Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

polinka 13:07, 25 mar 2015

Brzozy jak wiemy to straszne pijaki ale nie wiem czy to brak wody...Te na drugiej fotce wyglądają na takie mdłe a cis całej wody nie zabiera. Aga a jakiś nawóz do nich stosujesz?
Wieloszka 13:13, 25 mar 2015

Lawendy Magnolii przekopiowałam odpowiedź ku pamięci, żeby w razie "w" kolejny raz nie drążyć tematu.

magnolia napisał(a)

u mnie ziemia jest lekka, piaszczysta, więc nie robiłam i nie robię z nią nic poza wapnowaniem i sypię popiół z kominka.
U Ciebie ważne żeby woda odpływała od lawendy- może nieznaczny spadek z rabaty zrób i dodaj jakąz lekką domieszkę- np piasku do ziemi. Zwapnowac tez nie zaszkodzi.
Ale cały efekt o tej porze roku i zimowy polega na tym że to lawenda mieszaniec gatunkowy. Prawdopodobnie to Grosso. Ona ma inne liście, jest ciut wyzsza, troszkę bladziej kwiatnie, ale nie jakoś duzo bladziej.
No i tne ja po kwiatnieniu, a właściwie na koniec kwitnienie- w połowie sierpnia i drugi raz- wtedy mocniej teraz, za ok 1-2 tygodnie. Tnę nozycami do cięcia buksów na poduchę.
pokaże Ci tak samo traktowaną lawendę zwykłą- sam gatunek, mam taką jedną

sadzonki sowje kupowałam w słynnych 6pakach w Auchan ( bywają tez w Obi i chyba Leroy)- holenderskie, pod nazwą Viva. Jak nie znajdziesz, daj znać, poszukam swoich sadzonek- jeszcze mam ich troszkę ( tylko maluchy)
Wieloszka 13:14, 25 mar 2015

polinka napisał(a)
Brzozy jak wiemy to straszne pijaki ale nie wiem czy to brak wody...Te na drugiej fotce wyglądają na takie mdłe a cis całej wody nie zabiera. Aga a jakiś nawóz do nich stosujesz?

Te "mdłe" to i tak te ładniejsze Nawozu trochę dostają - jak lecę wiosną po całym ogrodzie. A powinny dostać coś szczególnego?
Milka 13:32, 25 mar 2015

Marcin spisał się na medal, wspaniałe ławki, idealnie pasują no i ogród zachwyca, wszystko stanowi spójną całośćpozdrawiam wiosennie lawendy podobnie, jak nie bardziej radykalnie ścięłam
Wieloszka 13:42, 25 mar 2015

Irenko, ja moich lawend jeszcze nie ciachałam, to zdjęcie Magnolii. Moje czekają w kolejce, bo trudno wiosną ogarnąć wszystko na raz Ze względu na ich kiepski wygląd na pewno będą baaardzo nisko przycięte
popcorn 14:11, 25 mar 2015

Ach, a tu prace w trakcie! Bedzie jeszcze piekniej
Milka 17:23, 25 mar 2015

Wieloszka napisał(a)
Irenko, ja moich lawend jeszcze nie ciachałam, to zdjęcie Magnolii. Moje czekają w kolejce, bo trudno wiosną ogarnąć wszystko na raz Ze względu na ich kiepski wygląd na pewno będą baaardzo nisko przycięte

Tym lepiej, bo lawendy brzydko od dołu się starzeją, moje 18 letnie ogoliłam do cna, odbija lub nie, okaże się. To zrozumiałe, że etapami robisz, wielki ogród, mnóstwo roślin, powolutku ogarniesz, absolutnie się nie stresuj, ja się stale za dużo stresowałamto niezdrowe
Madzenka 18:55, 25 mar 2015

Aga a góra murków nie nadaje sie do siedzenia i wyłożenia deskami? Może głupie pytanie? Albo blachą nierdzewką?
polinka 19:41, 25 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Te "mdłe" to i tak te ładniejsze Nawozu trochę dostają - jak lecę wiosną po całym ogrodzie. A powinny dostać coś szczególnego?

W sezonie florovit dawałam od czasu do czasu ale jak wiesz nawóz to nie wszystko. Myślę, że coś im tak nie pasuje ale bądz tu mądry
Juzia 19:43, 25 mar 2015

Albo pomalować te murki farbą posadzkową. Ona taka gumowa, woda po niej spływa
Poliuretanowa czy poliwinylowa... jakoś tak to było