Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

Dorota321 18:53, 26 paź 2025

Kordina napisał(a)
Dorotko, Ty jesteś niedościgła
Nie znoszę nudy, a robota chyba mnie lubi. Uważam też, że za dużo czasu marnuję na internecie.

Dorota321 19:10, 26 paź 2025

anpi napisał(a)
Dorotko, u Ciebie jak zwykle smacznie, pachnąco ( różami i castem) i inspirująco! U mnie też gorzej z powtarzaniem kwitnienia róż.To chyba przez suszę ( piaszczyte podłoże- mimo, że górna warstwa ulepszona) Ale także przez ścisk na rabatach! Najlepiej sobie radzą piżmówki, dlatego tych dosadziłam.
Sweterki robisz cudne! Ciekawe, czy uda mi się kiedyś wrócić do dziergania?
Aniu, aż sobie wyguglowałam te piżmówki i wtedy odkryłam, że też mam ten gatunek róż. U mnie jest bardzo gęsto, bo ja lubię jak na rabatach coś się dzieje przez całe lato. Rosną te rośliny, które sobie radzą w moich warunkach ogrodowych. Nauczyłam się odpuszczać te rośliny, które nie dają rady. Poza tym uważam, że jak jest gęsto, to ziemia tak nie wysycha i chwasty mają utrudniony start. Dziękuję za tyle miłych słów. Pieczenie chyba odpuszczę sobie na jakiś czas, bo mi nie służy, ale bardzo lubię kawałek zjeść. Obiecałam w kole gospodyń, że im pomogę piec i dekorować pierniczki na kiermasz świąteczny, bo w ubiegłym roku miały bardzo przeciętne. Myślę, że zainspirują się tym co ja już umiem i same też się nauczą. To będzie drugi kiermasz w naszej gminie.

Gosialuk 19:53, 26 paź 2025

Na pewno się zainspirują, bo tworzysz piękne rzeczy.
Dorota321 20:27, 26 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
Na pewno się zainspirują, bo tworzysz piękne rzeczy.
Dziękuję bardzo lubię próbować nowych wyzwań. W zimie próbowałam swoich sił z krepiną, naoglądałam się na instagramie i musiałam spróbować.

ewsyg 12:03, 27 paź 2025

Dorota321 napisał(a)
Nie znoszę nudy, a robota chyba mnie lubi. Uważam też, że za dużo czasu marnuję na internecie.

Ja też tak mam i nie rozumiem, jak ktoś mówi, że się nudzi. Nawet jak oglądam telewizję, to muszę mieć zajęte ręce, np wyszywam. Zdarza mi się też czytać książkę, ćwiczę podzielną uwagę.
ewsyg 12:05, 27 paź 2025

Dorota321 napisał(a)
Dziękuję bardzo lubię próbować nowych wyzwań. W zimie próbowałam swoich sił z krepiną, naoglądałam się na instagramie i musiałam spróbować

Cudne te kwiaty, ale to chyba dekoracja do pierwszego deszczu ?
mirkaka 17:19, 27 paź 2025

Dorotko Ty jesteś artystką, masz czarodziejskie łapki
ElzbietaFranka 21:35, 03 lis 2025

Dorota321 napisał(a)
Sylwio dziękuję za tak dokładną instrukcję odnośnie sadzenia wrzosów. zastosuję się do niej. W tym roku co prawda kupiłam tylko 3 sztuki, ale jeśli jeszcze spotkam to dokupię. Teoretycznie wrzosy i lawendy powinny u mnie dobrze rosnąć. Mój piach i dużo słońca sprzyjają tym roślinom. Niestety z wrzosami zawsze ponosiłam porażkę, a lawendy rosną tak se .
Troszkę mam wysypane żwirem, miałam i korę, ale ja mieszkam blisko lasu, w koło pełno nieużytków. Podczas suszy mam wrażenie, że wszystkie krety i nornice idą do mnie, bo rabaty mają wilgoć. Rozkładam też poidełka bo lęgnie się u mnie sporo ptaszków. Krety ryją ziemię i mieszają ją z tą korą i żwirem. Tam gdzie teraz mam trochę żwiru rozłożyłam firankę, żeby nie wywalały mi ziemi. To robią tunele pod spodem i co jakiś czas jest taka poducha pod spodem.
Dziękuję za miłe słowa i porady.Jak na ogrodniczkę przystało zrobiłam sobie kwiatkowy sweter.

Dorotko kobieto o złotych rękach co zajrzę to coś innego, jak nie róże cudowne to robotki.
Dech w piersiach zanika jak się to wszystko ogląda.
Róże cudowne takiego rozkwitu nigdzie nie ma jak u ciebie.
Sweterki bomba ten mi się bardzo podoba, niebieski i ten z bąbelkami. Może jakieś inne jeszcze są, ale te najbardziej.
Można w kompleksy wpaść z tymi dekoracjami, kwiaty z papieru piękne jak ty to wszystko ogarniasz tyle tworzysz i wszystko udane, że nie można oczu oderwać. Każde zdjęcie powiększam aby detale zobaczyć.
Zresztą Aniu, aby nie zapeszyc pięknie wyglądasz mimo różnych problemów. Radość tryska od ciebie. Tak trzymać.
Pozdrawiam serdecznie.
Dorota321 19:45, 09 lis 2025

ewsyg napisał(a)
Popieram Twoje słowa i zachowanie Ewo w 100%. Też nigdy się nie nudzę i też dziergam oglądając telewizję, rozwijam swoją koordynację wzrokowo- ruchową. Dziś kończę kolejny sweter i wszystkie wełny na razie wynoszę na strych, żeby mnie nie kusiło. Wkrótce zacznie się robienie zimowych dekoracji, później pierniczkowanie. Mam jeszcze nie uporządkowany ogród przed zimą. W domu też jest co robić.
Trochę aktualnych zdjęć.

Dorota321 19:55, 09 lis 2025

ewsyg napisał(a)

Cudne te kwiaty, ale to chyba dekoracja do pierwszego deszczu ?
Ewo te kwiaty po kilku dniach, tuż przed deszczem przeniosłam do altany. Były przymocowane tuż przy łączeniu dachu z dołem altany. Wisiały tam cały sezon. Zdjęłam je niedawno i wyniosłam na strych.
Tym razem wracam do moich piwonii, to nowe nabytki, które nieśmiało, ale jednak zakwitły.