieloszka 10:01, 24 mar 2015

malkul napisał(a)
bez koloru bez kwitnącego? może jeżówki jakieś mini

Myślałam nad szałwią, bo to będzie jedyne suche miejsce w moim ogrodzie
Ale znaleźć odmianę, która będzie ładna i kwitnąca przez cały sezon...
Jeżówki podobają mi się - u innych
Nonka 10:55, 24 mar 2015

Jak znajdziesz szałwię ładną i kwitnącą przez cały sezon to daj znać. Miałam szałwię, która w czasie kwitnienia była śliczna ale jej uroda niestety szybko przeminęła. Wyląduje teraz za karę w jakimś kącie
malkul 10:56, 24 mar 2015

mnie u ciebie brakuje własnie kolorku, - to takie luźne wnoski
nicol21 20:05, 24 mar 2015

Wow ! Donica mega wielka!! A luby i tak szybciej postwi niż zapowiada forum będzie dopingować
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
gusiarz 20:16, 24 mar 2015

Aguś - ja właśnie wywożę żwirek z rabat (!!!) i robię z niego ścieżkę w nowym warzywniku. A na rabatach również częściowo usuwam agro - jak dla mnie żwir bez agro nie ma racji bytu... niestety Próbowałam... i kosmicznie trawska przerastały, a żwir mieszał się z ziemią.

...ale wracając do tematu murków ... niestety brudzą się te bez zadaszenia - szczególnie zimą. Odświeżamy je raz na dwa lata malując (już teraz rozrzedzoną) farbą. Mam spadki w stronę rabaty, ale niestety oko naszego fachowca... nie łapało poziomu jak trzeba i niektóre spadki wyszły w kierunku przeciwnym . Dlatego zacieka. Dbam o to, by na murkach nie zalegały zimą resztki liści bylin, by na nim nie gniły. Nasze murki są z bloczków/cegły a później otynkowane. W niektórych miejscach widać lekkie pęknięcia tynku, ale malowanie wszystko kamufluje. Mam nadzieję, że pomogłam.... jak coś jeszcze chcesz wiedzieć wiesz gdzie mnie szukać
Buuuziak
gusiarz 21:15, 24 mar 2015

Aguś ma pytanie o polyversum - stosowałaś może? A jesli tak - zadowolona jesteś z efektów?
polinka 22:10, 24 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Juzia, myślę, że o ten cień właśnie chodzi - za mało go u mnie na takie trawki. Tak właśnie kiepsko wyglądają, jak ktoś się uprze, że dadzą radę na słońcu

Robię w tym roku eksperyment. Jedna rabata jest w półcieniu, druga słoneczna- na obydwóch będą Silvery. Zobaczymy pod koniec sezonu jak będą wyglądać...
Wieloszka 10:25, 25 mar 2015

Nonka napisał(a)
Jak znajdziesz szałwię ładną i kwitnącą przez cały sezon to daj znać. Miałam szałwię, która w czasie kwitnienia była śliczna ale jej uroda niestety szybko przeminęła. Wyląduje teraz za karę w jakimś kącie

No właśnie miałam dokładnie taką samą... A właściwie wciąż mam, muszę wyciepać jak wylezie z ziemi Ale wciąż mam przed oczami te inspiracje pinterestowe i nie mogę się od nich odczepić, dlatego będę szukać szałwii idealnej
Wieloszka 10:29, 25 mar 2015

malkul napisał(a)
mnie u ciebie brakuje własnie kolorku, - to takie luźne wnoski

Kokoszka może być tylko jedna!!!
A jak się tak przyjrzeć, to kolorków w całym sezonie i tak nie brakuje: ostróżki, lawenda, czosnki, tulipany, kamasje, tawuły, hortensje, o stu odcieniach zieleni nie wspomnę Jak dla mnie wystarczy w ogrodzie, który stara się być minimalistycznym