Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

leon60 19:45, 25 mar 2015

Też robię murek w sumie do Twojej donicy to pryszcz ale jakoś nie widzę niczego na nim a przecież co dwa lata można go pomalować i będzie jak nowy
Wieloszka 21:37, 25 mar 2015

Milka napisał(a)

Tym lepiej, bo lawendy brzydko od dołu się starzeją, moje 18 letnie ogoliłam do cna, odbija lub nie, okaże się. To zrozumiałe, że etapami robisz, wielki ogród, mnóstwo roślin, powolutku ogarniesz, absolutnie się nie stresuj, ja się stale za dużo stresowałamto niezdrowe

Masz rację, za dużo stresów w życiu, za bardzo pędzimy, a przecież ogród powinien być relaksem... Ponoć zieleń uspokaja więc czekam niecierpliwie (ale bez stresu ) aż cały ogród buchnie soczystą zielenią
Wieloszka 21:54, 25 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Aga a góra murków nie nadaje sie do siedzenia i wyłożenia deskami? Może głupie pytanie? Albo blachą nierdzewką?

Marzenko, M. chciał, aby góra murków była jednocześnie siedziskiem, ale to ma wyglądać mniej więcej tak:
https://www.pinterest.com/pin/431853051742196735/
tylko w "plecach" rośliny, a niestety nie takie nowoczesne ogrodzenie
https://www.pinterest.com/pin/431853051739638488/

Juzia napisał(a)
Albo pomalować te murki farbą posadzkową. Ona taka gumowa, woda po niej spływa
Poliuretanowa czy poliwinylowa... jakoś tak to było

Zbadam temat, bo tak jak napisała Ola-leon, tam po prostu nic nie powinno być na górze

leon60 napisał(a)
Też robię murek w sumie do Twojej donicy to pryszcz ale jakoś nie widzę niczego na nim a przecież co dwa lata można go pomalować i będzie jak nowy

Olu, a zastanawiałaś się czym malować, żeby było najtrwalej?

Właśnie uświadomiłam M., że od góry nic nie będzie i basta i że czeka go malowanie co 2 lata... Trawi tę wiadomość...
leon60 22:03, 25 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Olu, a zastanawiałaś się czym malować, żeby było najtrwalej?

Właśnie uświadomiłam M., że od góry nic nie będzie i basta i że czeka go malowanie co 2 lata... Trawi tę wiadomość...

Nie mam pojęcia czym malować, raczej wszystko po czasie się zbrudzi... farby z elewacji zostało białej i szarej to może na początek będzie
noemi 07:50, 26 mar 2015

Aga , żywica epoksydowa lub farby epoksydowe ? myślę , że to opcja najtrwalsza , ale do końca pewności nie mam . Zapytaj M.

p.s.

Aga, nawozem poleciałaś po całości … łącznie z trawą ?
Gabrysia_ 08:13, 26 mar 2015

Brawa dla eMa za piękne ławki
Aga,u mnie też będzie się donica murowała (czyt.eM będzie murował),więc będę wasze postępy śledziła uważnie
Ja mam żwir na rabatach nie mam włókniny i nic sie nie miesza,ciągle coś dosadzam i przesadzam,więcej problemu miałam jak była włóknina, musiałam wycinać kolejne otwory na nowe rośliny,żwir bardziej się brudził,bo jak wiadomo szmata zatrzymywała cały bród,teraz tylko biorę węża i myje żwir po kolejnej rewolucji
Buziaki
magnolia 08:30, 26 mar 2015

Wieloszko przenosze się do Ciebie z dylmatem lwendowym
Pytałas u magdy 70 czy beda później jeszcze lawendy- zwykle bywały, ale warto kupic świezy rzut, bo to co sklepy robia z roslinami woła o pomste do nieba- zwykle lawendy sa utopione, więc nawet jak przezyją to start mają marny.
Dltaego jeśli masz już decyzję że wymieniasz, to nie zwlekaj ( chociaż jak posadzisz to na przymrozkowe noce warto rzucic na nia agrowłókninę, albo samemu potrzymac w doniczkach podlewając oszczędnie.
Juzia 09:21, 26 mar 2015

Można też pomalować czymkolwiek i polakierować ?
Malgosik 09:37, 26 mar 2015

w sezonie też jest możliwość zakupienia małych, ładnych sadzonek lawendy
Ja kupiłam takie u BK w lipcu, posadziłam i na jesień były rozrośnięte
jedynie niedużo kwiatów kwitło, ale już w tym roku będzie ich więcej
z tym że wiosną napewno jest większy wybór
ogólnie we Wrocławiu obserwuję, że wiosną są dostawy, trochę latem, zwłaszcza traw, a jesienią to już sam przebrany towar oglądam
Malgosik 09:38, 26 mar 2015

dodam jeszcze, że tynk brudzi się najbardziej chyba z wszystkich materiałów elewacyjnych, ale można go umyć myjką ciśnieniową, nie będzie malowania