Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

Dorota321 20:57, 29 lip 2026

anabuko1 napisał(a)

Dorotko, Twój ogród to nie jest zwykła działka. To gotowa scenografia do filmu o lecie. "O ogrodach z pasją" to hasło Ogródowiska, ale u Ciebie to widać na każdym zdjęciu.

Te kwiaty w donicy z funkjami fajnie wyglądają. Drut UE Dorotko
Hosty dają zieleń i klasę, a „szafir” dodaje koloru bez podlewania. Genialne!

Te wielkie, aksamitne, purpurowe kwiaty klematisa są cudne .
A na tle brązowych dzwoneczków? Czysta elegancja. Pnącze oplata kratę, a pod nim dywan drobnych, niebieskich kwiatuszków. To zestawienie fioletu i błękitu wygląda jak malowane przez Mo
Moneta.

Piwonie i róże – czyli kwintesencja czerwca
Biała, pełna piwonia w trawie miskanta wygląda jak porcelanowa.
Obok niej różowe piwonie z pomarańczowym sercem – takie sycące, radosne.
A róże? Masz ich całe spektrum: od pudrowego różu na płocie, przez gęste, pachnące kępy w odcieniach fuksji, aż po ciemne, niemal bordowe.
Szpaler róż przy ścieżce to już w ogóle bajka.

I wisienka na torcie: ta oświetlona altana. Girlandy żarówek, świetlny wieniec, firanki, lampiony i kwiaty w donicach. To nie jest ogród na dzień. To ogród na długie, ciepłe wieczory z herbatą. Miejsce, gdzie rośliny idą spać, a magia się dopiero zaczyna.

Dorotko, u Ciebie wszystko gra: żywe kwiaty, te „na skróty”, zieleń host, pnące klematisy i światło.
Masz oko i rękę do komponowania.
Twój ogród nie tylko kwitnie. On opowiada historię kobiety, która kocha piękno i wie, jak je wyczarować, nawet bez 40 stopni w cieniu
Aniu dziękuję ślicznie za tak miły komentarz, aż sama inaczej spoglądam na mój ogród po tym wpisie. Miałam ostatnio deszcz, nawet trawnik się zazielenił, od razu wszystko wtedy wygląda lepiej. W tym roku trudniej mi zadbać o ogród, jestem po drugiej chemii, oby zadziałała, bo mam ich 16. Myślałam, że lepiej je będę znosić. Ogród tylko podlewam, nie mam sił na większe pielęgnacje. Miałam plan na zrobienie dużej, płytkiej misy z cementu i kleju budowlanego. Nawet kupiłam już pompkę do wody, żeby zrobić kaskadę, ale jakoś nie mam weny do działania. Ogród zawsze mnie cieszył, lubię jego bujność i kolor, lubię chodzić na bosaka po trawie i siedzieć na leżance....oczywiście z drutami, albo z szydełkiem. Dzierganie swetrów mnie uspakaja, wycisza i nie myślę wtedy o chorobie. W ogrodzie teraz królują hortensje, róże u mnie słabo powtarzają kwitnienie.

Dorota321 21:30, 29 lip 2026

Ewa777 napisał(a)
Pięknie wyglądasz Dorotko. Śliczne te wianki. Czy to zdjęcia z wesela, czy z innej okazji?
W ogrodzie masz uroczo. Też zwróciłam uwagę na ilość i gęstość Twoich orlików. Dobrze im na Twoich rabatach. Róże już zaczęły kwitnąć na całego. Jak się ma Twoja Garden of Roses?

Trzymam kciuki za leczenie.
Te zdjęcia z wiankami nie były z wesela. W tym roku po raz pierwszy był niezwykle nastrojowy wieczór przy naszym zalewie , który powstał po wybraniu piasku do huty szkła w Sandomierzu. Nasze koło gospodyń i gminny Ośrodek Kultury zorganizowali świetne popołudnie, było wicie wianków, pogadanka o ziołach i starych instrumentach, gril, tańce, ogniska, pochodnie, zespół ludowy, który grał i przyśpiewki naszego chóru. Pochód wzdłuż zalewu wyglądał niezwykle, te wianki, światło pochodni, zapalone duże ogniska na drugim brzegu jeziora i ta dawna muzyka. Nawet miałam takie skojarzenie, że wygląda to jak scena z książki ,,Nad Niemnem,,
Moja Garden of Roses kwitła bardzo obficie, teraz zbiera się do kolejnego wysypu kwiatów.

Dorota321 22:01, 29 lip 2026

Wafel napisał(a)
Ale świetny pomysł z wiankami! Pięknie wyglądacie Ślub? Jeśli tak, cudowna aranżacja
Ślub odbył się w Ujeździe, pod murami jednej z największych ruin zamkowych w Europie. Taką perełkę historyczną mamy w naszym regionie, a że młodzi uwielbiają podróże i zwiedzanie, to właśnie miejsce wybrali na ten wielki dzień.

Dorota321 22:14, 29 lip 2026

mirkaka napisał(a)

Też ją mam, siostra wywalała bo chorowitka, posadziłam ją pod brzozą, w cieniu, niestety też u mnie choruje a w tym roku nie wypuściła ani jednego kwiatka, ale tam ma trudne warunki, sucho i ciemno
Masz fioletowego ostrogowca?
A ta druga jaskrawa to co? Dorotko, jeśli możesz to podpisuj róże, bo będę Ci ciągle zawracać gitarę z pytaniami o nie są piękne

Zdrowiej, niech ta chemia Ci pomoże, trzymam za Ciebie kciuki

Ta róża to Bajazzo
Mam trzy kolory ostrogowca, jeden to różowy, a drugi ni to różowy, ni to czerwony, mam jeszcze taki blady róż.

Dorota321 22:29, 29 lip 2026

Joku napisał(a)
Mnie obydwie róże się podobają. Gdybym miała większy ogród to na pewno miałabym doktorka.

Doktorek jest piękny i ten jego zapach baaardzo mocny, wyczuwalny z daleka.

Róża Rosarium

Ta nazwa nieznana, ona rozmnaża się przez odrosty i pięknie pachnie.
sylwia_slomc... 22:36, 29 lip 2026

Dorotko zdjęcie na huśtawce, albo z dmuchawcami daj na Avatar. Pięknie wyszłaś na nich. Dla Młodych gratulacje. To Najmłodszy syn o ile pamiętam...? Wyjątkowe miejsce na ceremonię wybrali
Dorota321 22:36, 29 lip 2026

basia3012 napisał(a)
Dorotko, trzymam kciuki za powodzenie w leczeniu.
Róże piękne.
Zdjęcia również bardzo nastrojowe. Czy tak świętowaliście noc świętojańską? czy to może inna uroczystość?
Dziękuję
U nas nazwane to było swiętem światła, muzyki i wianków.
Róże w pierwszym kwitnieniu bardzo się postarały, tym razem pokazuję Leonardo, dodam że z powodzeniem ukorzenia się z patyków pobranych we wrześniu.

Dorota321 22:45, 29 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko życzę Ci żeby chemia zadziałała jak najszybciej I dużo siły. Nie trać pogody ducha, dobre nastawienie do walki z chorobą to podstawa.
Dziękuję Sylwio za wsparcie, pamiętasz mnie ze spotkań? z nadwagą? Teraz walczę, żeby już nie spadać na wadze, ale spadam, po pierwszej chemii minus 2kg, a mam ich 16. Dam radę, taki jest plan.

Dorota321 22:51, 29 lip 2026

Wafel napisał(a)
Zjawiskowy kolor!

A tu jak w bajce ❤️

Dziękuję Ogród co chwilę się zmienia. Robię zdjęcia, tylko nie nadążam wstawiać.

Dorota321 22:57, 29 lip 2026

Ewa777 napisał(a)
Dorotko, dużo siły i pozytywnego nastawienia
Odpoczywaj i nabieraj sił.
Cudwne masz róże.
Dziękuję Ewo, mam takie zrywy, że siądę i coś wstawię, a później nie mogę się zmusić, żeby otworzyć komputer.
Eden Rose